Μανιφέστο 7 σημείων για στρατηγική θέση της μπύρας στα προϊόντα της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής

Κοινοποίηση:

του Άγι Τσιμπλάκη

Στα στρατηγικά προϊόντα της Ε.Ε για μια βιώσιμη αγροτική πολιτική ζητούν να συμπεριληφθεί η μπύρα οι Ευρωπαίοι ζυθοποιοί με μανιφέστο 7 σημείων. Προκρίνουν μια σειρά από κίνητρα και επενδύσεις ώστε η Ευρώπη να παραμείνει κορυφαία παραγωγός μπύρας.

Με 10.000 ζυθοποιίες που προσφέρουν πάνω από 2 εκατομμύρια θέσεις εργασίας και 40 δισεκατομμύρια ευρώ σε δημόσια έσοδα σε ολόκληρη την Ευρωπαϊκή Ένωση, η παραγωγή μπύρας δεν είναι απλώς αναπόσπαστο μέρος του πλούσιου πολιτισμού και της κληρονομιάς της Ευρώπης, αλλά συμβάλλει σημαντικά στην κοινωνική, οικονομική και βιώσιμη ανάπτυξη.

Τα 7 σημεία που παραθέτουν οι ζυθοποιοί της Ευρώπης

Βασικό αίτημα τους είναι στις πολιτικές της Ε.Ε γύρω από το αλκοόλ η μπύρα να αναγνωριστεί ως ένα ποτό με χαμηλότερο ποσοστό αλκοόλ ικανό να υποκινήσει τους καταναλωτές να καταναλώνουν αλκοόλ με μέτρο. Σύμφωνα με τους ζυθοποιούς αυτός είναι ένας δοκιμασμένος τρόπος για να εναρμονιστούν οι στόχοι των επιχειρήσεων με αυτών της δημόσιας υγείας. Από το 2012 ήδη οι Ευρωπαίοι ζυθοποιοί έχουν δεσμευτεί να προωθούν την υπεύθυνη κατανάλωση αλκοόλ παρέχοντας πλέον και επιλογές με χαμηλότερο ή καθόλου αλκοόλ.

Οι ζυθοποιοί λοιπόν προτείνουν να διαμορφωθεί ένα προοδευτικό πλαίσιο ειδικού φόρου κατανάλωσης, το οποίο θα είναι πιο δίκαιο για τις κατηγορίες μπύρας έναντι των ποτών που διαθέτουν υψηλότερο ποσοστό σε αλκοόλ μιας και ιδιαιτερότητες στην διαδικασία της ζυθοποίησης κάνουν την αλυσίδα παραγωγής της μπύρας πιο δαπανηρή σε σχέση με τα πιο δυνατά αλκοολούχα ποτά.

Όσον αφορά τους περιβαλλοντικούς στόχους της Ε.Ε οι ζυθοποιοί προτείνουν να αναγνωριστούν και να προωθηθούν οι ορθές πρακτικές που σέβονται το περιβάλλον, στηρίζοντας παράλληλα την ηγετική θέση που διατηρούν οι ζυθοποιοί στην ανακύκλωση των συσκευασιών και να παροτρυνθούν οι υπόλοιπες κατηγορίες να αναλάβουν και αυτές δράση. Είναι αλήθεια πως ο κλάδος της ζυθοποιίας έχει πρωτοστατήσει με τέτοιες πρακτικές σε όλη την Ευρώπη καθώς πλέον πάνω από τη μισή μπύρα που καταναλώνεται στην Ε.Ε πωλείται σε επαναχρησιμοποιούμενες συσκευασίες.

Για να υπάρξει μεγαλύτερη καινοτομία στον κλάδο και μεγαλύτερη προώθηση προϊόντων χαμηλής περιεκτικότητας σε αλκοόλ οι ζυθοποιοί προτείνουν η Ε.Ε να υποστηρίξει πολιτικές και να παρέχει κίνητρα και επενδύσεις γύρω από την προώθηση, την παραγωγή και εμπορία μπύρας και εναλλακτικών προϊόντων με χαμηλότερο ή καθόλου αλκοόλ. Μπροστά σε μία διευρυμένη γκάμα από ποιοτικές μπύρες χαμηλής περιεκτικότητας σε αλκοόλ και μη,  οι ζυθοποιοί όχι μόνο βελτιώνουν τις επιλογές, αλλά διευκολύνουν την υπεύθυνη κατανάλωση αλκοόλ.

Η Ε.Ε χρειάζεται επίσης μια ανάλογη νομοθεσία για την επισήμανση των αλκοολούχων ποτών, η οποία θα δίνει προτεραιότητα σε βασικά, αντικειμενικά και συγκρίσιμα στοιχεία, όπως η επισήμανση των συστατικών και των θερμίδων σε όλα τα αλκοολούχα ποτά, ενώ παράλληλα θα αξιοποιεί την ψηφιακή μετάβαση για περαιτέρω πληροφορίες που θα ενδυναμώνουν τους καταναλωτές τονίζουν οι ζυθοποιοί

Επιστρέφοντας στους περιβαλλοντικούς στόχους στην Ε.Ε και γνώμονα την πράσινη μετάβαση, στο μανιφέστο περιγράφεται η ανάγκη για τη θεσμοθέτηση ενός νομοθετικού πλαισίου που θα ενθαρρύνει την καινοτομία και θα ενισχύει τις επενδύσεις σε τεχνολογίες απεξάρτησης από τον άνθρακα για ολόκληρη την αγροδιατροφική αλυσίδα, συμπεριλαμβανομένου του τομέα της ζυθοποιίας.

