του Ηλία Ανδρεάκη
Έτοιµη να «ανοίξει τα φτερά» της και να αυξήσει το αποτύπωµα της στην εγχώρια σκηνή της µπύρας είναι η µικροζυθοποιία Sigri, µε τα καζάνια να έχουν πάρει «φωτιά» στο σύγχρονο ζυθοποιείο της στη Λέσβου.
Στην επόµενο επίπεδο
Η Sigri ξεκίνησε «δειλά» το ταξίδι της ως νοµαδική ζυθοποιία το 2018 µε την παραγωγή των δύο πρώτων συνταγών της – Nissiopi Blonde Ale και Sedusa Irish Red Ale- να πραγµατοποιείται στις εγκαταστάσεις της µικροζυθοποιίας Χίου και να ανέρχεται σε µόλις 2 τόνους.
Έξι χρόνια αργότερα, το 2024, και έπειτα από πολύ προσωπικό κόπο ο εξοπλισµός µπήκε στο καινούργιο επισκέψιµο ζυθοποιείο της επιχείρησης µε τη µικροζυθοποιία από τη Λέσβο να είναι έτοιµη να περάσει στην επόµενη πίστα.

Αντίπαλος στο νέο ξεκίνηµα της Sigri στάθηκε η γραφειοκρατία, όµως περίπου 10 µήνες µετά, τον φετινό Απρίλιο, το όνειρο του ιδιοκτήτη της, Χρήστου Χατζάκη άρχισε να παίρνει «σάρκα και οστά» µε την Strong Bitter «To Know Us Bitter» να αποτελεί την πρώτη ετικέτα που παράχθηκε και συσκευάστηκε στο νέο ζυθοποιείο.
Αύξηση παραγωγής και σχέδια για «πολυχώρο»
Η δυναµική του νέου ζυθοποιείου της Sigri Brewery ανέρχεται στα 1.600 λίτρα το µήνα και στα 19.000 λίτρα ετησίως, ενώ υπάρχουν σχέδια για διπλασιασµό της παραγωγής στο µέλλον, αφού και η ζήτηση από τον κόσµο διαρκώς αυξάνεται. Παράλληλα, στα σκαριά είναι και η ανάπλαση του εξωτερικού, επισκέψιµου χώρου του ζυθοποιείου, στον οποίο ήδη πραγµατοποιούνται διάφορες εκδηλώσεις. Το πλάνο είναι να µετατραπεί σε «πολυχώρο», ο οποίος θα είναι σε θέση να φιλοξενήσει συναυλίες, θεατρικά κτλ.
Επέκταση γκάµας προϊόντων και συνεργατική συνταγή
Όπως ανέφερε στην Agrenda ο Χρήστος Χατζάκης, το επόµενο διάστηµα θα ξεκινήσει η συσκευασία της Weiss µπύρας «Witty» και της «To Know Us Bitter», οι οποίες είχαν λανσαριστεί σε πρώτη φάση ως περιορισµένης έκδοσης ετικέτες, αλλά πλέον θα κυκλοφορήσουν πέρα από τη Μυτιλήνη σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, και θα προστεθούν στη µόνιµη γκάµα προϊόντων της Sigri πλαισιώνοντας τις Nissiopi και Sedusa.

Στα σχέδια είναι λίγο µετά τα Χριστούγεννα να κυκλοφορήσει µια νέα περιορισµένης έκδοσης χειµωνιάτικη ετικέτα, και αργότερα δύο ακόµα one-off συνταγές µόνο για το καλοκαίρι. «Ο κόσµος δοκιµάζει, µας λέει τη γνώµη του, και αν το feedback, είναι θετικό τότε θα καθιερώσουµε τη συνταγή», αναφέρει ο Χρήστος Χατζάκης.
Παράλληλα, η πρώτη ζυθοποιία της Λέσβου δεν αποκλείει το σενάριο να προχωρήσει σύντοµα στο λανσάρισµα κάποιας συνεργατικής συνταγής, αφού ήδη βρίσκεται σε επαφές µε άλλες επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στον ελληνικό χώρο του ζύθου.
Αύξηση αποτυπώµατος
Το νέο ζυθοποιείο έχει επιτρέψει στη Sigri να ατενίζει µε µεγαλύτερη αισιοδοξία το µέλλον και ο Χρήστος Χατζάκης αναµένει ότι τα επόµενα χρόνια επιφυλάσσουν διαρκή άνοδο για την επιχείρηση. «Φέτος είδαµε σηµαντικότατη αύξηση. Παρότι είναι νωρίς ακόµα για να µιλήσω µε ακριβή νούµερα, η χρονιά έχει πάει πολύ καλά και λογικά όπως εξελίσσονται τα πράγµατα θα συνεχίσουµε να ανεβαίνουµε διαρκώς» επισηµαίνει ο κ. Χατζάκης.
Την ερχόµενη χρονιά, και πριν ξεκινήσει η καλοκαιρινή σεζόν στη Μυτιλήνη, η Sigri σκοπεύει να συµµετέχει και σε κάποιο φεστιβάλ craft µπύρας, καθώς φέτος δεν τα κατάφερε λόγω της καθυστέρησης στην έναρξη της παραγωγής.






