Επιστροφή στην κερδοφορία το 2026 ακολουθώντας το δρόμο της μικροζυθοποιίας προσδοκά η ΕΖΑ

Κοινοποίηση:

Την επιστροφή της σε δρόμους κερδοφορίας έπειτα από αρκετά χρόνια προσδοκά η Ελληνική Ζυθοποιία Αταλάντης, η οποία έχει αποφασίσει να πορευτεί ως μικροζυθοποιία περιορίζοντας την παραγωγή της στα 200.00 εκατόλιτρα, παρότι οι εγκαταστάσεις τις έχουν δυνατότητες παραγωγής 800.000 εκατόλιτρων.

Η απόφαση αυτή ελήφθη με γνώμονα η ΕΖΑ να επωφεληθεί από τη μικρότερη φορολογία που επιβάλλεται στις μικροζυθοποιίες, με το ποσό να διπλασιάζεται πάνω από τα 200.000 εκατόλιτρα.

Όπως σημείωσε σε ενημέρωση του προς δημοσιογράφους ο Διευθύνων Σύμβουλος της ΕΖΑ, Νίκος Ασπιώτης το 2024 η ΕΖΑ έδωσε περισσότερη βαρύτητα σε προϊόντα με υψηλότερο περιθώριο κέρδους, ενώ τα EBITDA της εταιρείας σημείωσαν σημαντική αύξηση 55% φτάνοντας στα 2,8 εκατ. ευρώ. Την ίδια στιγμή τα κέρδη προ φόρων και αποσβέσεων βελτιώθηκαν κατά περίπου 1 εκατ. ευρώ επιστρέφοντας σε οριακά θετικό πρόσημο.

Ο κύκλος εργασιών της μειώθηκε κατά 9% το 2024 πέφτοντας στα 29 εκατ. ευρώ, έναντι 31,5 εκατ. ευρώ για το 2023. Σε υψηλές πτήσεις κινήθηκαν οι πωλήσεις φιαλών και βαρελίσιας μπύρας στην εγχώρια αγορά, οι οποίες κατά την ΕΖΑ ακολούθησαν ρυθμό ανάπτυξης με διψήφιο ποσοστό, ήτοι με ρυθμό ανάπτυξης μεγαλύτερο σε σχέση με την αγορά μπύρας για το 2024. Άξιο αναφοράς είναι ότι εντός του φετινού Φεβρουαρίου η ΕΖΑ πραγματοποίησε αύξηση μετοχικού κεφαλαίου ύψους 7 εκατομμυρίων ευρώ, όπως φαίνεται και από την ανάρτηση της στο ΓΕΜΗ.

Κατά τον κ. Ασπιώτη οι κινήσεις αυτές αναμένεται να οδηγήσουν την ΕΖΑ ξανά σε δρόμους κερδοφορίας το 2026. Τέλος, αξίζει να αναφερθεί ότι η εταιρεία επενδύει σημαντικά στα δύο νέα της προϊόντα PILS Hellas Radler, Pils Hllas 0,0% και A Toda Madre, δείχνοντας την πίστη της στην κατηγορία των μη αλκοολούχων μπυρών, η οποία βρίσκεται σε ανοδική τροχιά παγκοσμίως.

Κοινοποίηση:
Προτεινόμενα

Οι Γερμανοί ζυθοποιοί στρέφονται σε άνευ και παραδοσιακές ετικέτες

Σε μεταβατική φάση βρίσκεται η βιομηχανία ζύθου της Γερμανίας, με τις μη αλκοολούχες μπύρες και ετικέτες με ιστορία και παράδοση, όπως αφιλτράριστες Zwickel ή θολές Kellerbier να είναι αυτές που κερδίζουν το ενδιαφέρον των εγχώριων καταναλωτών. Κυριότερος λόγος για αυτήν την αλλαγή είναι ότι η εγχώρια κατανάλωση πέφτει, με τους Γερμανούς ζυθοποιούς να αναγκάζονται να ακολουθήσουν τις νέες παγκόσμιες τάσεις.

Σε νέα τοποθεσία μεταφέρεται η σερραϊκή μικροζυθοποιία Siris Craft Brewery για ενίσχυση τοπικής ταυτότητας

Η Siris Craft Brewery, η craft ζυθοποιία από τις Σέρρες που υπογράφει την Voreia, προχωρά σε ένα νέο σημαντικό κεφάλαιο: Η παραγωγή μεταφέρεται σε νέα τοποθεσία – ακόμη πιο κοντά στον αστικό ιστό της πόλης, και συγκεκριμένα στο 6ο χλμ Εθνικής Οδού Σερρών – Θεσσαλονίκης, 62100, Σέρρες.

Η Βεργίνα Alcohol Free ξεχώρισε στα πλαίσια του δεύτερου αγώνα Galatsi Night Run

Η Βεργίνα Alcohol Free ξεχώρισε στα πλαίσια του δεύτερου αγώνα Galatsi Night Run που διεξήχθη το Σάββατο 28 Ιουνίου, με τους συμμετέχοντες να έχουν τη δυνατότητα να γνωρίσουν τα οφέλη της καθ’ όλη τη διάρκεια του αγώνα.

Προτεινόμενα

Οι καινοτόμες μπύρες με γεύσεις αναμένεται να φέρουν την άνοδο της βιομηχανίας ζύθου των ΗΠΑ

Η αυξημένη ζήτηση για πολυτελής και καινοτόμες μπύρες με γεύσεις αναμένεται να αποτελέσει σημαντικό παράγοντα ώθησης για την βιομηχανία ζύθου των ΗΠΑ, που το τελευταίο