Επίσημη αναγνώριση ως στοιχείο άυλης πολιτισμικής κληρονομιάς για μπύρα στην Τσεχία

Κοινοποίηση:

Ως στοιχείο άυλης πολιτισμικής κληρονομιάς αναγνωριστηκέ η μπύρα και οι παραδοσιακές μέθοδοι παραγωγής της από το Υπουργειο Πολιτισμού της Τσεχίας. Έτσι, ο κλάδος του ζύθου της ευρωπαϊκής χώρας βρίσκεται ένα βήμα πιο κοντά στην είσοδο της στον κατάλογο της Unesco.

Η ανακοίνωση έγινε από τον Υπουργό Πολιτισμού της χώρας, Martin Baxa, στα πλαίσια ειδικής εκδήλωσης την Πέμπτη 30 Ιανουαρίου, στην διάρκεια της οποίας παραδόθηκαν και σχετικές πιστοποιήσεις σε εκπρόσωπους της βιομηχανίας της μπύρας της Τσεχίας. Η επίσημη αναγνώριση της μπύρας ως στοιχείο πολιτισμού της χώρας προτάθηκε αρχικά από το Εθνικό Συμβούλιο για Παραδοσιακό Λαϊκό Πολιτισμό, και ο φάκελος ετοιμάστηκε από την Ένωση Μπύρας και Βύνης της Τσεχίας.

Κατά τον εκτελεστικό διευθυντή της ένωσης, Tomas Slunecko, η κουλτούρα της μπύρας στην Τσεχία αναπτύσσεται επί αιώνες και συνδέει ακόμα και τις πιο μικρές επαρχειακές πάμπς με αυτές των μεγαλύτερων πόλεων, υπογραμμίζοντας και τη σημασία της αναγνώρισης της για τους αγρότες, τους ζυθοποιούς και όλους όσους δραστηριοποιούνται εντός του κλάδου. Ως πλέον σημαντικό στόχο προέταξε την αναγνώριση της βιομηχανίας της μπύρας ως χώρο όπου οι άνθρωποι θα μπορούν να μοιράζονται τις απόψεις τους και να δημιουργούν ευχάριστες αναμνήσεις.

Ουσιαστικά, με την κίνηση αυτή η τσεχική κυβέρνηση προσπαθεί να προστατέψει, αλλά και να διευρύνει την πολιτιστική κληρονομιά της μπύρας, αναγνωρίζοντας και προωθώντας τους παραγωγούς και τους εμπόρους. Μέσω ανακοίνωσης του, ο Τσέχος Υπουργός Γεωργίας, Marek Vyborny, εξέφρασε τις ελπίδες του πως σύντομα οι μπύρες με προέλευση την ευρωπαϊκή χώρα θα ενταχθούν στον κατάλογο της Unesco, όπως είχε συμβεί και με την πόλη Zatec και τους λυκίσκους Saaz το 2023.

Φυσικά, η Τσεχία δεν είναι η πρώτη Ευρωπαϊκή χώρα που αναγνώρισε επίσημα την πολιτιστική σημασία της μπύρας, αφού στο παρελθόν Γερμανία και Βέλγιο είχαν προχωρήσει σε αντίστοιχες κινήσεις για συγκεκριμένους τύπους μπύρας. Περαιτέρω, η επίσημη αναγνώριση της πολιτιστικής κληρονομιάς της τσεχικής μπύρας πιθανότατα θα την βοηθήσει να ανταπεξέλθει στις δυσκολίες της αγοράς και στην αλλαγή των καταναλωτικών τάσεων. Το 2023, οι τσεχικές ζυθοποιίες παρήγαγαν 2,7% λιγότερες μπύρες και η μέση ετήσια κατά κεφαλή κατανάλωση έπεσε κατά 9,7 λίτρα στα 133,2, στατιστικά ενδεικτικά της μειωμένης ζήτησης για μπύρες από τους νεώτερους κυρίως αγοράστές. Κατά τον Slunecko, όμως, η πολιτισμική αναγνώριση ενδεχομένως θα τραβήξει το ενδιαφέρον τους.

Πληροφορίες από Radio Prague International

Κοινοποίηση:
Προτεινόμενα

Η Guinness γιορτάζει 2 χρόνια συνεργασίας με την Premier League με νέα παγκόσμια καμπάνια

Με τη νέα σεζόν της Premier League να έχει ήδη ξεκινήσει και τον ενθουσιασμό των φιλάθλων να κορυφώνεται, η Guinness επιστρέφει για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά ως Επίσημη Μπύρα της Premier League και το γιορτάζει μέσα από τη νέα καμπάνια «Lovely Day for a Guinness».

Η Ολυμπιακή Ζυθοποιία συμμετέχει ενεργά για ακόμα μια χρονιά στα «Ανοιχτά Ζυθοποιεία»

Η Ολυμπιακή Ζυθοποιία συμμετέχει για ακόμη μια χρονιά στην πρωτοβουλία «Ανοιχτά Ζυθοποιεία» της Ελληνικής Ένωσης Ζυθοποιών και θα υποδεχτεί επισκέπτες στις εγκαταστάσεις της στη Ριτσώνα Ευβοίας το Σάββατο 27 Σεπτεμβρίου.

Προτεινόμενα

Ζυθοποιία Αναστασίου και Samos Beer παρουσιάζουν τη συνεργατική ετικέτα «Θαλλώ»

Η English golden ale «Θαλλώ» είναι το γέννημα της νέας συνεργασίας της Ζυθοποιίας Αναστασίου με την Samos Beer. Πρωταγωνιστής της ετικέτας με περιεκτικότητα αλκοόλ 4,5% είναι η βρετανική ποικιλία λυκίσκου Harlequin.

Συνεχίζουν να ανθίζουν οι ελληνικές μικροζυθοποιίες, σύντομα εκσυγχρονισμός της νομοθεσίας

Μικρές και μεγάλες ελληνικές -και όχι μόνο- ζυθοποιίες ένωσε το δεύτερο World of Beer Festival που διοργανώθηκε από την Forum ΑΕ υπό την αιγίδα της Ελληνικής Ένωσης Ζυθοποιών στην Τεχνόπολη Αθηνών μεταξύ 9-11 Μαΐου. Στο χώρο του φεστιβάλ επικρατούσε μια διάχυτη αισιοδοξία ότι η εγχώρια craft σκηνή θα συνεχίσει να μεγαλώνει και το 2025, την οποία μετέδωσαν στο Beer and Brunch οι παραγωγοί, ωστόσο δεν έλλειψαν και οι πιο συγκρατημένες απόψεις.