Επιστήμονες βρήκαν ενδείξεις για παραγωγή μπύρας από ρύζι στην Κίνα πριν από 10.000 χρόνια

Κοινοποίηση:

Η μπύρα από ρύζι αποτελεί ένα βασικό στοιχείο της κουλτούρας της σύγχρονης ανατολικής Ασίας και παράγεται ακόμα και από τους μεγαλύτερους παραγωγούς της περιοχής, όπως, η Asahi. Βάσει μιας νέας έρευνας, το γεγονός αυτό μόνο έκπληξη δεν θα πρέπει να προκαλεί, αφού το ρύζι χρησιμοποιούταν για την παραγωγή μπύρας στην Κίνα εδώ και τουλάχιστον 10.000 χρόνια.

Τα αποτελέσματα της έρευνας των επιστημόνων από το Πανεπιστήμιο του Stanford, την Κινεζική Ακαδημία του Επιστημονικού Ινστιτούτου Γεωλογίας και Γεωφυσικής, και το Περιφερειακό Ινστιτούτο Πολιτισμικών Κειμηλίων και Αρχαιολογίας της Zhejiang  δημοσιεύτηκαν στο επιστημονικό εγχειρίδιο «Proceedings of the National Academy of Sciences (PNAS), και δίνουν μια νέα οπτική σχετικά με την ανάπτυξη του τομέα της αλκοολικής ζύμωσης και της καλλιέργειας ρυζιού στην ανατολική Ασία. Τα ευρήματα σχετίζονται, μάλιστα, με την κουλτούρα Shangshan στο χαμηλότερο μέρος της κοιλάδας του ποταμού Yangtze, που συναντάται ήδη από το 8.000 π.Χ.

Για χάρη της έρευνας οι επιστήμονες ανέλυσαν όστρακα, και θραύσματα από βάζα και λεκάνες που πιθανότατα χρησιμοποιούνταν για την προετοιμασία φαγητού και ποτών. Από την ανάλυση αυτή βρεθήκαν φυτικά υπολείμματα ρυζιού, βελανιδιών και κρίνων. Το σημαντικότερο, όμως, είναι ότι εντοπίστηκαν κόκκοι αμύλου, γεγονός που είναι ενδεικτικό μιας διαδικασίας αλκοολικής ζύμωσης. Άξιο αναφοράς είναι ότι η μαγιά που αναλύθηκε ήταν εφάμιλλή αυτής που χρησιμοποιείται σήμερα στην Κίνα για την παραγωγή του προϊόντος qu, που αξιοποιείται για την εκκίνηση της διαδικασίας αλκοολικής ζύμωσης ποτών όπως το baiju. Φυσικά, αυτά είναι και τα αρχαιότερα ευρήματα μιας τέτοιας διαδικασίας στην ανατολική Ασία.

Τέλος, κατά την εκτίμηση των επιστημόνων η αρχαία αυτή μπύρα από ρύζι πιθανότατα καταναλωνόταν στην διάρκεια τελετών, και δεν παραγόταν προς μαζική κατανάλωση, όπως σήμερα.

Πληροφορίες από drinks business

Κοινοποίηση:
Προτεινόμενα

Στην πρώτη 3άδα των βραβείων καινοτομίας EWWR η Golden Ale της Ζυθοποιίας Αναστασίου

Στην πρώτη τριάδα των ευρωπαϊκών βραβείων για καινοτόμες προσπάθειες μείωσης απορριμμάτων EWWR βρίσκεται η μπύρα «Golden Ale» της Ζυθοποιίας Αναστασίου, η οποία ζυθοποιήθηκε με υπολείμματα ψωμιού της έτερης εταιρείας του Χαλανδρίου Bread BC. Η τελική επιλογή των νικητών θα γίνει στο Leeuwarden  της Ολλανδίας στις 12 Ιουνίου.

Προτεινόμενα

Στρατηγικές συνεργασίες της Heineken για επίτευξη των μακροπρόθεσμων κλιματικών της στόχων

Σε τρεις νέες στρατηγικές συνεργασίες προχώρησε η Heineken, σε μια απόπειρα να εκμηδενίσει τους ρύπους των ζυθοποιείων της μέχρι το 2030. Συγκεκριμένα, η κορυφαία παραγωγός

Τη σφραγίδα της Ζυθοποιίας Αναστασίου φέρει η µπύρα «Φλύα»

Τη σφραγίδα της Ζυθοποιίας Αναστασίου φέρει η µπύρα «Φλύα», ένα συσκευασµένο προϊόν ζύθου, που σύµφωνα µε τους ανθρώπους της µικροζυθοποίας του Χαλανδρίου είναι αποτέλεσµα πολύµηνης έρευνας και προσπάθειας.

Γκρεμίζονται οι γερμανικές εξαγωγές μπύρας, άνοδος για άνευ ετικέτες στην εγχώρια αγορά

Μειωμένες κατά 6% σε σχέση με τα προ δεκαετίας επίπεδα ήταν οι εξαγωγές μπύρας της Γερμανίας το 2024, οι οποίες ανήλθαν στα 1,45 δισ. λίτρα έναντι 1,54 δισ. λίτρων το 2014, σύμφωνα με στοιχεία που δημοσίευσε η Ομοσπονδιακή Στατιστική Υπηρεσία (Destatis) την Τρίτη 22 Απριλίου. Παρότι οι παραδοσιακές μπύρες κινούνται καθοδικά, εντός των γερμανικών συνόρων παρατηρείται σημαντική αύξηση πωλήσεων για τις μη αλκοολούχες ετικέτες.