Τέλος βασικό μέλημα πρέπει να είναι η διατήρηση της ηγετικής θέσης που κατέχει η Ευρώπη ως κορυφαία παραγωγός μπύρας με την άρση των περιττών γραφειοκρατικών εμποδίων, την καλλιέργεια μιας ισχυρής βιομηχανικής πολιτικής που θα στηρίζει τις ζυθοποιίες στη διπλή μετάβαση και τη διεύρυνση του διαλόγου για το μέλλον της γεωργίας της ΕΕ ώστε να συμπεριλάβει ολόκληρη την αγροδιατροφική αλυσίδα, αναγνωρίζοντας έτσι τη μπύρα και τις πρώτες ύλες της ως στρατηγικά προϊόντα για μια ανταγωνιστική και βιώσιμη γεωργική πολιτική της ΕΕ.

Κοινοποίηση:
Προτεινόμενα

Οι Γερμανοί ζυθοποιοί στρέφονται σε άνευ και παραδοσιακές ετικέτες

Σε μεταβατική φάση βρίσκεται η βιομηχανία ζύθου της Γερμανίας, με τις μη αλκοολούχες μπύρες και ετικέτες με ιστορία και παράδοση, όπως αφιλτράριστες Zwickel ή θολές Kellerbier να είναι αυτές που κερδίζουν το ενδιαφέρον των εγχώριων καταναλωτών. Κυριότερος λόγος για αυτήν την αλλαγή είναι ότι η εγχώρια κατανάλωση πέφτει, με τους Γερμανούς ζυθοποιούς να αναγκάζονται να ακολουθήσουν τις νέες παγκόσμιες τάσεις.

Σε νέα τοποθεσία μεταφέρεται η σερραϊκή μικροζυθοποιία Siris Craft Brewery για ενίσχυση τοπικής ταυτότητας

Η Siris Craft Brewery, η craft ζυθοποιία από τις Σέρρες που υπογράφει την Voreia, προχωρά σε ένα νέο σημαντικό κεφάλαιο: Η παραγωγή μεταφέρεται σε νέα τοποθεσία – ακόμη πιο κοντά στον αστικό ιστό της πόλης, και συγκεκριμένα στο 6ο χλμ Εθνικής Οδού Σερρών – Θεσσαλονίκης, 62100, Σέρρες.

Η Βεργίνα Alcohol Free ξεχώρισε στα πλαίσια του δεύτερου αγώνα Galatsi Night Run

Η Βεργίνα Alcohol Free ξεχώρισε στα πλαίσια του δεύτερου αγώνα Galatsi Night Run που διεξήχθη το Σάββατο 28 Ιουνίου, με τους συμμετέχοντες να έχουν τη δυνατότητα να γνωρίσουν τα οφέλη της καθ’ όλη τη διάρκεια του αγώνα.

Προτεινόμενα

Βιωσιμότητα μπύρας θέλει η νέα Γενική Γραμματέας των Ευρωπαίων ζυθοποιών

Με εμπειρία δύο δεκαετιών στην πολιτική και σε διοικητικούς ρόλους, η Julia Leferman ανέλαβε τα καθήκοντα της ως Γενική Γραμματέας του οργανισμού εκπροσώπησης των Eυρωπαίων παραγωγών μπύρας «Ζυθοποιοί της Ευρώπης», υποσχόμενη να δουλέψει σκληρά προκειμένου να επιτύχει την βιωσιμότητα του ζύθου της Ε.Ε., και την προώθηση της ασφαλούς κατανάλωσης.

Με το βλέµµα στη δεύτερη άνοιξη της µπύρας

Η πρόοδος που παρουσιάζει τα τελευταία χρόνια ο κλάδος της µικροζυθοποιίας στην Ελλάδα είναι αδιαµφισβήτητη. Ωστόσο, οι αντιξοότητες µε τις οποίες βρίσκονται αντιµέτωποι οι πρωταγωνιστές του κλάδου, ειδικά από τον Μάρτιο του 2020, είναι πρωτοφανείς.

Στα 3,4 δισεκατομμύρια ευρώ η αξία των εξαγωγών μπύρας ΕΕ προς τρίτες χώρες το 2024

Στα 29,8 δισ. ευρώ ανήλθε η αξία των εξαγωγών αλκοολούχων ποτών της ΕΕ προς τρίτες χώρες για το 2024,  με την μπύρα να είναι η τρίτη σημαντικότερη κατηγορία από άποψη αξίας με μερίδιο 11,5% (3,4 δισ. ευρώ) επί του συνόλου, σύμφωνα με στοιχεία της Κομισιόν. Η συνολική αξία των εξαγωγών είναι οριακά μικρότερη από τα 30 δισ. ευρώ του 2023.

Γκρεμίζονται οι γερμανικές εξαγωγές μπύρας, άνοδος για άνευ ετικέτες στην εγχώρια αγορά

Μειωμένες κατά 6% σε σχέση με τα προ δεκαετίας επίπεδα ήταν οι εξαγωγές μπύρας της Γερμανίας το 2024, οι οποίες ανήλθαν στα 1,45 δισ. λίτρα έναντι 1,54 δισ. λίτρων το 2014, σύμφωνα με στοιχεία που δημοσίευσε η Ομοσπονδιακή Στατιστική Υπηρεσία (Destatis) την Τρίτη 22 Απριλίου. Παρότι οι παραδοσιακές μπύρες κινούνται καθοδικά, εντός των γερμανικών συνόρων παρατηρείται σημαντική αύξηση πωλήσεων για τις μη αλκοολούχες ετικέτες.