Σε κρίση βρίσκεται ο κλάδος του ζύθου στο Βέλγιο, προκαλώντας άγχος στους λάτρεις της μπύρας παγκοσμίως, αφού η ευρωπαϊκή χώρα αποτελεί παραδοσιακά μια από τις σημαντικότερες δυνάμεις στο χώρο της μπύρας.
Το 2023 οι πωλήσεις ετικετών μπύρας στο Βέλγιο μειώθηκαν κατά 5,8% έναντι του 2022, ενώ στις εξαγωγές η αντίστοιχη πτώση άγγιξε το 7,5%, βάσει των στοιχείων της ένωσης Βέλγων Ζυθοποιών. Ενδεικτικό της δύσκολης κατάστασης είναι πως το Σεπτέμβριο του περασμένου έτους στις Βρυξέλλες άνοιξε τις πύλες του ένα μουσείο αφιερωμένο στη βαθιά παράδοση της χώρας στη ζυθοποίηση, το οποίο όμως δεν έχει την απήχηση που αναμενόταν. Το Belgian Beer World, όπως ονομάζεται το μουσείο, υπήρχαν ελπίδες ότι θα προσελκύσει στο πρώτο έτος λειτουργίας του περίπου 360.000 τουρίστες, όμως εν τέλει δεν μπόρεσε να φτάσει ούτε στο 50% του συγκεκριμένου στόχου.
Ελέω των μειωμένων πωλήσεων και των χαμηλών επιπέδων των εξαγωγών πολλές ζυθοποιίες έχουν οδηγηθεί στο κλείσιμο, ενώ και τα μπαρ δυσκολεύονται να αντέξουν οικονομικά. Μάλιστα, σύμφωνα με το συγγραφέα του βιβλίου Hidden Beers of Belgium, Breandan Kearney, ούτε οι μεγαλύτερες ζυθοποιίες δεν έχουν ξεφύγει από τη δύσκολη κατάσταση. Άξιο αναφοράς είναι ότι τα στοιχεία των Βέλγων Ζυθοποιών δείχνουν πως περίπου το 70% του συνόλου του όγκου μπύρας που παράγεται στο Βέλγιο αποστέλlεται προς το εξωτερικό, με πολλές από τις μεγαλύτερες ζυθοποιίες τις χώρας να εστιάζουν τη στρατηγική τους γύρω απ’ αυτές, όμως η παγκόσμια αστάθεια του κλάδου καθιστά πολύ δύσκολη αυτή την προσέγγιση.
Από τις αρχές του 2023 έως και σήμερα 67 ζυθοποιίες έχουν κλείσει τις πόρτες του. Ταυτόχρονα, στην εγχώρια σκηνή οι καταναλωτές αποστρέφονται παραδοσιακά είδη μπύρας όπως της saison και τις μαύρες, και να στρέφονται πως πιο χαλαρά ποτά. Από τις σημαντικότερες δυσκολίες είναι και η στροφή προς μη αλκοολούχες μπύρες, αφού οι παραδοσιακές βέλγικες συνταγές τείνουν να υψηλής περιεκτικότητας σ’ αλκοόλ, αναγκάζοντας τους ζυθοποιούς να προσαρμοστούν στις νέες συνθήκες.
Πληροφορίες από vinepair