Στα 446 κιλά με 10% πρωτεΐνη οι μέσες αποδόσεις στο κριθάρι της Ζυθοποιίας Μακεδονίας Θράκης Α.Ε

Κοινοποίηση:

Ποιοτικά άριστο και με καλές αποδόσεις -παρά την παρατεταμένη ανομβρία- είναι φέτος το βυνοποιήσιμο κριθάρι που παρέλαβε συμβολαιακά η Ζυθοποιία Μακεδονίας Θράκης Α.Ε., με τον απολογισμό της εταιρείας να κάνει λόγο για εξαιρετική πρώτη ύλη παρά την δύσκολη καλλιεργητική περίοδο (2023/24) .

«Σε μια αρκετά δύσκολη και απαιτητική χρονιά, ο απολογισμός της καλλιεργητικής περιόδου 2023-2024 για την Ζυθοποιία Μακεδονίας Θράκης Α.Ε. κινείται σε ικανοποιητικά επίπεδα», δηλώνει ο επικεφαλής Ζυθοποιός της εταιρείας κ. Χρήστος Δημτσούδης. Είναι σημαντικό να προσδιοριστεί ότι η μέση στρεμματική απόδοση βυνοποιήσιμου κριθαριού, διαμορφώθηκε φέτος στα 446 κιλά ανά στρέμμα, γεγονός το οποίο ο ίδιος χαρακτήρισε ως «άθλο» σε σχέση με την συνεχιζόμενη ανομβρία που κυριάρχησε το 2024 και τις προβληματικές κλιματικές συνθήκες που η χώρα αντιμετώπισε. Στο θετικό αυτό αποτέλεσμα συνέβαλαν τόσο η σωστή επιλογή των ποικιλιών κριθαριού όσο και η σημαντική τεχνογνωσία και μεθοδολογία που η Ζυθοποιία Μακεδονίας Θράκης Α.Ε. και οι γεωπόνοι μας ακολουθούν, όσο και η πιστή εφαρμογή του προγράμματος από τους έμπειρους καλλιεργητές μας που συνεργάζονται μακροχρόνια με την Ζυθοποιία Μακεδονίας Θράκης παράγοντας ποιοτικά άρτιο προϊόν.

Η Ζυθοποιία Μακεδονίας Θράκης Α.Ε , συνεχίζοντας το αειφόρο πρόγραμμα συμβολαιακής καλλιέργειας κριθαριού που υποστηρίζει από το 2006, παρέλαβε φέτος 12.000 τόνους βυνοποιήσιμου κριθαριού.

Άριστα ποιοτικά χαρακτηριστικά της φετινής συγκομιδής

Σύμφωνα με τον υπεύθυνο του προγράμματος καλλιέργειας κριθαριού της Ζυθοποιίας Μακεδονίας Θράκης Α.Ε, κ. Χρήστο Αραμπατζόγλου, η έλλειψη βροχοπτώσεων κατά το σύνολο της διάρκειας της καλλιεργητικής περιόδου 2023-2024 οδήγησε σε μεγάλες διακυμάνσεις στη στρεμματική απόδοση από τον Έβρο, τη Λάρισα, και την Λήμνο. Παρόλες τις διακυμάνσεις διασφαλίσαμε και φέτος άριστα ποιοτικά χαρακτηριστικά στη συγκομιδή μας.

Εξαιρετικά αποτελέσματα από τις πρώτες δοκιμαστικές παράγωγες βύνης

«Θα έχουμε και φέτος, όπως πάντα, εξαιρετική  βύνη» τονίζει ο υπεύθυνος παραγωγής βύνης της Ζυθοποιίας Μακεδονίας Θράκης Α.Ε. , κ. Μάρτιν Φέσερ. «Όλα τα σημαντικά ποιοτικά χαρακτηριστικά ήταν ακριβώς αυτά που απαιτούνται για τις ανάγκες της βυνοποίησης, με το ποσοστό πρωτεΐνης να κυμαίνεται στο 10% κατά μέσο όρο, που αποτελεί την απόλυτη ποιοτική στόχευση» , δήλωσε ο κ. Φέσερ.

