Οι λυκίσκοι «κρυφό» όπλο στην μάχη κατά του καρκίνου και χρόνιων νοσημάτων δείχνουν νέες μελέτες

Κοινοποίηση:

Θετικές επιδράσεις στην υγεία ανθρώπων, αλλά και ζώων, φαίνεται πως έχουν οι λυκίσκοι που παραδοσιακά χρησιμοποιούνται για την παραγωγή μπύρας, παρουσιάζοντας μεταξύ άλλων αντικαρκινικές και αντιμικροβιακές ιδιότητες.

Σε σχετικό άρθρο του National Geographic αναφέρεται ότι έπειτα από δεκάδες εργαστηριακά πειράματα σε ζώα, και μερικά σε ανθρώπους, οι επιστήμονες έχουν παρατηρήσει πως οι λυκίσκοι συμβάλλουν από την καταπολέμηση του καρκίνου μέχρι και τον διαβήτη, γεγονός που έχει αυξήσει σημαντικά το επιστημονικό ενδιαφέρον.

Η βασική ευεργετική δράση των λυκίσκων έχει να κάνει με τα χιλιάδες χρήσιμα αντιοξειδωτικά που εμπεριέχονται στο μέρος του φυτού που χρησιμοποιείται για την παραγωγή μπύρας και που βοηθούν στην ρύθμιση της φλεγμονής και την προστασία των κυττάρων του φυτού. Από αυτά τα αντιοξειδωτικά το ενδιαφέρον των επιστημόνων έχει κεντρίσει, κυρίως, η πολυφαινόλη, ξανθοχουμόλη.

Στα εργαστηριακά πειράματα που έχουν πραγματοποιηθεί κατά κύριο λόγο σε ποντίκια, οι επιδράσεις της ξανθοχουμόλης και των πικρών οξέων των λυκίσκων, μέχρι στιγμής είναι άκρως ενθαρρυντικές. Η τοποθέτηση συμπληρωμάτων της εν λόγω πολυφαινόλης στην τροφή υπέρβαρων αρσενικών ποντικιών μείωσε τα επίπεδα της γλυκόζης στο αίμα τους, με τα αποτελέσματα να κυμαίνονται αναλογικά και με την ποσότητα που χρησιμοποιήθηκε. Παράλληλα, μια μίξη αντιοξειδωτικών λυκίσκων σε λιποκύτταρα έδειξε να περιορίζει τις επιπτώσεις της «κακής» χολιστερίνης (LDL) και να μειώνει την αύξηση των τριγλυκεριδίων στο αίμα.

Ακόμα πιο ενδιαφέρον εύρημα είναι ότι η ξανθοχουμόλη φαίνεται να επηρεάζει τα καρκινικά κύτταρα, συμπεριλαμβανομένου αυτών που συναντώνται στον καρκίνο του πνεύμονα, του παχέος εντέρου, του θυροειδούς και της μήτρας, τα οποία φαίνεται ότι παρουσία της συγκεκριμένης πολυφαινόλης δεν παρουσιάζουν μετάσταση ή ακόμα «σκοτώνονται» από μόνα τους. Αυτό τονίζει και η επιστήμονας Zugravu Corina-Aurelia, από το Πανεπιστήμιο Carol Davila University of Medicine and Pharmacy στο Βουκουρέστι, που ανέφερε ότι παρατηρείται παρέμβαση της ουσίας σε πολλά στάδια της εξέλιξης του καρκίνου.

Όσον αφορά τις επιδράσεις της ξανθοχουμόλης στους ανθρώπους, προς το παρόν έχουν πραγματοποιηθεί περιορισμένα, αλλά πολλά υποσχόμενα πειράματα. Συγκεκριμένα, σε μια μελέτη, σε 90 προδιαβητικούς στην Ιαπωνία, οι συμμετέχοντες κλήθηκαν να λάβουν σε καθημερινή βάση ένα συμπλήρωμα από πικρά οξέα λυκίσκων ή placebo, και αποδείχθηκε πως όσοι επαιρναν τα πρώτα παρατήρησαν μειωμένα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα, ενώ όσοι έλαβαν τα δεύτερα δεν είδαν διαφορά.

Σε άλλη έρευνα που διεξήχθη κατά την διάρκεια της πανδημίας του Covid-19, επιστήμονες έδωσαν σε πενήντα ασθενείς που νοσηλεύονταν με οξεία αναπνευστική ανεπάρκεια μια μεγάλη δόση περίπου 1,5 mg ανά κιλό του βάρους του σώματος τρεις φορές την ημέρα σε συνδυασμό με την κανονική θεραπεία και έπειτα από μια εβδομάδα χρειαζόντουσαν λιγότερη ώρα σε μηχανήματα οξυγόνου.

Τέλος, μια πιλοτική έρευνα του επιστήμονα Ryan Bradley από το Εθνικό Πανεπιστήμιο Φυσικής Φαρμακευτικής στο Πόρτλαντ και του επίσης ερευνητή σε θέματα φαρμακευτικής, Jan Frederik Stevens, από το Πανεπιστήμιο Oregon State έδειξε ότι μια δόση περίπου 24mg καθημερινά ξανθοχουμόλης για φαρμακευτική χρήση επί 8 εβδομάδες είναι ασφαλής για τους ανθρώπους. Τώρα οι δύο επιστήμονες αναμένουν τα αποτελέσματα του χαπιού σε είκοσι ανθρώπους που πάσχουν με νόσο του Crohn.

Φυσικά, η ξανθοχουμόλη χρησιμοποιείται σε πολύ μεγάλες ποσότητες για την κατασκευή των χαπιών και θα απαιτούνταν η κατανάλωση πολλών λίτρων μπύρας για να μπορέσει να την λάβει κάποιος μέσω της κατάποσης του αγαπημένου του ποτού, με τον Bradley να τονίζει ότι η κατανάλωση ενός λίτρου μπύρας δεν επαρκεί για την επίτευξη των ίδιων αποτελεσμάτων με αυτά που παρουσιάζονται στις έρευνες.

Αυτή τη στιγμή παραγωγοί λυκίσκων προσπαθούν να καλλιεργήσουν φυρά με υψηλότερα επίπεδα πολυφαινόλων, ενώ οι ζυθοποιοί επεξεργάζονται εναλλακτικές μεθόδους ζυθοποίησης που διατηρεί αρκετές από αυτές στο ποτήρι του καταναλωτή. Η Corina-Aurelia υπογραμμίζει ότι το παράδοξο με το αλκοόλ είναι ότι πολλά από τα θρεπτικά συστατικά της μπύρας αποροφόνται ευκολότερα παρουσία του, γεγονός, όμως, που συνοδεύεται και από τους κινδύνους της κατανάλωσης του. Για τον λόγο αυτό η επιστήμονας προτείνει μπύρες με χαμηλή περιεκτικότητα αλκοόλ και μόνο μερικές φορές την εβδομάδα.

Πληροφορίες από National Geographic

Κοινοποίηση:
Προτεινόμενα
Προτεινόμενα

Ο Mythos χορηγός των μεγαλύτερων και πολυαναμενόμενων μουσικών φεστιβάλ του Σεπτεμβρίου

Ο Mythos, το αγαπημένο νεανικό brand μπύρας, συμμετείχε στα μεγαλύτερα μουσικά events του Σεπτεμβρίου, τόσο σε Αθήνα όσο και σε Θεσσαλονίκη, προσφέροντας στο κοινό μοναδικές μουσικές