Μανιφέστο 7 σημείων για στρατηγική θέση της μπύρας στα προϊόντα της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής

Κοινοποίηση:

του Άγι Τσιμπλάκη

Στα στρατηγικά προϊόντα της Ε.Ε για μια βιώσιμη αγροτική πολιτική ζητούν να συμπεριληφθεί η μπύρα οι Ευρωπαίοι ζυθοποιοί με μανιφέστο 7 σημείων. Προκρίνουν μια σειρά από κίνητρα και επενδύσεις ώστε η Ευρώπη να παραμείνει κορυφαία παραγωγός μπύρας.

Με 10.000 ζυθοποιίες που προσφέρουν πάνω από 2 εκατομμύρια θέσεις εργασίας και 40 δισεκατομμύρια ευρώ σε δημόσια έσοδα σε ολόκληρη την Ευρωπαϊκή Ένωση, η παραγωγή μπύρας δεν είναι απλώς αναπόσπαστο μέρος του πλούσιου πολιτισμού και της κληρονομιάς της Ευρώπης, αλλά συμβάλλει σημαντικά στην κοινωνική, οικονομική και βιώσιμη ανάπτυξη.

Τα 7 σημεία που παραθέτουν οι ζυθοποιοί της Ευρώπης

Βασικό αίτημα τους είναι στις πολιτικές της Ε.Ε γύρω από το αλκοόλ η μπύρα να αναγνωριστεί ως ένα ποτό με χαμηλότερο ποσοστό αλκοόλ ικανό να υποκινήσει τους καταναλωτές να καταναλώνουν αλκοόλ με μέτρο. Σύμφωνα με τους ζυθοποιούς αυτός είναι ένας δοκιμασμένος τρόπος για να εναρμονιστούν οι στόχοι των επιχειρήσεων με αυτών της δημόσιας υγείας. Από το 2012 ήδη οι Ευρωπαίοι ζυθοποιοί έχουν δεσμευτεί να προωθούν την υπεύθυνη κατανάλωση αλκοόλ παρέχοντας πλέον και επιλογές με χαμηλότερο ή καθόλου αλκοόλ.

Οι ζυθοποιοί λοιπόν προτείνουν να διαμορφωθεί ένα προοδευτικό πλαίσιο ειδικού φόρου κατανάλωσης, το οποίο θα είναι πιο δίκαιο για τις κατηγορίες μπύρας έναντι των ποτών που διαθέτουν υψηλότερο ποσοστό σε αλκοόλ μιας και ιδιαιτερότητες στην διαδικασία της ζυθοποίησης κάνουν την αλυσίδα παραγωγής της μπύρας πιο δαπανηρή σε σχέση με τα πιο δυνατά αλκοολούχα ποτά.

Όσον αφορά τους περιβαλλοντικούς στόχους της Ε.Ε οι ζυθοποιοί προτείνουν να αναγνωριστούν και να προωθηθούν οι ορθές πρακτικές που σέβονται το περιβάλλον, στηρίζοντας παράλληλα την ηγετική θέση που διατηρούν οι ζυθοποιοί στην ανακύκλωση των συσκευασιών και να παροτρυνθούν οι υπόλοιπες κατηγορίες να αναλάβουν και αυτές δράση. Είναι αλήθεια πως ο κλάδος της ζυθοποιίας έχει πρωτοστατήσει με τέτοιες πρακτικές σε όλη την Ευρώπη καθώς πλέον πάνω από τη μισή μπύρα που καταναλώνεται στην Ε.Ε πωλείται σε επαναχρησιμοποιούμενες συσκευασίες.

Για να υπάρξει μεγαλύτερη καινοτομία στον κλάδο και μεγαλύτερη προώθηση προϊόντων χαμηλής περιεκτικότητας σε αλκοόλ οι ζυθοποιοί προτείνουν η Ε.Ε να υποστηρίξει πολιτικές και να παρέχει κίνητρα και επενδύσεις γύρω από την προώθηση, την παραγωγή και εμπορία μπύρας και εναλλακτικών προϊόντων με χαμηλότερο ή καθόλου αλκοόλ. Μπροστά σε μία διευρυμένη γκάμα από ποιοτικές μπύρες χαμηλής περιεκτικότητας σε αλκοόλ και μη,  οι ζυθοποιοί όχι μόνο βελτιώνουν τις επιλογές, αλλά διευκολύνουν την υπεύθυνη κατανάλωση αλκοόλ.

