Συνεχίζουν να ανθίζουν οι ελληνικές μικροζυθοποιίες, σύντομα εκσυγχρονισμός της νομοθεσίας

Κοινοποίηση:

του Ηλία Ανδρεάκη

Μικρές και μεγάλες ελληνικές -και όχι μόνο- ζυθοποιίες ένωσε το δεύτερο World of Beer Festival που διοργανώθηκε από την Forum ΑΕ υπό την αιγίδα της Ελληνικής Ένωσης Ζυθοποιών στην Τεχνόπολη Αθηνών μεταξύ 9-11 Μαΐου. Στο χώρο του φεστιβάλ επικρατούσε μια διάχυτη αισιοδοξία ότι η εγχώρια craft σκηνή θα συνεχίσει να μεγαλώνει και το 2025, την οποία μετέδωσαν στο Beer and Brunch οι παραγωγοί, ωστόσο δεν έλλειψαν και οι πιο συγκρατημένες απόψεις.

Φυσικά, στην Τεχνόπολη δεν υπήρχαν μόνο αρκετοί σημαντικοί εκπρόσωποι της εγχώριας craft σκηνής από όλη την ηπειρωτική Ελλάδα, όπως η Ζυθοποιία Πηνειού (Lola) και η ηπειρώτικη Valia Calda, και τα νησιά -μικροζυθοποιία Χίου, Septem, Ικαριώτισσα, αλλά δυναμικό παρών έδωσαν και τα μεγαλύτερα «όπλα» της βιομηχανίας μπύρας της χώρας μας, όπως η Αθηναϊκή Ζυθοποιία, η οποία είχε πολλαπλή παρουσία με τις επωνυμίες της AΛΦΑ και ΜΑΜΟΣ να υποδέχονται σωρεία επισκεπτών.

Ηχηρή ήταν και η παρουσία της Ζυθοποιίας Μακεδονίας Θράκης, με την Βεργίνα, η οποία είναι πανταχού παρούσα στα περισσότερα φεστιβάλ μπύρας της χώρας.

Συνεχίζει να ανθίζει η ελληνική craft

«Βλέπουμε ότι τα τελευταία χρόνια υπάρχει μια μεγάλη άνθιση της ελληνικής craft και είμαστε πολύ χαρούμενοι για αυτό. Παρατηρούμε ότι ο κόσμος αρχίζει να δοκιμάζει και να διαφοροποιείται. Εμείς σαν ζυθοποιίες πειραματιζόμαστε στη δημιουργία νέων γεύσεων και ζύθων και είμαστε πολύ χαρούμενοι που βλέπουμε ότι και ο κόσμος ακουμπάει αυτή την προσπάθεια και είναι πρόθυμος να πειραματιστεί γευσιγνωστικά» ανέφερε στο Beer and Brunch ο αρχιζυθοποιός της Septem, Στέργιος Αρβανιτίδης.

Παρόμοια ήταν η άποψη της Business Development Officer της Ζυθοποιίας Μακεδονίας Θράκης, Μαρίνας Κουτσογιάννη, η οποία επεσήμανε ότι «Σήμερα υπάρχουν 72 μικροζυθοποιίες στην Ελλάδα, και άλλες 30 περίπου gypsy (έχουν τις δικές τους ετικέτες, αλλά τις βγάζουν οι συνεργάτες τους). Ευτυχώς, πλέον υπάρχει το κοινό και πολύ αξιόλογες μπύρες και προϊόντα από όλους τους μικροζυθοποιούς. Εμείς πάντα στηρίζαμε σαν Βεργίνα, γιατί είμαστε η μεγαλύτερη, γιατί μας αρέσει να υπάρχει ποικιλία στην αγορά και μας αρέσει πολύ αυτό που γίνεται. Τα φεστιβάλ πλέον γίνονται με πάρα πολλές συμμετοχές, και ο κόσμος πλέον έρχεται να βρει προϊόντα πέρα από τα συνηθισμένα που θα καταναλώσει όταν βγει έξω». Την ίδια αισιοδοξία μοιράζεται και ο υπεύθυνος διανομών και υποστήριξης πωλήσεων της ζυθοποιίας Πηνειού, Κώστας Γκέρμπουρας, ο οποίος στάθηκε όχι μόνο στην αυξημένη συμμετοχή που παρατηρείται σε όλα τα φεστιβάλ μπύρας τα τελευταία χρόνια, αλλά και στη σημασία που έχει για τον κλάδο της μπύρας και ο τουρισμός, με το καλοκαίρι που κοντοζυγώνει να αποτελεί την πλέον δραστήρια περίοδο για τη βιομηχανία. Άξιο αναφοράς είναι ότι η Ζυθοποιία Πηνειού κατέλαβε την ασημένια διάκριση στην κατηγορία India Pale Ale των Greek Beer Awards για την Lola IPA

Καλύτερη χρονιά το 2025

«Αναμφίβολα το 2025 θα είναι μια καλύτερη χρονιά για μας σε σχέση με τη χρονιά που μας πέρασε», δήλωσε στο Beer and Brunch ο εκ των ιδρυτών της μικροζυθοποιίας Ιωαννίνων Valia Calda, Βαγγέλης Λαγός, παρότι η επένδυση της εταιρείας στο δικό της ιδιόκτητο ζυθοποιείο, το οποίο θα της επιτρέψει να αποκτήσει ακόμα πιο πρωταγωνιστικό ρόλο στην εγχώρια σκηνή, αναμένεται να καθυστερήσει λίγο περισσότερο από το αναμενόμενο.

