Επιστροφή στην κερδοφορία το 2026 ακολουθώντας το δρόμο της μικροζυθοποιίας προσδοκά η ΕΖΑ

Κοινοποίηση:

Την επιστροφή της σε δρόμους κερδοφορίας έπειτα από αρκετά χρόνια προσδοκά η Ελληνική Ζυθοποιία Αταλάντης, η οποία έχει αποφασίσει να πορευτεί ως μικροζυθοποιία περιορίζοντας την παραγωγή της στα 200.00 εκατόλιτρα, παρότι οι εγκαταστάσεις τις έχουν δυνατότητες παραγωγής 800.000 εκατόλιτρων.

Η απόφαση αυτή ελήφθη με γνώμονα η ΕΖΑ να επωφεληθεί από τη μικρότερη φορολογία που επιβάλλεται στις μικροζυθοποιίες, με το ποσό να διπλασιάζεται πάνω από τα 200.000 εκατόλιτρα.

Όπως σημείωσε σε ενημέρωση του προς δημοσιογράφους ο Διευθύνων Σύμβουλος της ΕΖΑ, Νίκος Ασπιώτης το 2024 η ΕΖΑ έδωσε περισσότερη βαρύτητα σε προϊόντα με υψηλότερο περιθώριο κέρδους, ενώ τα EBITDA της εταιρείας σημείωσαν σημαντική αύξηση 55% φτάνοντας στα 2,8 εκατ. ευρώ. Την ίδια στιγμή τα κέρδη προ φόρων και αποσβέσεων βελτιώθηκαν κατά περίπου 1 εκατ. ευρώ επιστρέφοντας σε οριακά θετικό πρόσημο.

Ο κύκλος εργασιών της μειώθηκε κατά 9% το 2024 πέφτοντας στα 29 εκατ. ευρώ, έναντι 31,5 εκατ. ευρώ για το 2023. Σε υψηλές πτήσεις κινήθηκαν οι πωλήσεις φιαλών και βαρελίσιας μπύρας στην εγχώρια αγορά, οι οποίες κατά την ΕΖΑ ακολούθησαν ρυθμό ανάπτυξης με διψήφιο ποσοστό, ήτοι με ρυθμό ανάπτυξης μεγαλύτερο σε σχέση με την αγορά μπύρας για το 2024. Άξιο αναφοράς είναι ότι εντός του φετινού Φεβρουαρίου η ΕΖΑ πραγματοποίησε αύξηση μετοχικού κεφαλαίου ύψους 7 εκατομμυρίων ευρώ, όπως φαίνεται και από την ανάρτηση της στο ΓΕΜΗ.

Κατά τον κ. Ασπιώτη οι κινήσεις αυτές αναμένεται να οδηγήσουν την ΕΖΑ ξανά σε δρόμους κερδοφορίας το 2026. Τέλος, αξίζει να αναφερθεί ότι η εταιρεία επενδύει σημαντικά στα δύο νέα της προϊόντα PILS Hellas Radler, Pils Hllas 0,0% και A Toda Madre, δείχνοντας την πίστη της στην κατηγορία των μη αλκοολούχων μπυρών, η οποία βρίσκεται σε ανοδική τροχιά παγκοσμίως.

Κοινοποίηση:
Προτεινόμενα

Η Βεργίνα συγκέντρωσε τα βλέμματα στο World of Beer Festival

Η Ζυθοποιία Μακεδονίας Θράκης με πρωταγωνιστή τη Βεργίνα ήταν μια από τις σημαντικότερες παρουσίες στο World of Beer Festival που έλαβε χώρα στην Τεχνόπολη το τριήμερο 9-11 Μαΐου. Το περίπτερο της εταιρείας μαγνήτισε τα βλέμματα και απέδειξε πως αποτελεί μια από τις πρωτοπόρους δυνάμεις της εγχώριας βιομηχανίας ζύθου.

Διατηρεί τα σκήπτρα της για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά η Corona

Για δεύτερη διαδοχική χρονιά η Corona αναδεικνύεται η πιο πολύτιμη επωνυμία μπύρας παγκοσμίως σύμφωνα με την έκθεση BrandZ Global 2025 της ερευνητικής εταιρείας Kantar. Για το επίτευγμα αυτό σημαντική είναι η συμβολή της μη αλκοολούχας Corona Cero.

Προτεινόμενα

Επιστήμονες βρήκαν ενδείξεις για παραγωγή μπύρας από ρύζι στην Κίνα πριν από 10.000 χρόνια

Η μπύρα από ρύζι αποτελεί ένα βασικό στοιχείο της κουλτούρας της σύγχρονης ανατολικής Ασίας και παράγεται ακόμα και από τους μεγαλύτερους παραγωγούς της περιοχής, όπως,

Με δύο νέες ποικιλίες και ψηφιακή διαχείριση το κριθάρι της Αθηναϊκής

Δύο νέες ποικιλίες βυνοποιήσιμου κριθαριού μαζί με ένα ολοκληρωμένο πακέτο ψηφιακής διαχείρισης της συμβολαιακής καλλιέργειας από τους αγρότες, φέρνει σύντομα στην αγορά η Αθηναϊκή Ζυθοποιία.