Μπύρα με ανακυκλωμένα λύματα παρουσιάστηκε στα πλαίσια κλιματικών συζητήσεων ΟΗΕ

Κοινοποίηση:

Μια ιδιαίτερη ετικέτα με ανακυκλωμένο νερό παρουσιάστηκε στην διάρκεια των κλιματικών συζητήσεων COP29 του ΟΗΕ που πραγματοποιούνται στο Αζερμπαϊτζάν.

Ο λόγος για την NEWBrew που παράγεται από την μικρή τοπική ζυθοποιία «The Brewerkz Group» στην Σιγκαπούρη αξιοποιώντας το «NEWater», δηλαδή νερό που έχει ανακυκλωθεί έπειτα από επεξεργασία, και αποτελεί μέρος μιας εθνικής καμπάνιας της ασιατικής χώρας για να αξιοποιήσει κάθε σταγόνα νερού, λόγω των ισχυρών προβλημάτων λειψυδρίας που αντιμετωπίζει.

Η ετικέτα προκάλεσε την έκπληξη των παρευρισκόμενων, με αρκετούς από αυτούς να την αποκαλούν «μπύρα υπονόμου». Ανέδειξε, όμως, με τον καλύτερο τρόπο τις δυνατότητες χρήσης επεξεργασίας λυμάτων για την αντιμετώπιση του προβλήματος της έλλειψης πόσιμου νερού, όσο αυξάνεται ο παγκόσμιος πληθυσμός.

Η Σιγκαπούρη επί σειρά ετών αποτελεί μια από τις πρωτοπόρους της έρευνας για την εύρεση λύσεων διαχείρισης και ανακύκλωσης υδάτων, αφού η νησιωτική χώρα παρότι έχει πληθυσμό περίπου 6 εκατ. κατοίκων, δεν έχει ούτε μια πηγή φυσικού νερού. Οι αρμόδιες αρχές της χώρας βρίσκονται σε μια κατάσταση διαρκούς εγρήγορσης και πέρα από την ανακύκλωση του νερού, ως πυλώνες της στρατηγικής τους έχουν την αφαλάτωση και την εισαγωγή πόσιμου νερού από την Μαλαισία. Η ζήτηση, όμως, αναμένεται να διπλασιαστεί μέχρι και το 2065.

Άξιο αναφοράς είναι ότι παρότι για πολλούς από τους παρευρισκόμενους στο συμβούλιο η περιποίηση λυμάτων είναι μια καινοτόμα πρακτική, στην Σιγκαπούρη προϊόντα παρόμοια με την NEWBrew παράγονται εδώ και τουλάχιστον 20 χρόνια. Όπως αναφέρει η Associated Press, το 2002 ο τότε πρωθυπουργός Goh Chok Tong είχε εμφανιστεί να πίνει ένα μπουκάλι NEWater σε έναν αγώνα τένις.

Σαν ιδέα η NEWBrew είχε αρχίσει να αναπτύσσεται ήδη από το 2018 για να παρουσιαστεί πλαίσια της International Water Week που πραγματοποιείται κάθε χρόνια, και επέστρεψε σε φάση παραγωγής από το 2022 μέχρι και σήμερα. Μέρος της ομάδας που εργάστηκε για την παραγωγή της εν λόγω ετικέτας αποτελεί και ο Ong Tze-Ch’in, γενικός διευθυντής του εθνικού οργανισμού νερού της Σιγκαπούρης, Public Utilities Board, ο οποίος ανέφερε στην πλατφόρμα του Associated Press, ότι αυτός ήταν που διάλεξε την γεύση, η οποία παραπέμπει σε μια μοντέρνα pilsner.

O γενικός διευθυντής της Brewerkz Group, Wee-Tuck Tan, ανέφερε ότι κάθε κύκλος παραγωγής της NEWBrew αποτελείται από περίπου 5 χιλιάδες λίτρα, ήτοι από 10 χιλιάδες αλουμινένια κουτάκια, που κοστίζουν περίπου 4,7 ευρώ. Παράλληλα, τόνισε ότι σχεδόν κανείς από όσους δοκιμάζουν την ιδιαίτερη ετικέτα δεν αντιλαμβάνεται πως παράγεται από λύματα.

