Επίσημη αναγνώριση ως στοιχείο άυλης πολιτισμικής κληρονομιάς για μπύρα στην Τσεχία

Κοινοποίηση:

Ως στοιχείο άυλης πολιτισμικής κληρονομιάς αναγνωριστηκέ η μπύρα και οι παραδοσιακές μέθοδοι παραγωγής της από το Υπουργειο Πολιτισμού της Τσεχίας. Έτσι, ο κλάδος του ζύθου της ευρωπαϊκής χώρας βρίσκεται ένα βήμα πιο κοντά στην είσοδο της στον κατάλογο της Unesco.

Η ανακοίνωση έγινε από τον Υπουργό Πολιτισμού της χώρας, Martin Baxa, στα πλαίσια ειδικής εκδήλωσης την Πέμπτη 30 Ιανουαρίου, στην διάρκεια της οποίας παραδόθηκαν και σχετικές πιστοποιήσεις σε εκπρόσωπους της βιομηχανίας της μπύρας της Τσεχίας. Η επίσημη αναγνώριση της μπύρας ως στοιχείο πολιτισμού της χώρας προτάθηκε αρχικά από το Εθνικό Συμβούλιο για Παραδοσιακό Λαϊκό Πολιτισμό, και ο φάκελος ετοιμάστηκε από την Ένωση Μπύρας και Βύνης της Τσεχίας.

Κατά τον εκτελεστικό διευθυντή της ένωσης, Tomas Slunecko, η κουλτούρα της μπύρας στην Τσεχία αναπτύσσεται επί αιώνες και συνδέει ακόμα και τις πιο μικρές επαρχειακές πάμπς με αυτές των μεγαλύτερων πόλεων, υπογραμμίζοντας και τη σημασία της αναγνώρισης της για τους αγρότες, τους ζυθοποιούς και όλους όσους δραστηριοποιούνται εντός του κλάδου. Ως πλέον σημαντικό στόχο προέταξε την αναγνώριση της βιομηχανίας της μπύρας ως χώρο όπου οι άνθρωποι θα μπορούν να μοιράζονται τις απόψεις τους και να δημιουργούν ευχάριστες αναμνήσεις.

Ουσιαστικά, με την κίνηση αυτή η τσεχική κυβέρνηση προσπαθεί να προστατέψει, αλλά και να διευρύνει την πολιτιστική κληρονομιά της μπύρας, αναγνωρίζοντας και προωθώντας τους παραγωγούς και τους εμπόρους. Μέσω ανακοίνωσης του, ο Τσέχος Υπουργός Γεωργίας, Marek Vyborny, εξέφρασε τις ελπίδες του πως σύντομα οι μπύρες με προέλευση την ευρωπαϊκή χώρα θα ενταχθούν στον κατάλογο της Unesco, όπως είχε συμβεί και με την πόλη Zatec και τους λυκίσκους Saaz το 2023.

Φυσικά, η Τσεχία δεν είναι η πρώτη Ευρωπαϊκή χώρα που αναγνώρισε επίσημα την πολιτιστική σημασία της μπύρας, αφού στο παρελθόν Γερμανία και Βέλγιο είχαν προχωρήσει σε αντίστοιχες κινήσεις για συγκεκριμένους τύπους μπύρας. Περαιτέρω, η επίσημη αναγνώριση της πολιτιστικής κληρονομιάς της τσεχικής μπύρας πιθανότατα θα την βοηθήσει να ανταπεξέλθει στις δυσκολίες της αγοράς και στην αλλαγή των καταναλωτικών τάσεων. Το 2023, οι τσεχικές ζυθοποιίες παρήγαγαν 2,7% λιγότερες μπύρες και η μέση ετήσια κατά κεφαλή κατανάλωση έπεσε κατά 9,7 λίτρα στα 133,2, στατιστικά ενδεικτικά της μειωμένης ζήτησης για μπύρες από τους νεώτερους κυρίως αγοράστές. Κατά τον Slunecko, όμως, η πολιτισμική αναγνώριση ενδεχομένως θα τραβήξει το ενδιαφέρον τους.

Πληροφορίες από Radio Prague International

Κοινοποίηση:
Προτεινόμενα

Παράγει αξία για την ΑΜΘ η Ζυθοποιία Μακεδονίας Θράκης, στόχος η ενίσχυση της τοπικής ταυτότητας

Τις εγκαταστάσεις της Ζυθοποιίας Μακεδονίας Θράκης επισκέφτηκε ο Δήμαρχος Αλεξανδρούπολης, Ιωάννης Ζαμπούκης μαζί με την ομάδα Αντιδημάρχων του την Πέμπτη 29 Μαΐου. Στο επίκεντρο της επίσκεψης ήταν η συζήτηση για μελλοντικές συνέργειες σε όλα τα επίπεδα, στον τομέα του τουρισμού, της γαστρονομίας και ανάδειξης τοπικών προϊόντων, με στόχο την ενίσχυση της τοπικής ταυτότητας και βιώσιμης ανάπτυξης.

Προτεινόμενα

Στιγμές χαλάρωσης για τους παίκτες της Μπάγερν στο Oktoberfest ενόψει Λεβερκούζεν

Οι παίκτες της Μπάγερν Μονάχου για ακόμα μια φορά τίμησαν το Oktoberfest, φορώντας ειδικά σχεδιασμένες παραδοσιακές ενδυμασίες που παραπέμπουν στην πολιτιστική κληρονομιά του ιστορικότερου θεσμού

Παράγεις βύνη όταν όλοι θέλουν µπύρα, στροφή σε συνεργασίες µε µικρές ζυθοποιίες

Όταν οι αδερφοί Matt και Joe Hamill δημιούργησαν τη βυνοποιία Red Shed Malting στην Αλμπέρτα του Δυτικού Καναδά πριν από οκτώ χρόνια έδωσαν λύση στο θέμα της διαδοχής της εκμετάλλευσης που διατηρεί ο πατέρας τους John Hamill, ο οποίος καλλιεργεί κυρίως δημητριακά, ενώ επέκτειναν και την οικονομική δραστηριότητά τους ως αντίβαρο στην ακριβή αγροτική γη.