Seven Seals, στη σκιά του Άγιου Όρους

Κοινοποίηση:

του Λεωνίδα Λιάμη

Την αρχή έκανε ο Λευκός Καβαλάρης. Ακολούθησαν αργότερα ο Κόκκινος και ο Μαύρος Καβαλάρης και πρόσφατα έκανε την εµφάνισή του ο τέταρτος, µε το όνοµα «Θάνατος». Σε µια αλληλουχία Καβαλάρηδων, που θα ολοκληρωθεί µόλις συµπληρωθεί ο «µαγικός» αριθµός, µε έµπνευση από τις Επτές Σφραγίδες της Αποκάλυψης του Ιωάννη, όπως «επιτάσσει» το επιβλητικό Άγ. Όρος, που «στέκεται» απέναντι από την Ιερισσό, ο ∆ηµήτρης Σταθώρης έκανε το όνειρό του πράξη και έγινε µικροζυθοποιός µε την άδεια λειτουργίας της επιχείρησής του να εκδίδεται µόλις τον Μάιο του 2021. «Έχουµε παράξει τις τέσσερις πρώτες Σφραγίδες. Η αρχή έγινε µε τον Λευκό Καβαλάρη µια τύπου Lager, ευκολόπιοτη µπύρα, µε 5% αλκοόλ και ελαφρώς πικρή γεύση στο τέλος. Πρόκειται για την πρώτη και µοναδική µπύρα σε όλη την Ελλάδα που είναι ιδανική για διαβητικούς και όσους κάνουν ειδική διατροφή, καθώς έχει αλκοόλ, ενώ είναι sugar free µπύρα», εξηγεί ο κ. Σταθώρης και συνεχίζει: «Η δεύτερη Σφραγίδα είναι ο Κόκκινος Καβαλάρης. Ο «Πόλεµος». Μια Weiss µε τη µαγιά δαχτυλίδι στον πάτο της φιάλης όπως πρέπει να είναι. Θολή µπύρα. Πιο χορταστική, πιο παχύρευστη, φρουτώδης, που βγάζει αρώµατα µπανάνας και γαρίφαλου ενώ ο Μαύρος Καβαλάρης, είναι µια µαύρη Stout µε 7% αλκοόλ, που έχει αρώµατα βανίλιας, κακάο, σοκολάτας και καφέ. Πιο παχύρευστη και πιο σπέσιαλ».

O πιο καινούργιος, τέταρτος, Καβαλάρης είναι µια περίπλοκη ALE µπύρα η οποία έχει περάσει τη διαδικασία του dry hop. Έχει έναν γλυκόπικρο χαρακτήρα µε τη γλυκιά φρουτώδη γεύση να κυριαρχεί και αλκοόλ 5,8%.Το πλάνο, σύµφωνα µε τον κ. Σταθώρη, θα συνεχιστεί µε την ίδια ζέση, µε στόχο ο κύκλος των Επτά Σφραγίδων να έχει κλείσει µε την παραγωγή και την κυκλοφορία και των υπόλοιπων Καβαλάρηδων, µέχρι το τέλος του 2022. Όπως ο ίδιος αναφέρει: «Το όνειρό µου είναι, αφού συµπληρώσω την εφτάδα, να χτίσω ένα ζυθοποιείο από το µηδέν, εκτός κατοικήσιµης περιοχής, που θα είναι 100% επισκέψιµο. Θα είναι ζυθοποιείο – αποστακτήριο, γιατί θέλω να παράξω τα ποτά που έµαθα στην Αγγλία, να κάνω χειροποίητο τζιν, ουίσκι, βότκα, µπράντι και τα υπόλοιπα ποτά για την ελληνική αγορά. Και να έχει µέσα ο χώρος δικό του µπαρ, στο οποίο θα µπορεί να έρχεται ο καθένας και πιει να φάει και να κάνει και ένα τουρ στην εγκατάσταση και να δει τα πάντα».

Τα πάντα γίνονται χειροποίητα στο μικροζυθοποιείο του Δημήτρη Σταθώρη. Μάλιστα ο ίδιος συμπληρώνει: «Αυτό άλλωστε επιτάσσει ο όρος craft, αλλιώς είσαι βιομηχανία».

Κοινοποίηση:
Προτεινόμενα

Καθιερώνεται η μπύρα χωρίς αλκοόλ, στοίχημα η κατάκτηση της γεύσης

Την ραγδαία άνοδο της μπύρας χωρίς αλκοόλ μέσα στην επόμενη δεκαετία προβλέπει έρευνα αγοράς, σύμφωνα με την οποία βασικό «στοίχημα» για τους παίκτες του κλάδου αποτελεί η βελτίωση της γεύσης,

Προτεινόμενα

Κερδίζουν έδαφος στις προτιμήσεις των καταναλωτών οι μπύρες με άρωμα και ιδιαίτερες γεύσεις

Ακολουθώντας την τάση της αγοράς για αρωματικά ποτά, οι ζυθοποιοί έχουν στρέψει το ενδιαφέρον τους προς την παραγωγή μπυρών με αρώματα, όπως προέκυψε από το συνέδριο International Beer Strategies Conference στην Πορτογαλία.

Φιλοξενία και γεύση στην αιώνια pub της Αθήνας

∆ιακριτικό αλλά εκεί, απέναντι από το Χίλτον, το Red Lion είναι ένα από τα λίγα σηµεία στον πλανήτη, στα οποία έχουν καθίσει Αµερικανοί και Σοβιετικοί διπλωµάτες να πιούν την µπύρα τους.