Mega ηλιοθερμικό σύστημα από την ELPEDISON για χάρη της Αθηναϊκής Ζυθοποιίας

Κοινοποίηση:

Η ΕLPEDISON, στο πλαίσιο παροχής ενεργειακών υπηρεσιών σε εμπορικούς και βιομηχανικούς πελάτες, υπέγραψε 15ετή συμφωνία με την Αθηναϊκή Ζυθοποιία, για την κατασκευή και λειτουργία ηλιοθερμικού συστήματος παραγωγής ατμού, ονομαστικής ισχύος 5,75 MWth, που θα συνοδεύεται από σύστημα αποθήκευσης ατμού 15,5 MWhth. Το εν λόγω σύστημα έχει στόχο να καλύψει το 25% της συνολικής θερμικής ενέργειας που απαιτείται για την παραγωγή ατμού, στη βιομηχανική εγκατάσταση της Αθηναϊκής Ζυθοποιίας στην Πάτρα, όπου η ELPEDISON έχει ήδη κατασκευάσει Φωτοβολταϊκό σύστημα 1 MWp.

Το έργο αναμένεται να συμβάλλει σημαντικά στην επίτευξη των στρατηγικών στόχων της Αθηναϊκής Ζυθοποιίας, σχετικά με τη βελτίωση του περιβαλλοντικού της αποτυπώματος, μέσω της μείωσης των εκπομπών CO2 κατά 25%. Παράλληλα, θα μειώσει το ενεργειακό κόστος της βιομηχανικής εγκατάστασης, μέσω της ιδιοκατανάλωσης της “πράσινης” θερμικής ενέργειας που θα παράγει το ηλιοθερμικό σύστημα. Επιπλέον, θα μειώσει την εξάρτησή της από ορυκτά καύσιμα – πετρέλαιο ή/και φυσικό αέριο – καθώς και την έκθεσή της στις διακυμάνσεις του κόστους των καυσίμων, ενισχύοντας ταυτόχρονα την ενεργειακή απόδοση της εγκατάστασης.

Η ELPEDISON καλύπτει το 40% της αξίας της επένδυσης, ενώ το υπόλοιπο 60% έχει λάβει επιδότηση από το Ταμείο Καινοτομίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης (EU Innovation Fund). Ο ηλιοθερμικός σταθμός παραγωγής ατμού θα ανήκει στο χαρτοφυλάκιο της ELPEDISON, που έχει αναλάβει εξ ολοκλήρου την κατασκευή του έργου “με το κλειδί στο χέρι” καθώς και τη μετέπειτα λειτουργία και συντήρηση του συστήματος. Η Αθηναϊκή Ζυθοποιία έχει ήδη συνάψει σχετική 15-ετή Συμφωνία Αγοράς Θερμικής Ενέργειας (Thermal Purchase Agreement/TPA) με την ELPEDISON, για την κατανάλωση του παραγόμενου από το σύστημα ατμού.

Το νέο σύστημα, βάσει του βέλτιστου σχεδιασμού του, θα τροφοδοτεί ατμό, αποτελεσματικά και υπό τις απαιτούμενες πάντα προδιαγραφές, στην υφιστάμενη παραγωγική διαδικασία της Αθηναϊκής Ζυθοποιίας. Πιο συγκεκριμένα, το ηλιοθερμικό σύστημα θα εγκατασταθεί παράλληλα με τους υπάρχοντες λέβητες και θα παρέχει ατμό μέσω του υπάρχοντος λεβητοστάσιου.

Το έργο αυτό αποτελεί σταθμό για την ελληνική αγορά και έρχεται να προστεθεί σε μια πλειάδα έργων που έχει κατασκευάσει και διαχειρίζεται η επιχειρησιακή μονάδα Ενεργειακών Υπηρεσιών της ELPEDISON, μέσω μιας άρτια καταρτισμένης ομάδας από εξειδικευμένους μηχανικούς, που παρέχουν προσωποποιημένες κι ολοκληρωμένες λύσεις.

Ο Διευθύνων Σύμβουλος της ELPEDISON κ. Ν. Ζαχαριάδης, δήλωσε σχετικά: “Με μεγάλη χαρά ανακοινώνουμε τη συνέχεια της στρατηγικής μας συνεργασίας στον τομέα των ενεργειακών υπηρεσιών με τον Όμιλο Heineken Group. Με τον ηλιοθερμικό σταθμό παραγωγής και αποθήκευσης ατμού, τον οποίο θα κατασκευάσει και θα λειτουργεί η ELPEDISON με σημαντικά οικονομικά οφέλη για τη βιομηχανική εγκατάσταση της Αθηναϊκής Ζυθοποιίας στην Πάτρα, στηρίζουμε αφενός το όραμα του Ομίλου Heineken Group προς τη βιώσιμη ανάπτυξη και τον στόχο του για μηδενικές εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα έως το 2030 και αφετέρου το όραμα της ELPEDISON να ηγείται της αγοράς, παρέχοντας κορυφαίες και καινοτόμες ενεργειακές λύσεις”.