Η Ε.Ε χρειάζεται επίσης μια ανάλογη νομοθεσία για την επισήμανση των αλκοολούχων ποτών, η οποία θα δίνει προτεραιότητα σε βασικά, αντικειμενικά και συγκρίσιμα στοιχεία, όπως η επισήμανση των συστατικών και των θερμίδων σε όλα τα αλκοολούχα ποτά, ενώ παράλληλα θα αξιοποιεί την ψηφιακή μετάβαση για περαιτέρω πληροφορίες που θα ενδυναμώνουν τους καταναλωτές τονίζουν οι ζυθοποιοί

Επιστρέφοντας στους περιβαλλοντικούς στόχους στην Ε.Ε και γνώμονα την πράσινη μετάβαση, στο μανιφέστο περιγράφεται η ανάγκη για τη θεσμοθέτηση ενός νομοθετικού πλαισίου που θα ενθαρρύνει την καινοτομία και θα ενισχύει τις επενδύσεις σε τεχνολογίες απεξάρτησης από τον άνθρακα για ολόκληρη την αγροδιατροφική αλυσίδα, συμπεριλαμβανομένου του τομέα της ζυθοποιίας.

Τέλος βασικό μέλημα πρέπει να είναι η διατήρηση της ηγετικής θέσης που κατέχει η Ευρώπη ως κορυφαία παραγωγός μπύρας με την άρση των περιττών γραφειοκρατικών εμποδίων, την καλλιέργεια μιας ισχυρής βιομηχανικής πολιτικής που θα στηρίζει τις ζυθοποιίες στη διπλή μετάβαση και τη διεύρυνση του διαλόγου για το μέλλον της γεωργίας της ΕΕ ώστε να συμπεριλάβει ολόκληρη την αγροδιατροφική αλυσίδα, αναγνωρίζοντας έτσι τη μπύρα και τις πρώτες ύλες της ως στρατηγικά προϊόντα για μια ανταγωνιστική και βιώσιμη γεωργική πολιτική της ΕΕ.

Κοινοποίηση:
Προτεινόμενα

Καθιερώνεται η μπύρα χωρίς αλκοόλ, στοίχημα η κατάκτηση της γεύσης

Την ραγδαία άνοδο της μπύρας χωρίς αλκοόλ μέσα στην επόμενη δεκαετία προβλέπει έρευνα αγοράς, σύμφωνα με την οποία βασικό «στοίχημα» για τους παίκτες του κλάδου αποτελεί η βελτίωση της γεύσης,

Πώς κατάφερε να ξεχωρίσει το Alea Craft Beer Festival

Σε μία πληθώρα από εκδηλώσεις γύρω από την μπύρα που γίνονται κάθε χρόνο στη χώρα μας, η ομάδα της Alea Brewing Co. κατάφερε να διοργανώσει ένα φεστιβάλ διαφορετικό από τα άλλα.

Προτεινόμενα

Μια «κατσαρόλα» που έγινε πλήρες εργοστάσιο μπύρας

Η δοξασµένη για την ιστορία της Χίος, γεωργικά, θα µπορούσε να πει κανείς ότι έχει καταξιωθεί για τα µαστιχόδενδρα και τον κάµπο µε τα εσπεριδοειδή. Tα τελευταία χρόνια, ωστόσο, χτίζει χρόνο µε το χρόνο το όνοµά της και στην παραγωγή µπύρας.

Παράγεις βύνη όταν όλοι θέλουν µπύρα, στροφή σε συνεργασίες µε µικρές ζυθοποιίες

Όταν οι αδερφοί Matt και Joe Hamill δημιούργησαν τη βυνοποιία Red Shed Malting στην Αλμπέρτα του Δυτικού Καναδά πριν από οκτώ χρόνια έδωσαν λύση στο θέμα της διαδοχής της εκμετάλλευσης που διατηρεί ο πατέρας τους John Hamill, ο οποίος καλλιεργεί κυρίως δημητριακά, ενώ επέκτειναν και την οικονομική δραστηριότητά τους ως αντίβαρο στην ακριβή αγροτική γη.