Επίσημη αναγνώριση ως στοιχείο άυλης πολιτισμικής κληρονομιάς για μπύρα στην Τσεχία

Κοινοποίηση:

Ως στοιχείο άυλης πολιτισμικής κληρονομιάς αναγνωριστηκέ η μπύρα και οι παραδοσιακές μέθοδοι παραγωγής της από το Υπουργειο Πολιτισμού της Τσεχίας. Έτσι, ο κλάδος του ζύθου της ευρωπαϊκής χώρας βρίσκεται ένα βήμα πιο κοντά στην είσοδο της στον κατάλογο της Unesco.

Η ανακοίνωση έγινε από τον Υπουργό Πολιτισμού της χώρας, Martin Baxa, στα πλαίσια ειδικής εκδήλωσης την Πέμπτη 30 Ιανουαρίου, στην διάρκεια της οποίας παραδόθηκαν και σχετικές πιστοποιήσεις σε εκπρόσωπους της βιομηχανίας της μπύρας της Τσεχίας. Η επίσημη αναγνώριση της μπύρας ως στοιχείο πολιτισμού της χώρας προτάθηκε αρχικά από το Εθνικό Συμβούλιο για Παραδοσιακό Λαϊκό Πολιτισμό, και ο φάκελος ετοιμάστηκε από την Ένωση Μπύρας και Βύνης της Τσεχίας.

Κατά τον εκτελεστικό διευθυντή της ένωσης, Tomas Slunecko, η κουλτούρα της μπύρας στην Τσεχία αναπτύσσεται επί αιώνες και συνδέει ακόμα και τις πιο μικρές επαρχειακές πάμπς με αυτές των μεγαλύτερων πόλεων, υπογραμμίζοντας και τη σημασία της αναγνώρισης της για τους αγρότες, τους ζυθοποιούς και όλους όσους δραστηριοποιούνται εντός του κλάδου. Ως πλέον σημαντικό στόχο προέταξε την αναγνώριση της βιομηχανίας της μπύρας ως χώρο όπου οι άνθρωποι θα μπορούν να μοιράζονται τις απόψεις τους και να δημιουργούν ευχάριστες αναμνήσεις.

Ουσιαστικά, με την κίνηση αυτή η τσεχική κυβέρνηση προσπαθεί να προστατέψει, αλλά και να διευρύνει την πολιτιστική κληρονομιά της μπύρας, αναγνωρίζοντας και προωθώντας τους παραγωγούς και τους εμπόρους. Μέσω ανακοίνωσης του, ο Τσέχος Υπουργός Γεωργίας, Marek Vyborny, εξέφρασε τις ελπίδες του πως σύντομα οι μπύρες με προέλευση την ευρωπαϊκή χώρα θα ενταχθούν στον κατάλογο της Unesco, όπως είχε συμβεί και με την πόλη Zatec και τους λυκίσκους Saaz το 2023.

Φυσικά, η Τσεχία δεν είναι η πρώτη Ευρωπαϊκή χώρα που αναγνώρισε επίσημα την πολιτιστική σημασία της μπύρας, αφού στο παρελθόν Γερμανία και Βέλγιο είχαν προχωρήσει σε αντίστοιχες κινήσεις για συγκεκριμένους τύπους μπύρας. Περαιτέρω, η επίσημη αναγνώριση της πολιτιστικής κληρονομιάς της τσεχικής μπύρας πιθανότατα θα την βοηθήσει να ανταπεξέλθει στις δυσκολίες της αγοράς και στην αλλαγή των καταναλωτικών τάσεων. Το 2023, οι τσεχικές ζυθοποιίες παρήγαγαν 2,7% λιγότερες μπύρες και η μέση ετήσια κατά κεφαλή κατανάλωση έπεσε κατά 9,7 λίτρα στα 133,2, στατιστικά ενδεικτικά της μειωμένης ζήτησης για μπύρες από τους νεώτερους κυρίως αγοράστές. Κατά τον Slunecko, όμως, η πολιτισμική αναγνώριση ενδεχομένως θα τραβήξει το ενδιαφέρον τους.

Πληροφορίες από Radio Prague International

Κοινοποίηση:
Προτεινόμενα

Ο λυκίσκος πρωταγωνιστής στην Seneca της Alea Brewing

Η India Pale Lager «Seneca», που «συνδυάζει την καθαρότητα και τη φρεσκάδα της lager ζύμωσης με τον εκφραστικό χαρακτήρα των λυκίσκων Amarillo, Centennial και Motueka» αποτελεί την πιο πρόσφατη δημιουργία της μικροζυθοποιίας Alea Brewing Co.

Μπύρα από χιόνι παρασκεύασε η AB InBev

Η AB InBev προχώρησε στη δημιουργία μπύρας από χιόνι από το Highmark Stadium της Νέας Υόρκης, στα πλαίσια της χορηγίας της ομάδας Buffalo Bills που αγωνίζεται στο πρωτάθλημα ράγκμπι NFL.

Επικεντρώνεται στις μπύρες χωρίς αλκοόλ και στα ready-to-drink προϊόντα στο Hong Kong η Carlsberg

Η Carlsberg γνωστοποίησε ότι προχωρά σε επέκταση του χαρτοφυλακίου των προϊόντων της στο Hong Kong σε συνέχεια συμφωνίας της με την μικροζυθοποιία Young Master νωρίτερα μέσα στο έτος, δίνοντας έμφαση σε μπύρες με χαμηλή περιεκτικότητα ή καθόλου αλκοόλ ενόψει και του «Dry January».

Προτεινόμενα

Η Budweiser επενδύει σε εγκαταστάσεις αξίας 268,7 εκατομμυρίων ευρώ για παραγωγή στις ΗΠΑ

Η κορυφαία επωνυμία της AB InBev, Budweiser, προχωράει στην κατασκευή νέων εγκαταστάσεων αξίας 268,7 εκατ. ευρώ στο Οχάιο των ΗΠΑ, σε μια προσπάθεια να προωθήσει την παραγωγή ετικετών για την αγορά της Αμερικής εντός των συνόρων της.

Με ρεκόρ συμμετοχών έρχεται στις 9 Μαΐου η απονομή των βραβείων Greek Beer Awards 2025

Με 130 και πλέον συμμετοχές από Ελλάδα, Μεσόγειο, Ανατολική και Νοτιοανατολική Ευρώπη, ο διεθνής διαγωνισμός ζύθου Greek Beer Awards 2025, ο οποίος διοργανώνεται από το 2017, επιβεβαιώνει τη διαρκή ανάπτυξη του κλάδου της ζυθοποιίας και την ενίσχυση του εξαγωγικού προσανατολισμού τόσο των ελληνικών μικροζυθοποιείων όσο και των ξένων.