Η βιομηχανία μπύρας της Γερμανίας αναζητά λύσεις στον αντίκτυπο της κλιματικής αλλαγής

Κοινοποίηση:

Λυκίσκους ανθεκτικούς στην κλιματική αλλαγή εξετάζει η Γερμανία, με την πρώτη δύναμη της παγκόσμιας βιομηχανίας μπύρας να καλλιεργεί πειραματικά νέα φυτά εντός ενός θερμοκηπίου που αποκαλείται «ο παιδικός σταθμός μας».

Το θερμοκήπιο ανήκει στον οργανισμό Society of Hop Research στα βόρεια του Μονάχου, που ιδρύθηκε το 1926 από μέλη της Ένωσης Γερμανών Ζυθοποιών, λόγω προβλημάτων με τον περονόσπορο. Τα 7 χιλιάδες δοκιμαστικά φυτά αποτελούν μια μίξη νέων ποικιλιών που προέκυψαν από έρευνα, εκπαίδευση και παραδόσεις αιώνων της Γερμανίας στην καλλιέργεια λυκίσκων και την ζύμωση μπύρας. Ελπίδα των ερευνητών είναι ότι τα φυτά θα μπορέσουν να φτάσουν τα 7 με 8 μέτρα στο ύψος και ότι θα είναι αρκετά δυνατά ώστε να αντέξουν σε μια πληθώρα ασθενειών και ακραίων καιρικών φαινομένων, όπως η αύξηση της θερμοκρασίας, η ξηρασία και ο περονόσπορος που μπορούν να καταστρέψουν ολόκληρες σοδειές.

Σε κάθε στάδιο της ανάπτυξης τους τα φυτά θα μελετώνται από πανεπιστήμια, επαγγελματικές σχολές, ζυθοποιίες και αγροκτήματα σε όλη τη Γερμανία, ώστε τόσο οι τωρινές, όσο και οι μελλοντικές γενιές επαγγελματιών αγροτών και ζυθοποιών να μάθουν ποιες ποικιλίες μπορούν να συμβάλλουν στην μείωση του ρίσκου της καταστροφής ολόκληρων σοδειών ενός αγροκτήματος, αν οι νέες ποικιλίες προσφέρουν μια νέα γεύση στην αγορά και αν κάποιο είδος είναι ιδιαίτερα ανθεκτικό σε ασθένειες.

Η επιτυχία των νέων σοδειών ενδέχεται να αποδειχθεί κρίσιμη για την φημισμένη περιοχή Hallertau, την κορυφαία παραγωγό λυκίσκων παγκοσμίως, όπου το μεγαλύτερο μέρος της παραγωγής αξιοποιείται για την δημιουργία μπύρας. Αν οι λυκίσκοι καταφέρουν να επιβιώσουν και να αναπτυχθούν τότε θα χρησιμοποιηθούν σε επόμενο στάδιο δοκιμαστικά σε χωράφια στην Βαυαρία. Οι επιστήμονες ευελπιστούν ότι οι αυτές οι ειδικές ποικιλίες θα μπορέσουν να αναπτυχθούν, ώστε να γίνουν ανθεκτικές στην κλιματική αλλαγή, και εμπορικά βιώσιμες επιλογές για την παρασκευή μπύρας που θα σερβίρεται παγκοσμίως σε μπαρ και σε μελλοντικά Oktoberfest, αφού το φεστιβάλ διεξάγεται μια ώρα μακριά από τις εγκαταστάσεις του ερευνητικού κέντρου.

Ο διευθύνων σύμβουλος του οργανισμού, Walter Konig, δήλωσε στο Associated Press πως οι νέες ποικιλίες εξασφαλίζουν το μέλλον των νέων παραγωγών για τις επόμενες γενιές. Η μπύρα αποτελεί σημαντικό μέρος της πολιτιστικής κληρονομιάς της Γερμανίας και για αυτό αποτελεί αντικείμενο σχολαστικής έρευνας και εκπαίδευσης. Παράλληλα, ο καθηγητής και επικεφαλής των τεχνολογιών ζύμωσης στο Πολυτεχνείο του Μονάχου ανέφερε πως οι σοδειές των αγροτών έχουν αρχίσει να συρρικνώνονται σημαντικά αναγκάζοντας τους ζυθοποιούς να αναζητήσουν νέες πρακτικές για να επιτύχουν τις επιθυμητές τους γεύσεις.