Η μονάδα παραγωγής βύνης στην Κομοτηνή τροφοδοτεί  με τα προϊόντα Βύνη Θράκης σχεδόν το σύνολο της Ελληνικής Μικροζυθοποιΐας, συμβάλλοντας στην σταθερότητα της τροφοδοσίας σε Ελληνική ποιοτική πρώτη ύλη. Παράλληλα, την τελευταία τετραετία έχουμε καταστήσει τη χώρα μας σε εξαγωγέα βύνης στην ευρύτερη περιοχή της Νοτιοανατολικής Μεσογείου, εξάγοντας ήδη σε αρκετές χώρες, όπως στο Ισραήλ, την Κύπρο, την Τουρκία, τη Βουλγαρία, την Αλβανία και αλλού. Κύριο μέλημά μας είναι η διασφάλιση ποιότητας της Βύνης Θράκης, εφαρμόζοντας υψηλά συστήματα ολοκληρωμένης διαχείρισης στη γεωργική παραγωγή, φιλικά προς το περιβάλλον (Agro 2.1, 2.2) με εξειδικευμένο προσωπικό σε όλα τα στάδια παραγωγής, από τον αγρό έως την τελική επεξεργασία της Βύνης Θράκης, στις υπερσύγχρονες εγκαταστάσεις του βυνοποιείου μας.

Η Ζυθοποιία Μακεδονίας Θράκης Α.Ε  έχει καταφέρει μέσα στα χρόνια της συμβολαιακής καλλιέργειας να αυξήσει τη μέση στρεμματική απόδοση από 300kg σε 500kg  ανά στρέμμα και αυτό διότι η Ζυθοποιία Μακεδονίας Θράκης υιοθέτησε βελτιωμένες μεθόδους καλλιέργειας, πιο αποδοτικές τεχνικές και επέλεξε τις καταλληλότερες ποικιλίες κριθαριού. Το κριθάρι πλέον έχει φτάσει από το 2023 να έχει και συνδεδεμένη ενίσχυση (28,4 ευρώ ανά στρέμμα) το οποίο επετεύχθη και με τη σθεναρή διαμεσολάβηση της Ζυθοποιίας Μακεδονίας Θράκης και είναι έξτρα πηγή εισροών για τον παραγωγό. Η επιλογή των ποικιλιών είναι εξαιρετικά ανθεκτικές στο μικροκλίμα της περιοχής και αυτό είναι ιδιαιτέρως ενθαρρυντικό και οδηγεί σε αυξημένη παραγωγικότητα και ποιοτικότερα προϊόντα με έμφαση στην ποιότητα και την αειφορία.

Κοινοποίηση:
Προτεινόμενα

Tο Οktoberfest έρχεται ξανά στο Χαλάνδρι στην αυλή της ζυθοποιίας Αναστασίου

Η μικρή ζυθοποιία των βορείων προαστίων έχει ζυθοποιήσει γερμανικού τύπου συνταγές αποκλειστικά για την εκδήλωση, καθώς θα παρουσιάσει και την νέα της συνεργατική συνταγή. Από την εκδήλωση δεν θα λείπει και ένα απολαυστικό μενού με γερμανικές λιχουδιές.

Προτεινόμενα

Με ρυθμό ανάπτυξης 11,4% τρέχει η παγκόσμια αγορά της India Pale Ale έως το 2025

Η παγκόσμια αγορά της India Pale Ale αναμένεται να φτάσει τα 70,1 δισ. δολάρια μέχρι το 2025, με ρυθμό ανάπτυξης 11,4%, δείχνει έρευνα αγοράς, σύμφωνα με την οποία η αύξηση του πληθυσμού, νέοι και τα social media τροφοδοτούν τη ζήτηση.  Η έκθεση της Allied Market Research αποτιμά το μέγεθος της παγκόσμιας αγοράς India Pale Ale  σε 32.905,6 εκατομμύρια δολάρια το 2018, με την Ευρώπη να αντιπροσωπεύει σχεδόν το 46,5% του μεριδίου.

Ακάθεκτη συνεχίζει την πορεία της η κορυφαία ζυθοποιός AB InBev

Χαμόγελα πρέπει να δημιουργεί στους επενδυτές της AB InBev η οικονομική της έκθεση για το δεύτερο τρίμηνο, με την κορυφαία βέλγικη ζυθοποιεία να ξεπερνά τις προβλέψεις των αναλυτών, σημειώνοντας μια άνοδο 10,2% στα κέρδη της, έναντι των εκτιμώμενου 8,3%, την ώρα που οι βασικοί ανταγωνιστές της φαίνεται να δυσκολεύονται να ανταπεξέλθουν στα προβλήματα της αγοράς.