Pilsner εμπνευσμένη από τα παλιά η νέα συνταγή της Ζυθοποιίας Αναστασίου

Κοινοποίηση:

Η ιδιαίτερη Pilsner «Σπέσιαλ δωδεκάρα» που παρασκευάζεται με την παραδοσιακή και απαιτητική τεχνική του double decotion mashing είναι η πιο πρόσφατη συνταγή της μικροζυθοποιίας Αναστασίου.

Αναλυτικά η ανακοίνωση της εταιρείας έχει ως εξής:

Η νέα μας συνταγή δεν είναι απλά μια ακόμα pilsner. Είναι μια συνταγή φτιαγμένη με αφοσίωση, μεράκι και απόλυτο σεβασμό στην παράδοση της τσεχικής ζυθοποίησης.

Ακολουθήσαμε την απαιτητική μέθοδο «double decoction mashing», μια τεχνική που γεννήθηκε αιώνες πριν, όταν οι ζυθοποιοί δεν είχαν ακριβή έλεγχο της θερμοκρασίας.

Με τη σταδιακή αφαίρεση και βρασμό μέρους του γλεύκους, αυτή η μέθοδος ενισχύει το σώμα των pilsner, αναδεικνύει βαθύτερες γεύσεις βύνης και συμβάλλει στην χαρακτηριστική ισορροπία μεταξύ του γλυκού και του πικρού στοιχείου. Σήμερα, το decoction σπάνια χρησιμοποιείται λόγω της πολυπλοκότητάς του, όμως παραμένει αναπόσπαστο στοιχείο των παραδοσιακών τσέχικων pilsner και εμείς επιλέξαμε να το τιμήσουμε.

Aκολουθήσαμε την ίδια φιλοσοφία ζύμωσης που χρησιμοποιούσαν οι παλιοί ζυθοποιοί στα ιστορικά κελάρια τους.

Πριν από αιώνες, στην κεντρική Ευρώπη η αποθήκευση του ζύθου γίνονταν σε δροσερά, υπόγεια κελάρια, όπου η χαμηλή θερμοκρασία οδήγησε στην ανάπτυξη μιας νέας μαγιάς, της lager μαγιάς. Η αργή και “καθαρή” ζύμωση, σε συνδυασμό με τη μακρά ωρίμανση (lagering) για δύο μήνες, είναι αυτό που χαρίζει στις lager τη χαρακτηριστική τους διαύγεια και εκλεπτυσμένο χαρακτήρα.

Χρησιμοποιήσαμε την αυθεντική μαγιά της Pilsner Urquell από την Omega Yeast, επιτρέποντας μια εξαιρετικά αργή ζύμωση 15 ημερών σε θερμοκρασίες κάτω των 9°C. Παράλληλα, ανθρακώθηκε με φυσικό τρόπο, χαρίζοντας έναν πλούσιο, βελούδινο αφρό που διαρκεί, όπως ακριβώς αρμόζει σε μια γνήσια Czech Pilsner (Premium Pale Lager). Παρόλο που χρησιμοποιήσαμε μόνο έναν λυκίσκο και μία βύνη βάσης, η μέθοδος παραγωγής της αποκαλύπτει ένα σύνθετο γευστικό προφίλ, αποδεικνύοντας ότι η απλότητα μπορεί να είναι εξαιρετικά συναρπαστική.

Με περηφάνια σας παρουσιάζουμε την «Σπέσιαλ δωδεκάρα». Μια συνταγή που τιμά την παράδοση, σέβεται την πρώτη ύλη και αποτυπώνει την ουσία της τσεχικής ζυθοποίησης.

Κοινοποίηση:
Προτεινόμενα

Mega ηλιοθερμικό σύστημα από την ELPEDISON για χάρη της Αθηναϊκής Ζυθοποιίας

Η ΕLPEDISON, στο πλαίσιο παροχής ενεργειακών υπηρεσιών σε εμπορικούς και βιομηχανικούς πελάτες, υπέγραψε 15ετή συμφωνία με την Αθηναϊκή Ζυθοποιία, για την κατασκευή και λειτουργία ηλιοθερμικού συστήματος παραγωγής ατμού, ονομαστικής ισχύος 5,75 MWth, που θα συνοδεύεται από σύστημα αποθήκευσης ατμού 15,5 MWhth. Το εν λόγω σύστημα έχει στόχο να καλύψει το 25% της συνολικής θερμικής ενέργειας που απαιτείται για την παραγωγή ατμού, στη βιομηχανική εγκατάσταση της Αθηναϊκής Ζυθοποιίας στην Πάτρα, όπου η ELPEDISON έχει ήδη κατασκευάσει Φωτοβολταϊκό σύστημα 1 MWp. 

Προτεινόμενα

Δύο νομάδες ζυθοποιοί με αγάπη για τον τόπο τους

Δύο νοµάδες ζυθοποιοί που γνώρισαν την τέχνη της µπύρας κατά τη διάρκεια των σπουδών τους στο εξωτερικό, αποφάσισαν να ενώσουν τις δυνάµεις τους δηµιουργώντας τη µικροζυθοποιία Πρεβέζης, µε την ονοµασία «Local Heros».

Η Ζυθοποιία Αναστασίου ταξιδεύει στην Σάμο και συνεργάζεται με την Samos Beer

Ζυθοποιία Αναστασίου και Samos Beer αποχαιρετούν το καλοκαίρι, και υποδέχονται το φθινόπωρο με ένα διήμερο φεστιβάλ μπύρας, προαναγγέλλοντας, παράλληλα, την συνεργασία τους που θα φέρει την «γένεση» μιας νέας ετικέτας.