Πληροφορίες από Associated Press

Κοινοποίηση:
Προτεινόμενα

Οι δασμοί Τραμπ γκρεμίζουν τις πωλήσεις της Constellation Brands

Υποτονικές πωλήσεις, χαμηλότερες των εκτιμήσεων των αναλυτών, σημείωσε ο κολοσσός της μπύρας Constellation Brands στο α’ τρίμηνο του οικονομικού της έτους. Ο όμιλος αποδίδει τις χαμηλές τις πτήσεις κυρίως στις πολιτικές δασμών του Αμερικανού προέδρου, Ντόναλντ Τραμπ στο αλουμίνιο και τις εισαγωγές μπύρας.Πιο συγκεκριμένα, η Constelation Brands σημείωσε πωλήσεις ύψους περίπου 2,14 δισ. ευρώ, έναντι προβλέψεων των αναλυτών για πωλήσεις 2,167 δισ. ευρώ στο τρίμηνο που τελείωσε στις 31 Μαΐου, σύμφωνα με στοιχεία που συνέλεξε το χρηματιστήριο του Λονδίνου.

Νέα εκδοχή για την πειραματική ετικέτα«Κάψα» της Ζυθοποιίας Αναστασίου»

Μια νέα εκδοχή της πειραματικής και περιορισμένης παραγωγής «Κάψα» λανσάρει η Ζυθοποιία Αναστασίου. Η «Κάψα» είναι μια πικρή και ταυτόχρονα καυτερή West Coast I.P.A. με περιεκτικότητα αλκοόλ 6,3%. Δημιουργείται με συνδυασμό φρέσκων αμερικάνικων λυκίσκων cascade, citra, Simcoe και ένα μείγμα καυτερών πιπεριών.

Οι Γερμανοί ζυθοποιοί στρέφονται σε μη αλκοολούχες και παραδοσιακές ετικέτες για να κερδίσουν τους καταναλωτές

Σε μεταβατική φάση βρίσκεται η βιομηχανία ζύθου της Γερμανίας, με τις μη αλκοολούχες μπύρες και ετικέτες με ιστορία και παράδοση, όπως αφιλτράριστες Zwickel ή θολές Kellerbier να είναι αυτές που κερδίζουν το ενδιαφέρον των εγχώριων καταναλωτών. Κυριότερος λόγος για αυτήν την αλλαγή είναι ότι η εγχώρια κατανάλωση πέφτει, με τους Γερμανούς ζυθοποιούς να αναγκάζονται να ακολουθήσουν τις νέες παγκόσμιες τάσεις.

Προτεινόμενα

Στα 3,4 δισεκατομμύρια ευρώ η αξία των εξαγωγών μπύρας ΕΕ προς τρίτες χώρες το 2024

Στα 29,8 δισ. ευρώ ανήλθε η αξία των εξαγωγών αλκοολούχων ποτών της ΕΕ προς τρίτες χώρες για το 2024,  με την μπύρα να είναι η τρίτη σημαντικότερη κατηγορία από άποψη αξίας με μερίδιο 11,5% (3,4 δισ. ευρώ) επί του συνόλου, σύμφωνα με στοιχεία της Κομισιόν. Η συνολική αξία των εξαγωγών είναι οριακά μικρότερη από τα 30 δισ. ευρώ του 2023.

Γκρεμίζονται οι γερμανικές εξαγωγές μπύρας, άνοδος για άνευ ετικέτες στην εγχώρια αγορά

Μειωμένες κατά 6% σε σχέση με τα προ δεκαετίας επίπεδα ήταν οι εξαγωγές μπύρας της Γερμανίας το 2024, οι οποίες ανήλθαν στα 1,45 δισ. λίτρα έναντι 1,54 δισ. λίτρων το 2014, σύμφωνα με στοιχεία που δημοσίευσε η Ομοσπονδιακή Στατιστική Υπηρεσία (Destatis) την Τρίτη 22 Απριλίου. Παρότι οι παραδοσιακές μπύρες κινούνται καθοδικά, εντός των γερμανικών συνόρων παρατηρείται σημαντική αύξηση πωλήσεων για τις μη αλκοολούχες ετικέτες.