του Ηλία Ανδρέακη
Η craft σκηνή βρίσκεται σε περίοδο άνθισης στην Ελλάδα τα τελευταία χρόνια, µε πολλές µικροζυθοποιίες να δηµιουργούνται σε κάθε γωνιά της χώρας. Σε αυτές ανήκει και η Carpinus, µια µικρή µονάδα παραγωγής ζύθου, που έχει ως στόχο να αναδείξει τον γαστρονοµικό χαρακτήρα της Ευρυτανίας και που συµµετέχει σταθερά σε όλες τις διοργανώσεις του χώρου.
Η Carpinus αποτελεί το πνευµατικό δηµιούργηµα του Νίκου Αντωνόπουλου, ενός ανθρώπου που ξεκίνησε την ενασχόλησή του µε τη ζυθοποίηση το 2013, όταν έχοντας χάσει την πρώην του δουλειά λόγω κρίσης, ήρθε σε επαφή µε έναν οικιακό ζυθοποιό.
Έτσι άρχισε να φτιάχνει τις πρώτες του µπύρες και εκείνη την περίοδο ήρθε σε επαφή µε τον Σύλλογο Ερασιτεχνών Ζυθοποιών Ελλάδος (ΣΕΖΕ). Μέσω του forum που διατηρούσε ο ΣΕΖΕ εντρύφησε στα µυστικά της ποιοτικής ζυθοποίησης, φτιάχνοντας 75 διαφορετικές συνταγές µέχρι το 2018. Βλέποντας µάλιστα την απήχηση που είχαν οι δηµιουργίες του αποφάσισε να ασχοληθεί σοβαρά µε τη ζυθοποίηση, εντάσσοντας σταδιακά και τον γιο του, Κωνσταντίνο, στην επιχείρηση.
Η φιλοσοφία που διέπει την Μικροζυθοποιία Ευρυτανίας είναι η δηµιουργία ενός τοπικού προϊόντος που συνοδεύει αρµονικά τα υπόλοιπα προϊόντα της περιοχής και η παραγωγή µπύρας που θα διατίθεται στην τοπική αγορά και θα απευθύνεται σε ντόπιους, αλλά και επισκέπτες. Ο συνολικός ετήσιος όγκος παραγωγής της Carpinus είναι κοντά στα 10.000 λίτρα. Η λογική που ακολουθεί η οικογένεια Αντωνόπουλου δεν είναι να αυξήσει υπέρογκα τον όγκο παραγωγής για να δηµιουργήσει νέες αγορές, αλλά να βελτιώσει τα προϊόντα της δίνοντας έµφαση στην ποιότητα έναντι της ποσότητας.
Στο κρύο μια μπύρα με περισσότερο αλκοόλ καταναλώνεται πιο ευχάριστα
Στο µικροζυθοποιείο της Carpinus στο ορεινό Καρπενήσι παράγονται αυτήν τη στιγµή 9 ετικέτες, όλες αφροζυµωτές τύπου Ale, όµως εντελώς διαφορετικές µεταξύ τους.
Κοινός παρονοµαστής τους είναι ο υψηλός αλκοολικός βαθµός -σχεδόν στα όρια του κάθε είδους- µια συνειδητή απόφαση της οικογένειας Αντωνόπουλου, αφού στο «κρύο µια µπύρα µε περισσότερο αλκοόλ καταναλώνεται πιο ευχάριστα».
Κατά σειρά οι ετικέτες της Μικροζυθοποίας Ευρυτανίας είναι οι Carpinus Pale Ale, Carpinus NEIPA, Carpinus Belgian Wit, Carpinus Robust Porter, Carpinus Smoked Amber Ale, Carpinus Spruce Saison, Carpinus Rye IPA, Carpinus Cherry Saison και Carpinus Porter, η κάθε µία από τις οποίες διακρίνεται από τα ξεχωριστά της αρώµατα και γεύσεις προκειµένου να καλυφθούν όσο το δυνατόν περισσότερες γευστικές απαιτήσεις. Στα σχέδια της Μικροζυθοποιίας είναι να βγάλει και άλλες συνταγές, όπως βέλγικες µοναστηριακές, πικρές West Coast IPA και παλαιωµένες Stout, οι οποίες θα διέπονται από την ίδια µέχρι τώρα φιλοσοφία του σεβασµού στην ποιότητα και τη χρήση αποκλειστικά πρώτων υλών ζυθοποιίας, αποκλείοντας πρόσθετα, βελτιωτικά, εκχυλίσµατα, συντηρητικά.
Ισχυρή εξωστρέφεια
Ζωτικής σηµασίας στη γνωριµία του µπυρόφιλου κοινού της χώρας µας µε την Carpinus ήταν η σταθερή συµµετοχή της σε φεστιβάλ, ειδικά στα πρώτα της βήµατα ούσα µια άγνωστη φίρµα στο χώρο της µικροζυθοποιίας. Τα τελευταία χρόνια η αποδοχή του κοινού για την Carpinus έχει εκτοξευθεί θεαµατικά, γεγονός που µαρτυρά ότι το κοινό αναγνωρίζει τα σήµατα της µικροζυθοποιίας και ζητά ονοµαστικά τις ετικέτες της.