Την ανάγκη για προσαρμογή στις ανάγκες της κλιματικής αλλαγής δείχνει και μια έρευνα που δημοσιεύτηκε πέρυσι στο επιστημονικό εγχειρίδιο Nature Communications με τους μελετητές να προβλέπουν μείωση της τάξεως του 4-18% στις σοδειές λυκίσκων ανά την Ευρώπη μέχρι το 2050, αν δεν βρεθούν λύσεις στα προβλήματα που φέρει η κλιματική κρίση.

Στο Hallertau ήδη έχει φανεί ο αντίκτυπος των υψηλών θερμοκρασιών και των περιορισμένων βροχοπτώσεων κατά τους ανοιξιάτικους και θερινούς μήνες εδώ και πολλά χρόνια. Όπως εξηγεί ο 32χρονος αγρότης, Andreas Widmann, που δραστηριοποιείται στην περιοχή, τονίζει ότι είναι δύσκολο να προβλέψει κανείς το μέλλον της καλλιέργειας λυκίσκων, αφού από την μια εξαρτάται από την ζήτηση της αγοράς, και από την άλλη απαιτεί την ανάγκη για λύσεις ανθεκτικές στην κλιματική αλλαγή.

Με πληροφορίες από Associated Press

 

 

 

Κοινοποίηση:
Προτεινόμενα

Στην πρώτη 3άδα των βραβείων καινοτομίας EWWR η Golden Ale της Ζυθοποιίας Αναστασίου

Στην πρώτη τριάδα των ευρωπαϊκών βραβείων για καινοτόμες προσπάθειες μείωσης απορριμμάτων EWWR βρίσκεται η μπύρα «Golden Ale» της Ζυθοποιίας Αναστασίου, η οποία ζυθοποιήθηκε με υπολείμματα ψωμιού της έτερης εταιρείας του Χαλανδρίου Bread BC. Η τελική επιλογή των νικητών θα γίνει στο Leeuwarden  της Ολλανδίας στις 12 Ιουνίου.

Προτεινόμενα

Ισχυρή κοινωνική προσφορά της Ζυθοποιίας Μακεδονίας Θράκης με πληθώρα δράσεων το περασμένο έτος

Η Ζυθοποιία Μακεδονίας Θράκης παραμένει σταθερά αφοσιωμένη στην υποστήριξη των τοπικών κοινωνιών, πρωτοστατώντας σε δράσεις κοινωνικής ευθύνης που έχουν ουσιαστικό αντίκτυπο. Το 2024 αποτέλεσε ακόμα

Πώς κατάφερε να ξεχωρίσει το Alea Craft Beer Festival

Σε μία πληθώρα από εκδηλώσεις γύρω από την μπύρα που γίνονται κάθε χρόνο στη χώρα μας, η ομάδα της Alea Brewing Co. κατάφερε να διοργανώσει ένα φεστιβάλ διαφορετικό από τα άλλα.

Γκρεμίζονται οι γερμανικές εξαγωγές μπύρας, άνοδος για άνευ ετικέτες στην εγχώρια αγορά

Μειωμένες κατά 6% σε σχέση με τα προ δεκαετίας επίπεδα ήταν οι εξαγωγές μπύρας της Γερμανίας το 2024, οι οποίες ανήλθαν στα 1,45 δισ. λίτρα έναντι 1,54 δισ. λίτρων το 2014, σύμφωνα με στοιχεία που δημοσίευσε η Ομοσπονδιακή Στατιστική Υπηρεσία (Destatis) την Τρίτη 22 Απριλίου. Παρότι οι παραδοσιακές μπύρες κινούνται καθοδικά, εντός των γερμανικών συνόρων παρατηρείται σημαντική αύξηση πωλήσεων για τις μη αλκοολούχες ετικέτες.