Στο χείλος του γκρεμού οι καλλιεργητές κριθαριού στις ΗΠΑ ελέω δασμών και μειωμένης κατανάλωσης

Κοινοποίηση:

«Συναγερμός» έχει ηχήσει για του καλλιεργητές κριθαριού στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού για τον πιθανό αντίκτυπο των δασμών του Ντόναλντ Τράμπ. Την ίδια στιγμή η κατανάλωση μπύρας ακολουθεί καθοδική πορεία επηρεάζοντας σημαντικά τα έσοδα των παραγωγών.

Όπως αναφέρει στο Reuters, ο Αμερικάνος αγρότης και αντιπρόεδρος της Εθνικής Ένωσης Καλλιεργητών Κριθαριού, Mitch Konen, υπάρχει διάχυτη ανησυχία στον κλάδο ότι πιθανή επιβολή δασμών θα στερήσει από τους παραγωγούς σημαντικές αγορές και θα αυξήσει ακόμα περισσότερο το κόστος καλλιέργειας. Κατά τον Konen, τα ήδη στενά οικονομικά περιθώρια των αγροτών σε συνδυασμό με τον πιθανό αντίκτυπο των δασμών δημιουργούν ερωτηματικά σε πολλούς παραγωγούς για το αν θα μπορέσουν να επιβιώσουν.

Ενδεικτικά, σχεδόν το μισό παραγόμενο κριθάρι του Konen, έχει μέχρι σήμερα ως τελικό προορισμό το Μεξικό, όπου αξιοποιείται για παραγωγή μπύρας, όπως η Modelo και η Corona. Εξάλλου, η χώρα της Λατινικής Αμερικής είναι η τρίτη μεγαλύτερη εισαγωγέας κριθαριού από τις ΗΠΑ και ένας από τους σημαντικότερους εισαγωγείς βυνών κριθαριού. Σε περίπτωση που το Μεξικό προχωρήσει σε ανταποδοτική επιβολή δασμών  προς τις ΗΠΑ ή στραφεί προς άλλους εμπορικούς συνεργάτες, για αγρότες όπως ο Konen αυτό θα είναι καταστροφικό.

Από την άλλη, ο Καναδάς, ο σημαντικότερος προορισμός για βύνες κριθαριού ήδη έχει προβεί στην επιβολή δασμών στο αμερικανικό κριθάρι και σε άλλα αγροτικά αγαθά των ΗΠΑ, γεγονός που κατά τον οικονομολόγο στο Πανεπιστήμιο της Βορείου Ντακότα, Frayne Olson, μπορεί να αποδεκατίσει τις εξαγωγές κριθαριού προς τον Καναδά. Με τη σειρά του, ο αντιπρόεδρος της ένωσης παραγωγών Montana Grain Growers Association, Steve Sheffels, τόνισε ότι ήδη οι αγρότες παράγουν περισσότερο κριθάρι από ότι μπορούν να καταναλώσουν, και η απώλεια σημαντικών εμπορικών συνεταίρων θα οδηγήσει στε έντονο ανταγωνισμό για μικρό αριθμό αγοραστών.

Υπενθυμίζεται, ότι η κατανάλωση μπύρας στις ΗΠΑ βρέθηκε το 2024 σε χαμηλό 40ετίας , με τους Αμερικάνους καταναλωτές να στρέφονται προς άλλες κατηγορίες αλκοολούχων ποτών.

