Μανιφέστο 7 σημείων για στρατηγική θέση της μπύρας στα προϊόντα της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής

Κοινοποίηση:

του Άγι Τσιμπλάκη

Στα στρατηγικά προϊόντα της Ε.Ε για μια βιώσιμη αγροτική πολιτική ζητούν να συμπεριληφθεί η μπύρα οι Ευρωπαίοι ζυθοποιοί με μανιφέστο 7 σημείων. Προκρίνουν μια σειρά από κίνητρα και επενδύσεις ώστε η Ευρώπη να παραμείνει κορυφαία παραγωγός μπύρας.

Με 10.000 ζυθοποιίες που προσφέρουν πάνω από 2 εκατομμύρια θέσεις εργασίας και 40 δισεκατομμύρια ευρώ σε δημόσια έσοδα σε ολόκληρη την Ευρωπαϊκή Ένωση, η παραγωγή μπύρας δεν είναι απλώς αναπόσπαστο μέρος του πλούσιου πολιτισμού και της κληρονομιάς της Ευρώπης, αλλά συμβάλλει σημαντικά στην κοινωνική, οικονομική και βιώσιμη ανάπτυξη.

Τα 7 σημεία που παραθέτουν οι ζυθοποιοί της Ευρώπης

Βασικό αίτημα τους είναι στις πολιτικές της Ε.Ε γύρω από το αλκοόλ η μπύρα να αναγνωριστεί ως ένα ποτό με χαμηλότερο ποσοστό αλκοόλ ικανό να υποκινήσει τους καταναλωτές να καταναλώνουν αλκοόλ με μέτρο. Σύμφωνα με τους ζυθοποιούς αυτός είναι ένας δοκιμασμένος τρόπος για να εναρμονιστούν οι στόχοι των επιχειρήσεων με αυτών της δημόσιας υγείας. Από το 2012 ήδη οι Ευρωπαίοι ζυθοποιοί έχουν δεσμευτεί να προωθούν την υπεύθυνη κατανάλωση αλκοόλ παρέχοντας πλέον και επιλογές με χαμηλότερο ή καθόλου αλκοόλ.

Οι ζυθοποιοί λοιπόν προτείνουν να διαμορφωθεί ένα προοδευτικό πλαίσιο ειδικού φόρου κατανάλωσης, το οποίο θα είναι πιο δίκαιο για τις κατηγορίες μπύρας έναντι των ποτών που διαθέτουν υψηλότερο ποσοστό σε αλκοόλ μιας και ιδιαιτερότητες στην διαδικασία της ζυθοποίησης κάνουν την αλυσίδα παραγωγής της μπύρας πιο δαπανηρή σε σχέση με τα πιο δυνατά αλκοολούχα ποτά.

Όσον αφορά τους περιβαλλοντικούς στόχους της Ε.Ε οι ζυθοποιοί προτείνουν να αναγνωριστούν και να προωθηθούν οι ορθές πρακτικές που σέβονται το περιβάλλον, στηρίζοντας παράλληλα την ηγετική θέση που διατηρούν οι ζυθοποιοί στην ανακύκλωση των συσκευασιών και να παροτρυνθούν οι υπόλοιπες κατηγορίες να αναλάβουν και αυτές δράση. Είναι αλήθεια πως ο κλάδος της ζυθοποιίας έχει πρωτοστατήσει με τέτοιες πρακτικές σε όλη την Ευρώπη καθώς πλέον πάνω από τη μισή μπύρα που καταναλώνεται στην Ε.Ε πωλείται σε επαναχρησιμοποιούμενες συσκευασίες.

Για να υπάρξει μεγαλύτερη καινοτομία στον κλάδο και μεγαλύτερη προώθηση προϊόντων χαμηλής περιεκτικότητας σε αλκοόλ οι ζυθοποιοί προτείνουν η Ε.Ε να υποστηρίξει πολιτικές και να παρέχει κίνητρα και επενδύσεις γύρω από την προώθηση, την παραγωγή και εμπορία μπύρας και εναλλακτικών προϊόντων με χαμηλότερο ή καθόλου αλκοόλ. Μπροστά σε μία διευρυμένη γκάμα από ποιοτικές μπύρες χαμηλής περιεκτικότητας σε αλκοόλ και μη,  οι ζυθοποιοί όχι μόνο βελτιώνουν τις επιλογές, αλλά διευκολύνουν την υπεύθυνη κατανάλωση αλκοόλ.

