Στο χείλος του γκρεμού οι καλλιεργητές κριθαριού στις ΗΠΑ ελέω δασμών και μειωμένης κατανάλωσης

Κοινοποίηση:

«Συναγερμός» έχει ηχήσει για του καλλιεργητές κριθαριού στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού για τον πιθανό αντίκτυπο των δασμών του Ντόναλντ Τράμπ. Την ίδια στιγμή η κατανάλωση μπύρας ακολουθεί καθοδική πορεία επηρεάζοντας σημαντικά τα έσοδα των παραγωγών.

Όπως αναφέρει στο Reuters, ο Αμερικάνος αγρότης και αντιπρόεδρος της Εθνικής Ένωσης Καλλιεργητών Κριθαριού, Mitch Konen, υπάρχει διάχυτη ανησυχία στον κλάδο ότι πιθανή επιβολή δασμών θα στερήσει από τους παραγωγούς σημαντικές αγορές και θα αυξήσει ακόμα περισσότερο το κόστος καλλιέργειας. Κατά τον Konen, τα ήδη στενά οικονομικά περιθώρια των αγροτών σε συνδυασμό με τον πιθανό αντίκτυπο των δασμών δημιουργούν ερωτηματικά σε πολλούς παραγωγούς για το αν θα μπορέσουν να επιβιώσουν.

Ενδεικτικά, σχεδόν το μισό παραγόμενο κριθάρι του Konen, έχει μέχρι σήμερα ως τελικό προορισμό το Μεξικό, όπου αξιοποιείται για παραγωγή μπύρας, όπως η Modelo και η Corona. Εξάλλου, η χώρα της Λατινικής Αμερικής είναι η τρίτη μεγαλύτερη εισαγωγέας κριθαριού από τις ΗΠΑ και ένας από τους σημαντικότερους εισαγωγείς βυνών κριθαριού. Σε περίπτωση που το Μεξικό προχωρήσει σε ανταποδοτική επιβολή δασμών  προς τις ΗΠΑ ή στραφεί προς άλλους εμπορικούς συνεργάτες, για αγρότες όπως ο Konen αυτό θα είναι καταστροφικό.

Από την άλλη, ο Καναδάς, ο σημαντικότερος προορισμός για βύνες κριθαριού ήδη έχει προβεί στην επιβολή δασμών στο αμερικανικό κριθάρι και σε άλλα αγροτικά αγαθά των ΗΠΑ, γεγονός που κατά τον οικονομολόγο στο Πανεπιστήμιο της Βορείου Ντακότα, Frayne Olson, μπορεί να αποδεκατίσει τις εξαγωγές κριθαριού προς τον Καναδά. Με τη σειρά του, ο αντιπρόεδρος της ένωσης παραγωγών Montana Grain Growers Association, Steve Sheffels, τόνισε ότι ήδη οι αγρότες παράγουν περισσότερο κριθάρι από ότι μπορούν να καταναλώσουν, και η απώλεια σημαντικών εμπορικών συνεταίρων θα οδηγήσει στε έντονο ανταγωνισμό για μικρό αριθμό αγοραστών.

Υπενθυμίζεται, ότι η κατανάλωση μπύρας στις ΗΠΑ βρέθηκε το 2024 σε χαμηλό 40ετίας , με τους Αμερικάνους καταναλωτές να στρέφονται προς άλλες κατηγορίες αλκοολούχων ποτών.

Πληροφορίες από Reuters

Κοινοποίηση:
Προτεινόμενα

Χάνει το «τρένο» των νέων καταναλωτών η craft μπύρα στις ΗΠΑ, αναγκαία η αλλαγή στρατηγικής

Νέα έρευνα της εταιρείας CGA by NIQ δείχνει ότι η craft μπύρα χάνει έδαφος με τους νέους καταναλωτές παρά την απήχηση της στο εμπόριο των ΗΠΑ, και καταδεικνύει την ανάγκη για υιοθεσία νέων στρατηγικών που να ταιριάζουν στις προτιμήσεις της Gen Ζ.

Σε καθοδική τροχιά η παραγωγή μπύρας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, αντιστέκεται στην αρνητική τάση η Ελλάδα

Η παραγωγή μπύρας στην Ευρωπαϊκή Ένωση συνέχισε να σημειώνει ήπια πτώση το 2024, πέφτοντας από περίπου 367 εκατομμύρια εκατόλιτρα το 2019 σε 345 εκατομμύρια εκατόλιτρα σύμφωνα με την έκθεση «EU Beer Trends 2025» της Ένωσης Ευρωπαίων Ζυθοποιών.

Προτεινόμενα

Αναβάθμιση μέσω επενδύσεων για την Corfu Beer

Aπό τη Δράση «Αναβάθμιση πολύ μικρών & μικρών επιχειρήσεων για την ανάπτυξη των ικανοτήτων τους στις νέες αγορές» του Επιχειρησιακού Προγράμματος Ανταγωνιστικότητα, Επιχειρηματικότητα και Καινοτομία (ΕΠΑνΕΚ), με επενδυτικό σχέδιο συνολικού προϋπολογισμού 200.000 ευρώ  χρηματοδοτήθηκε η Κερκυραϊκή Ζυθοποιία «Corfu Beer».

Η επωνυμία μπύρας ΜΑΜΟΣ αναδεικνύει την έμπρακτη σύνδεση της με το ελληνικό τραπέζι

Η ΜΑΜΟΣ επιστρέφει με μία καμπάνια εμπνευσμένη από την πιο αυθεντική  ελληνική εμπειρία: ένα τραπέζι γεμάτο λαχταριστά φαγητά, παγωμένη μπύρα, ατέλειωτες κουβέντες και τον Πέτρο Μάμο να εμφανίζεται τη στιγμή που το πάθος ζητά να μοιραστεί.