Η Ελλάδα στις δέκα χώρες με την μεγαλύτερη φορολογία στην μπύρα στην Ευρώπη

Κοινοποίηση:

Την έκτη υψηλότερη ειδική φορολογία κατανάλωσης ανάμεσα στα μέλη της ΕΕ έχει Ελλάδα, σύμφωνα με τα στοιχεία του οργανισμού Tax Foundation, με ένα ποσό περίπου 0,2 ευρώ για μια φιάλη 330 ml περιεκτικότητας 5%.

Η ΕΕ απαιτεί από τα κράτη μέλη της να επιβάλουν έναν ειδικό φόρο κατανάλωσης της τάξεως τουλάχιστον του 1,87 ευρώ ανά 100 λίτρα, ποσό που εξαρτάται και από την περιεκτικότητα της εκάστοτε ετικέτας σε αλκοόλ, με τον επιβαλλόμενο φόρο για ένα τυπικό μπουκάλι μπύρας 330 mL να ορίζεται στα τουλάχιστον 0,03 ευρώ. Όπως φαίνεται, όμως, από τα δεδομένα του οργανισμού ελάχιστες χώρες επιβάλουν την ελάχιστη προβλεπόμενη τιμή και επιλέγουν ένα νούμερο σημαντικά μεγαλύτερο.

!function(){“use strict”;window.addEventListener(“message”,(function(a){if(void 0!==a.data[“datawrapper-height”]){var e=document.querySelectorAll(“iframe”);for(var t in a.data[“datawrapper-height”])for(var r=0;r<e.length;r++)if(e[r].contentWindow===a.source){var i=a.data["datawrapper-height"][t]+"px";e[r].style.height=i}}}))}();

Άξιο αναφοράς είναι ότι σε μερικές χώρες το ποσό του φόρου εξαρτάται από την περιεκτικότητα της μπύρας σε αλκοόλ, ενώ σε άλλες υπάρχει ένα σταθερό ποσό που περιλαμβάνει ένα εύρος μπυρών με διαφορετικό αλκοολικό περιεχόμενο. Βάσει της έκθεσης του Tax Foundation, η οποία δεν περιλαμβάνει τον ΦΠΑ, η χώρα με την μεγαλύτερη φορολογία στην μπύρα στην Ευρώπη είναι η Φινλανδία με περίπου 0,6 ευρώ για ένα μπουκάλι 300 mL, ενώ η γειτονική Βουλγαρία έχει την μικρότερη φορολογία (0,0352 ευρώ).

Σε γενικό επίπεδο η φορολογία κατανάλωσης που επιβάλλεται στην μπύρα εντός της γηραιάς ηπείρου είναι μεγαλύτερος από την αντίστοιχη στο κρασί, που σε πολλές χώρες δεν αντιμετωπίζει αντίστοιχο φόρο. Κλείνοντας την έκθεση του ο οργανισμός τονίζει ότι η καινοτομία που έχουν φέρει στον χώρο της γεύσης και του αλκοολικού περιεχομένου οι craft ετικέτες, προσφέρουν στους καταναλωτές έναν διαρκώς αυξανόμενο αριθμό νέων επιλογών και πολύ πιθανόν αυτό να φέρει αλλαγές στην επιβαλλόμενη νομοθεσία.

Κοινοποίηση:
Προτεινόμενα
Προτεινόμενα

Φιλοξενία και γεύση στην αιώνια pub της Αθήνας

∆ιακριτικό αλλά εκεί, απέναντι από το Χίλτον, το Red Lion είναι ένα από τα λίγα σηµεία στον πλανήτη, στα οποία έχουν καθίσει Αµερικανοί και Σοβιετικοί διπλωµάτες να πιούν την µπύρα τους.

Πρώτη πλήρως ψηφιακή εγχώρια µικροζυθοποιία η Ζυθοποιία Πηνειού

Σε συνεργασία µε την ελληνική startup εταιρεία Oliveex η Ζυθοποιία Πηνειού κατάφερε να ψηφιοποιήσει πλήρως τις παραγωγικές διαδικασίες και να εφαρµόσει τεχνητή νοηµοσύνη µε σκοπό τη βελτιστοποίηση του τρόπου λειτουργίας της.

Νέα αρχή για την παραγωγή μπύρας στην Ελλάδα με την αναθεώρηση της νομοθεσίας

Σχεδόν εκατό χρόνια µετά, αυτές τις µέρες, η Ευρωπαϊκή Ένωση κρίνει την τύχη νοµοσχεδίου που κατέθεσε η Ελλάδα και αφορά στην αναθεώρηση του Βασιλικού ∆ιατάγµατος του 1922 για την παραγωγή της µπύρας στην Ελλάδα. Ήδη το σχετικό Σχέδιο Νόµου που έχει οριστικοποιηθεί από ελληνικής πλευράς, µετά από διαβούλευση τριών µηνών, έχει τεθεί υπό την κρίση της Ε.Ε. Εφόσον λοιπόν δεν υπάρξουν σχόλια, παρατηρήσεις ή ενστάσεις, το σχετικό νοµοθέτηµα θα τεθεί προς ψήφιση µε σκοπό την αλλαγή της υφιστάµενης νοµοθεσίας στον κλάδο της µπύρας στη χώρα µας.