Την ένωση της ιστορίας με το παρόν επιδιώκει η Ημέρα Διατήρησης της Καπνιστής Μπύρας

Κοινοποίηση:

Την διάσωση της καπνιστής μπύρας επιχειρεί η εταιρεία Schlenkerla, καθιερώνοντας την 23η Ιουλίου, ως Ημέρα Διατήρησης της Καπνιστής Μπύρας. Η επιλογή της ημερομηνίας δεν είναι τυχαία καθώς σηματοδοτεί την ημέρα που κατασκευάστηκε η πρώτη μηχανή ξήρανσης βύνης χωρίς καπνό, η οποία κατέστησε την καπνιστή μπύρα (Rauchbier) είδος προς εξαφάνιση. 

Την τελευταία δεκαετία η Rauchbier έχει αρχίσει να χτίζει το δικό της κοινό, παρότι ακόμη και σήμερα η προμήθεια της είναι δύσκολη. Η ιδιαιτερότητα του είδους είναι πως παρασκευάζεται από καπνιστές βύνες που ξεραίνονται μέσα σε καμίνι. Με τον τρόπο αυτό οι βύνες διατηρούν ένα καπνιστό άρωμα και γεύση.

Αυτή ήταν και η πλέον διαδεδομένη μέθοδος παρασκευής μπύρας μέχρι ο Sir Nicholas Halse να εφεύρει την πρώτη μηχανή ξήρανσης βύνης χωρίς καπνό στις 23 Ιουλίου του 1635, μειώνοντας σημαντικά το κόστος παραγωγής, αφού η αποφυγή του καπνίσματος καθιστούσε αδιάφορη την ποιότητα του καυσίμου και το κάρβουνο ήταν αρκετά φθηνότερο από το ξύλο μεγάλης ωρίμανσης. 

Πλέον την παράδοση κρατούν μόλις δύο ζυθοποιεία, αμφότερα με βάση το Bamberg: το Brewer Spezial και κυρίως το Schlenkerla, το οποίο είναι αυτό που προωθεί την καπνιστή μπύρα και εκτός του Bamberg δίνοντας την ευκαιρία σε όποιον το επιθυμεί, να δοκιμάσει μια μπύρα από άλλες εποχές. 

Ο τωρινός ιδιοκτήτης της Schlenkerla, Matthias Trum είναι αυτός που εμπνεύστηκε την Ημέρα Διατήρησης της Καπνιστής Μπύρας, στην προσπάθεια του να κρατήσει την κληρονομιά της ζωντανή και στην σημερινή εποχή. Παρατηρώντας την άνοδο της δημοφιλίας της Rauchbier στο Αμερικανικό κοινό, ο Trum διαπίστωσε πως οι ζυθοποιοί στην Αμερική έχουν στρέψει το βλέμμα τους στις παραδοσιακές μεθόδους δίνοντας νέα πνοή στην καπνιστή μπύρα, δίχως όμως τις απαραίτητες γνώσεις και εμπειρία. 

Έτσι, το 2021 αποφάσισε να καθιερώσει την Ημέρα Διατήρησης της Καπνιστής Μπύρας, οραματιζόμενος την ευκαιρία να διαδώσει την ύπαρξη της σε περισσότερους καταναλωτές και για αυτό επέλεξε την ημέρα που σημαινει την είσοδο στην νέα εποχή. Όπως δηλώνει δεν είναι σκοπός του η μέρα να θυμίζει μεγάλα φεστιβάλ, όπως το Oktoberfest, αλλά να διατηρήσει την ιστορία αποτυπωμένη στην μνήμη των καταναλωτών.

Την 23η Ιουλίου, αν κάποιος αποφασίσει να επισκεφτεί την Schlenkerla μπορεί να περιμένει μια ξενάγηση στο ζυθοποιείο, μια παρουσίαση της ιστορίας της καπνιστής μπύρας και μια δοκιμή της κορυφαίας τους μπύρας. Παρότι μετράει ήδη εκατοντάδες χρόνια ιστορίας η εταιρεία δεν παύει ακόμα να παράγει νέα προϊόντα αποκαλύπτωντας πρόσφατα τις δύο νέες ετικέτες της: μιας κανιστής με σκλήθρα schwarzbier και μιας καπνιστής σε ξύλο κερασιάς κόκκινης lager. Για τα προϊόντα αυτά ο Trum σημειώνει πως δεν είναι καινοτόμα, αλλά βασίζονται στην ιστορία και σε ότι έχει μάθει από την ενασχόληση του με αυτήν, φανταζόμενος πως θα κυκλοφορούσαν οι συγκεκριμένες μπύρες στην αγορά πριν από πολλούς αιώνες. 

Αξιοσημείωτο είναι πως οι μόνοι παραγωγοί αποκλειστικά καπνιστής μπύρας στον κόσμο εδρεύουν στο Bamberg, το μέρος δεν αποτελεί την προέλευση της τεχνικής, εν τούτοις παρέμεινε το μόνο μέρος που έμεινε πιστό στην παράδοση, λόγω του ότι τα κοντινότερα ορυχεία ήταν πολύ μακριά καθιστώντας τον άνθρακα ένα αρκετά ακριβό προϊόν. Ακόμα, τα ζυθοποιία της περιοχής δεν μπόρεσαν να επιβληθούν στους ντόπιους ανταγωνιστές τους, γεγονός που απέτρεψε την εκβιομηχάνιση της παραγωγής. Αναφορικά με το μέλλον της επιχείρησης ο Trum, δήλωσε πως δεν σκοπεύει να μετακινήσει την έδρα του ζυθοποιίου, αφού εκεί δραστηριοποιείται επί 500 χρόνια, και θα προσπαθήσει να ανταπεξέλθει στις απαιτούμενες εξαγωγές, όσο το δυνατόν περισσότερο. 

Τέλος ενδιαφέρουσα είναι και η ιστορία της ονομασίας rauchbier, η οποία οφείλεται σε ένα φαντασιακό άρθρο του 1898, όπου ένας ταξιδιώτης στο Bamberg έγραφε για τις ειδικότητες της περιοχής συμπεριλαβανομένων των κήπων μπύρας, των κελαριών και της καπνιστής μπύρας ή όπως την αποκαλούσε rauchbier.

Κοινοποίηση:
Προτεινόμενα
Προτεινόμενα

Σε κουτάκι θέλει την craft η διεθνής τάση

Την ξανθιά «IPA Chios Beer» επέλεξε να λανσάρει στην ελληνική αγορά και σε µεταλλικό κουτάκι η Μικροζυθοποιία Χίου, αφού πρώτα στα τέλη του 2020 απέκτησε τον σχετικό µηχανολογικό εξοπλισµό. «Το πλάνο µας είναι σταδιακά να κυκλοφορήσουν σε κουτάκι και οι υπόλοιπες ετικέτες µας.