Πληροφορίες από Reuters

Κοινοποίηση:
Προτεινόμενα

Όλα τα κιλά και τιμή 21 λεπτά το για το κριθάρι ανακοίνωσε η ΒΕΡΓΙΝΑ

Το σύνολο της φετινής παραγωγής, για όλα τα κιλά που παραδίδει ο παραγωγός, και στην προσυμφωνημένη τιμή των 21 λεπτών ανά κιλό, που τυγχάνει και η καλύτερη τιμή στην αγορά, θα απορροφήσει και φέτος η ΒΕΡΓΙΝΑ από τους παραγωγούς βυνοποιήσιμου κριθαριού, με τους οποίους συνεργάζεται στο πλαίσιο του μοντέλου της συμβολαιακής καλλιέργειας, χωρίς πλαφόν στα παραδοτέα κιλά. Η μέση στρεμματική απόδοση ανήλθε στα 470 κιλά ανά στρέμμα, «σημαντική επίδοση» όπως προσδιορίστηκε  από τον επικεφαλής Γεωπόνο της Ζυθοποιίας Μακεδονίας Θράκης Α.Ε. (ΒΕΡΓΙΝΑ) κ. Χ. Αραμπατζόγλου.

Οι δασμοί Τραμπ γκρεμίζουν τις πωλήσεις του αμερικανικού κολοσσού της μπύρας Constellation Brands

Υποτονικές πωλήσεις, χαμηλότερες των εκτιμήσεων των αναλυτών, σημείωσε ο κολοσσός της μπύρας Constellation Brands στο α’ τρίμηνο του οικονομικού της έτους. Ο όμιλος αποδίδει τις χαμηλές τις πτήσεις κυρίως στις πολιτικές δασμών του Αμερικανού προέδρου, Ντόναλντ Τραμπ στο αλουμίνιο και τις εισαγωγές μπύρας.Πιο συγκεκριμένα, η Constelation Brands σημείωσε πωλήσεις ύψους περίπου 2,14 δισ. ευρώ, έναντι προβλέψεων των αναλυτών για πωλήσεις 2,167 δισ. ευρώ στο τρίμηνο που τελείωσε στις 31 Μαΐου, σύμφωνα με στοιχεία που συνέλεξε το χρηματιστήριο του Λονδίνου.

Νέα εκδοχή για την πειραματική ετικέτα«Κάψα» της Ζυθοποιίας Αναστασίου»

Μια νέα εκδοχή της πειραματικής και περιορισμένης παραγωγής «Κάψα» λανσάρει η Ζυθοποιία Αναστασίου. Η «Κάψα» είναι μια πικρή και ταυτόχρονα καυτερή West Coast I.P.A. με περιεκτικότητα αλκοόλ 6,3%. Δημιουργείται με συνδυασμό φρέσκων αμερικάνικων λυκίσκων cascade, citra, Simcoe και ένα μείγμα καυτερών πιπεριών.

Προτεινόμενα

Τη σφραγίδα της Ζυθοποιίας Αναστασίου φέρει η µπύρα «Φλύα»

Τη σφραγίδα της Ζυθοποιίας Αναστασίου φέρει η µπύρα «Φλύα», ένα συσκευασµένο προϊόν ζύθου, που σύµφωνα µε τους ανθρώπους της µικροζυθοποίας του Χαλανδρίου είναι αποτέλεσµα πολύµηνης έρευνας και προσπάθειας.

Με ρεκόρ συμμετοχών έρχεται στις 9 Μαΐου η απονομή των βραβείων Greek Beer Awards 2025

Με 130 και πλέον συμμετοχές από Ελλάδα, Μεσόγειο, Ανατολική και Νοτιοανατολική Ευρώπη, ο διεθνής διαγωνισμός ζύθου Greek Beer Awards 2025, ο οποίος διοργανώνεται από το 2017, επιβεβαιώνει τη διαρκή ανάπτυξη του κλάδου της ζυθοποιίας και την ενίσχυση του εξαγωγικού προσανατολισμού τόσο των ελληνικών μικροζυθοποιείων όσο και των ξένων.

Tρεις ετικέτες της Κερκυραϊκής Ζυθοποιίας κατέκτησαν τα κορυφαία βραβεία της Αγγλίας

Τριπλή χάλκινη διάκριση έλαβε η Κερκυραϊκή Ζυθοποιία στον Κορυφαίο Διεθνή Διαγωνισμό London Beer Competition 2025. Οι τρεις ετικέτες που βραβεύτηκαν ήταν οι Corfu Beer Red Ale Special, Corfu Beer Pilsner και Corfu Beer Hoppy & Free.