Αντίστοιχα, ο Οικονομικός Διευθυντής της Αθηναϊκής Ζυθοποιίας Shankar Ramalingam, τόνισε ότι: “H συνεργασία με την ELPEDISON για το ηλιοθερμικό σύστημα παραγωγής και αποθήκευσης ατμού είναι ένα ακόμη σημαντικό βήμα στην πορεία μας προς τη βιώσιμη ανάπτυξη. Αποτελεί μέρος μιας ευρύτερης στρατηγικής που στοχεύει στη μετατροπή του εργοστασίου μας στην Πάτρα σε ένα από τα πρώτα “πράσινα” εργοστάσια του ομίλου HΕΙΝΕΚΕΝ στην Ευρώπη έως το 2030, με μηδενικό ανθρακικό αποτύπωμα. Ως μία από τις μεγαλύτερες παραγωγικές μονάδες μπίρας στη Νοτιοανατολική Ευρώπη, το εργοστάσιο της Πάτρας – μία από τις δύο μονάδες μας στην Ελλάδα – βρίσκεται στην καρδιά της στρατηγικής βιωσιμότητας της εταιρείας μας, η οποία διατρέχει όλες τις παραγωγικές μας δραστηριότητες και κάθε στάδιο της λειτουργίας μας, από το χωράφι μέχρι το ποτήρι. Με σημαντικές επενδύσεις, ισχυρές συνεργασίες και καινοτόμες λύσεις, η Αθηναϊκή Ζυθοποιία υποστηρίζει ενεργά και αποτελεσματικά τη μετάβαση σε μια οικονομία χαμηλών εκπομπών, συμβάλλοντας στην παραγωγή ενός καλύτερου αύριο”.

 

Κοινοποίηση:
Προτεινόμενα

Παγώνει ξανά την πώληση της ρωσικής θυγατρικής της AB InBev η Μόσχα

Οι ρωσικές αρχές εμπόδισαν για ακόμα μια φορά την AB InBev να πουλήσει τις μετοχές της στο κοινό επιχειρηματικό της εγχείρημα με την τουρκική Anadolu Efes στη Ρωσία,  σύμφωνα με τα όσα ανέφερε η τελευταία την περασμένη Παρασκευή.

Προτεινόμενα

Νέα αξία η επάρκεια εγχώριας βύνης

Αδιαπραγµάτευτη η ποιότητα» ξεκαθαρίζουν επαγγελµατίες του κλάδου της µικροζυθοποιίας στην Ελλάδα, οι οποίοι καλούνται να χαλιναγωγήσουν ένα εκρηκτικό µείγµα στις αγορές από τις οποίες έρχονται πρώτες ύλες για την παραγωγή craft µπύρας.

Πρωτότυπη θήκη για κινητά από την Heineken για αντιμετώπιση του εθισμού στα social media

Μια πρωτότυπη θήκη για κινητά με την οποία αποσκοπεί να δώσει λύση στο πρόβλημα του εθισμού στα social media στη διάρκεια κοινωνικών εξόδων, σε συνεργασία με τη Σουηδή εφευρέτη, Simone Giertz, ως μέρος της καμπάνιας #SocialOffSocials.

Η Αθηναϊκή Ζυθοποιία αυξάνει το κοινωνικο-οικονομικό της αποτύπωμα, στους μοχλούς η «Έξυπνη Σπορά»

Ανάπτυξη 85% σημείωσε την τριετία 2021-2024 η Αθηναϊκή Ζυθοποιία, με 763 εκατ. ευρώ προστιθέμενης αξίας στην ελληνική οικονομία και επιρροή σε 37.000 θέσεις εργασίας σύμφωνα με τη νέα Μελέτη Κοινωνικο-Οικονομικού Αντικτύπου της για το 2024.

Σε νέα μονάδα παραγωγής μπύρας στο Μεξικό αξίας άνω των 2 δισ. επενδύει η Heineken

Το έργο, το οποίο αποτελεί μία από τις μεγαλύτερες επενδύσεις της εταιρείας στο Μεξικό τα τελευταία χρόνια, ανακοινώθηκε πριν λίγες ημέρες κατά τη διάρκεια συνέντευξης τύπου της προέδρου της χώρας, Claudia Sheinbaum.

Η επωνυμία μπύρας ΜΑΜΟΣ αναδεικνύει την έμπρακτη σύνδεση της με το ελληνικό τραπέζι

Η ΜΑΜΟΣ επιστρέφει με μία καμπάνια εμπνευσμένη από την πιο αυθεντική  ελληνική εμπειρία: ένα τραπέζι γεμάτο λαχταριστά φαγητά, παγωμένη μπύρα, ατέλειωτες κουβέντες και τον Πέτρο Μάμο να εμφανίζεται τη στιγμή που το πάθος ζητά να μοιραστεί.