Carlsberg και Brooklyn Brewing κοιτούν προς το μέλλον με την μπύρα Fonio

Κοινοποίηση:

To fonio είναι ένα είδος δημητριακού ανθεκτικού στην ξηρασία, το οποίο συναντάται στην Δυτική Αφρική εδώ και περισσότερα από πέντε χιλιάδες χρόνια. Αυτή είναι πρώτη φορά που χρησιμοποιείται για την ζύμωση μπύρας, και δείχνει τις δυνατότητες που παρουσιάζουν οι καινοτομίες σε τεχνικές και υλικά στην βιομηχανία των αλκοολούχων ποτών.

H Fonio είναι μια μπύρα με 7,5% αλκοόλ και αποτελεί μέρος της καμπάνιας «Brewing for Impact» του ζυθοποιού της Brooklyn Brewery, Garett Oliver, για τον εορτασμό των 30 χρόνων του με την εταιρεία και την ανάδειξη των σημαντικών δυνατοτήτων που παρουσιάζει το fonio, ώστε να οδηγήσει σε ουσιαστικές αλλαγές τον χώρο της μπύρας.

Ο διευθυντής της επιστήμης ζύμωσης και τεχνολογίας της Carlsberg, Zoran Gojkovic, σε δηλώσεις του στην πλατφόρμα the drinks business χαρακτήρισε το fonio ως την «μπριζόλα wagyu” των πρώτων υλών για παραγωγή μπύρας.

Η Fonio είναι μια συλλεκτική μπύρα, φτιαγμένη από 100% κόκκους του ομώνυμου δημητριακού από την Σενεγάλη και αποτελεί μια fonio lager χωρίς γλουτένη. Δεν εμπεριέχει βύνη και ζυμώνεται στο Εργαστήριο Ερευνας της Carlberg μαζί με τις υπόλοιπες lager της εταιρείας, η οποία την περιγράφει ως καθαρή, με ελαφρά αρώματα από αχλάδι, ροδάκινα και πεπόνι με μια υποθάλπτουσα γλυκύτητα και μια πικρή γεύση που διαρκεί.

Ο Gojkovic ανέφερε πως η Fonio παρασκευάζεται χωρίς βύνη, επειδή είναι πολύ μικρή, και τόνισε πως όταν η Brooklyn Brewing τους προσέγγισε αναρωτήθηκε γιατί κανείς μέχρι στιγμής δεν είχε σκεφτεί να αξιοποιήσει το δημητριακό για την παραγωγή μπύρας. Υπογράμμισε παράλληλα ότι η ζύμωση μπύρας με πρώτη ύλη αυτό το δημητριακό δοκίμασε τις δυνατότητες της Carlsberg να εργαστεί με μια νέα πρώτη ύλη.

Για το λανσάρισμα της νέας αυτής μπύρας η Carlsberg συνεργάστηκε με το βραβευμένο με αστέρι Michelin, Chishuru για την δημιουργία ενός μενού ειδικά σχεδιασμένου για να αναδεικνύει τις ιδιαιτερότητες της Fonio, με πολλούς σεφ να ενδιαφέρονται για τις ιδιότητες της, όπως λέει ο Gojkovic.

Αυτή δεν είναι η πρώτη απόπειρα της Brooklyn Brewery με το fonio αφού και πέρυσι είχε συνεργαστεί με την Brewgooder για την δημιουργία της Session IPA, μιας μπύρας με 4,3% αλκοόλ.

Στο fonio δεν φαίνεται πρόθυμη να επενδύσει η Βρετανία με την British Beer and Pub Association να τονίζει πως δεν θεωρεί πως το δημητριακό θα μπορέσει να εδραιωθεί στην αγγλική αγορά στο εγγύς μέλλον.

Το μπουκάλι της Fonio σχεδίασε ο Αφρικανός καλλιτέχνης με καταγωγή από το Καμερούν Kevin Bongang και αναδεικνύει την αφρικανική καταγωγή του δημητριακού.

Πηγή: The drinks business

Κοινοποίηση:
Προτεινόμενα

Διατηρεί τα «σκήπτρα» ως πολυτιμότερη επωνυμία μπύρας η Corona Extra

Η Corona Extra διατηρεί τα σκήπτρα της ως πολυτιμότερη επωνυμία μπύρας και το 2025 σύμφωνα με έρευνα της κορυφαίας συμβουλευτικής εταιρείας Brand Finance. Όπως και πέρυσι την πρώτη τριάδα συμπληρώνουν οι Heineken και Budweiser. Κατά την Brand Finance η αθροιστική αξία επωνυμίας των 50 πολυτιμότερων παραγωγών μπύρας το 2025 ανέρχεται σε 101,6 δισ. ευρώ.

Μείωση εκπομπών άνθρακα 19% την τελευταία 6ετία για Ολυμπιακή Ζυθοποιία

Πιστή στον Εταιρικό της Σκοπό να «Ζυθοποιεί για ένα καλύτερο σήμερα και αύριο», η Ολυμπιακή Ζυθοποιία δημοσιεύει την Ετήσια Έκθεση Βιωσιμότητας για το 2024, αναδεικνύοντας την πρόοδό και τα αποτελέσματά της στους τρεις πυλώνες ESG: Περιβάλλον, Κοινωνία και Εταιρική Διακυβέρνηση. Σε μία χρονιά αυξημένων προκλήσεων για τον κλάδο, ο απολογισμός επιβεβαιώνει τη διαχρονικά επιτυχημένη πορεία της εταιρείας και αναδεικνύει τη δέσμευσή της να λειτουργεί με υπευθυνότητα, συνέπεια και μακροπρόθεσμη προοπτική, επισημαίνει η σχετική ανακοίνωση.

Δράσεις προώθησης υπεύθυνης κατανάλωσης από την Ολυμπιακή Ζυθοποιία

Σε ενεργές δράσεις ενημέρωσης και προώθησης της υπεύθυνης κατανάλωσης αλκοόλ σε μεγάλα μουσικά events του καλοκαιριού προχώρησε η Ολυμπιακή Ζυθοποιία έχοντας ως όχημα την μη αλκοολούχα Mythos 0.0%. 

Προτεινόμενα

Επέστρεψε για ακόμα μια χρονιά η επετειακή ετικέτα «13ος Απόστολος» της μικροζυθοποιίας Σολο

Την επιστροφή της εποχιακής πασχαλινής Belgian Strong Ale «13ος Απόστολος» ανακoίνωσε η μικροζυθοποιία Σολο. Πρόκειται για μια δυνατή ετικέτα με περιεκτικότητα αλκοόλ 11% και φρουτώδη γεύση.

Τα αρώματα των Κυκλάδων αναδεικνύει η πρώτη Session IPA που κυκλοφόρησε η ΝΗΣΟΣ

Την πρώτη της ανάλαφρη Session IPA, που διακρίνεται από ευχάριστα και αναζωογονητικά αρώματα, αλλά και το χαμηλό επίπεδο αλκοόλ (4,6%), κυκλοφόρησε η ζυθοποιία ΝΗΣΟΣ. Πρόκειται για μια ιδέα που ωρίμαζε επί χρόνια στην πολυβραβευμένη ζυθοποιία της Τήνου και εκφράζει στο έπακρο της αξίες της.