Η Ε.Ε χρειάζεται επίσης μια ανάλογη νομοθεσία για την επισήμανση των αλκοολούχων ποτών, η οποία θα δίνει προτεραιότητα σε βασικά, αντικειμενικά και συγκρίσιμα στοιχεία, όπως η επισήμανση των συστατικών και των θερμίδων σε όλα τα αλκοολούχα ποτά, ενώ παράλληλα θα αξιοποιεί την ψηφιακή μετάβαση για περαιτέρω πληροφορίες που θα ενδυναμώνουν τους καταναλωτές τονίζουν οι ζυθοποιοί

Επιστρέφοντας στους περιβαλλοντικούς στόχους στην Ε.Ε και γνώμονα την πράσινη μετάβαση, στο μανιφέστο περιγράφεται η ανάγκη για τη θεσμοθέτηση ενός νομοθετικού πλαισίου που θα ενθαρρύνει την καινοτομία και θα ενισχύει τις επενδύσεις σε τεχνολογίες απεξάρτησης από τον άνθρακα για ολόκληρη την αγροδιατροφική αλυσίδα, συμπεριλαμβανομένου του τομέα της ζυθοποιίας.

Τέλος βασικό μέλημα πρέπει να είναι η διατήρηση της ηγετικής θέσης που κατέχει η Ευρώπη ως κορυφαία παραγωγός μπύρας με την άρση των περιττών γραφειοκρατικών εμποδίων, την καλλιέργεια μιας ισχυρής βιομηχανικής πολιτικής που θα στηρίζει τις ζυθοποιίες στη διπλή μετάβαση και τη διεύρυνση του διαλόγου για το μέλλον της γεωργίας της ΕΕ ώστε να συμπεριλάβει ολόκληρη την αγροδιατροφική αλυσίδα, αναγνωρίζοντας έτσι τη μπύρα και τις πρώτες ύλες της ως στρατηγικά προϊόντα για μια ανταγωνιστική και βιώσιμη γεωργική πολιτική της ΕΕ.

Κοινοποίηση:
Προτεινόμενα

Πώς κατάφερε να ξεχωρίσει το Alea Craft Beer Festival

Σε μία πληθώρα από εκδηλώσεις γύρω από την μπύρα που γίνονται κάθε χρόνο στη χώρα μας, η ομάδα της Alea Brewing Co. κατάφερε να διοργανώσει ένα φεστιβάλ διαφορετικό από τα άλλα.

Την ένωση της ιστορίας με το παρόν επιδιώκει η Ημέρα Διατήρησης της Καπνιστής Μπύρας

Την διάσωση της καπνιστής μπύρας επιχειρεί η εταιρεία Schlenkerla, καθιερώνοντας την 23η Ιουλίου, ως Ημέρα Διατήρησης της Καπνιστής Μπύρας. Η επιλογή της ημερομηνίας δεν είναι τυχαία καθώς σηματοδοτεί την ημέρα που κατασκευάστηκε η πρώτη μηχανή ξήρανσης βύνης χωρίς καπνό, η οποία κατέστησε την καπνιστή μπύρα (Rauchbier) είδος προς εξαφάνιση.

Προτεινόμενα

Νέα αξία η επάρκεια εγχώριας βύνης

Αδιαπραγµάτευτη η ποιότητα» ξεκαθαρίζουν επαγγελµατίες του κλάδου της µικροζυθοποιίας στην Ελλάδα, οι οποίοι καλούνται να χαλιναγωγήσουν ένα εκρηκτικό µείγµα στις αγορές από τις οποίες έρχονται πρώτες ύλες για την παραγωγή craft µπύρας.

Το πρώτο Alea Craft Beer Festival ζυμώνει συνεργασίες και καινοτομίες

Στη Μεταμόρφωση, στον προαύλιο χώρο του ζυθοποιείου της Alea Brewing Co. την περασμένη Κυριακή 30 Ιουνίου, πλήθος κόσμου έδωσε το παρόν στο πρώτο Alea Craft Beer Festival δοκιμάζοντας μπύρες από τα 12 προσκεκλημένα labels, και γνωρίζοντας τους ανθρώπους που βρίσκονται πίσω από αυτά, συνοδεία φρεσκοψημένης πίτσας της Puff Daddy Pizzeria, που σερβίρονταν κατευθείαν από τον φούρνο αλλά και των μοναδικών burger προβατίνας και χουνκιάρ της Street Habit.

Μπύρα και όχι πια κρασί το πιο αγαπηµένο αλκοολούχο ποτό των Γάλλων

«Για πρώτη φορά, η µπύρα παίρνει την πρώτη θέση ως το αγαπηµένο αλκοολούχο ποτό των Γάλλων» ανακοίνωσε ο Sylvain Dadé, συνιδρυτής του πρακτορείου Sowine, κατά τη διάρκεια τηλεδιάσκεψης που παρουσίασε στις 29 Μαρτίου τα αποτελέσµατα µιας έρευνας που διεξήχθη διαδικτυακά τον ∆εκέµβριο του 2021 από την Dynata (µε 1.015 άτοµα ηλικίας 18 έως 65 ετών, που θεωρείται αντιπροσωπευτικό του γαλλικού πληθυσµού).