Εντούτοις, η ηπειρώτικη μικροζυθοποιία επισφράγισε την παρουσία της στο World of Beer Festival με ακόμα μια διάκριση στα Greek Beer Awards, αυτή τη φορά χάλκινο βραβείο για την αυθεντική της lager.

Η αντίθετη άποψη

Πιο συγκρατημένος στις προβλέψεις του για την πορεία της ελληνικής craft σκηνής ήταν ο συνιδρυτής της μικροζυθοποιίας Χίου, Ιάκωβος Αμύγδαλος. «Η προσωπική μου άποψη είναι ότι τα τελευταία χρόνια και ιδιαίτερα μετά τον κορονοϊό η ελληνική craft σκηνή είδε μια μεγάλη άνθιση, αλλά νομίζω ότι έφτασε στην κορυφή της και ίσως υπάρχει ένα τέλμα. Βλέπουμε ότι ενώ πριν λίγα χρόνια ήταν μια καλή επιχειρηματική ιδέα να ανοίξεις ένα ζυθοποιείο, να μπεις στο ΕΣΠΑ κτλ., τώρα εταιρείες που το έκαναν αυτό και δεν είχαν από πίσω κάποιο background κλείσανε.

Ακόμα βλέπουμε ότι υπάρχει αυξημένος ανταγωνισμός και στην Αθήνα και στα νησιά», δήλωσε. Συμπληρώνοντας, ο κ. Αμύγδαλος στάθηκε στον αντίκτυπο της ακρίβειας, γεγονός που θεωρεί ότι θα φρενάρει την κατανάλωση αλκοολούχων ποτών και ειδικά στο ενεργειακό κόστος δηλώνοντας «Το κόστος της ενέργειας είναι ένα πολύ σημαντικό θέμα. Αν δεν κάνω λάθος υπάρχουν μήνες που η ενέργεια κοστίζει πέντε φορές περισσότερο απ’ ότι πριν από λίγα χρόνια, και γενικά βλέπουμε ότι το συνολικό κόστος αυξάνεται».

Διεθνής τάση οι μη αλκοολούχες ετικέτες, αναγκαίος θεσμκός εκσυγχρονισμός για μπύρες με αρώματα

Όλοι οι παραγωγοί με τους οποίους συνομίλησε το Beer and Brunch, επιβεβαιώνουν ότι οι μη αλκοολούχες ετικέτες βιώνουν άνθιση όχι μόνο στην Ελλάδα, αλλά και σε παγκόσμιο επίπεδο. Ωστόσο, η παραγωγή ποιοτικών ετικετών άνευ αλκοόλ είναι μια δύσκολη πραγματικότητα για της μικροζυθοποιίες, λόγω της έλλειψης παστερίωσης όπως επισημαίνει ο Ιάκωβος Αμύγδαλος, ενώ ο Κώστας Γκέρμπουρας στάθηκε στο ότι είναι δύσκολη η τοποθέτηση μια αλκοολούχας ετικέτας στην αγορά.

«Είναι μια τάση η οποία είναι παγκόσμια. Υπάρχει μια άνθιση και εμείς και με την Έλιξη, όπου έχουμε παράξει ήδη μία και πάμε και για δεύτερη μπύρα χωρίς αλκοόλ, προσπαθούμε να προλάβουμε το “τρένο”», δήλωσε σχετικά ο Στέργιος Αρβανιτίδης. Σε παρόμοιο μήκος κύματος ήταν και τα όσα ανέφερε η Μαρία Κουτσογιάννη που τόνισε ότι «Είναι μια καινούργια αγορά που υποστηρίζεται πολύ από τον κόσμο. Είναι μια τάση πολύ ανοδική ειδικά στην Ευρώπη και χαιρόμαστε που προχωράει».

Όσον αφορά τις μπύρες με αρώματα και γεύσεις φρούτων, ο Ιάκωβος Αμύγδαλος τόνισε ότι βρισκόμαστε σε μια φάση αλλαγής και εκσυγχρονισμού της νομοθεσίας γύρω από το χώρο του ζύθου, η οποία πιθανόν να ολοκληρωθεί εντός του 2025. «Το τοπίο είναι λίγο θολό σχετικά με αν και υπό ποιες προϋποθέσεις μπορεί να παράξει ένα ζυθοποιείο μπύρα με γεύση και τι φόρο ειδικής κατανάλωσης θα πληρώσει. Πιστεύουμε ότι όταν ολοκληρωθεί η διαδικασία θα μπορούμε και θα είμαστε ελεύθεροι να φτιάξουμε νέες μπύρες» ξεκαθάρισε.

Οι μεγάλοι νικητές των φετινών Greek Beer Awards

Σημείο αναφοράς του World of Beer Festival αποτέλεσαν όπως αναμενόταν τα Greek Beer Awards που έλαβαν χώρα την Παρασκευή 9 Μαΐου στο Innovathens στην Τεχνόπολη. Τα φετινά βραβεία ήταν πιο διευρυμένα και διακρίθηκαν 50 μπύρες σε 25 κατηγορίες, με τις περισσότερες βραβεύσεις να καταλήγουν στα χέρια εγχώριων ζυθοποιείων. Όσον αφορά τις δύο κορυφαίες διακρίσεις τις βραδιάς, Top Ale αναδείχθηκε η ετικέτα «Παίχτε Πανκ!» της gypsy μικροζυθοποιίας Midnight Circus, η οποία κατέκτησε συνολικά τρία βραβεία και αποτέλεσε έναν εκ των μεγαλύτερων πρωταγωνιστών της βραδιάς. Κατά την παραλαβή της διάκρισης, ο ιδρυτής της Midnight Circus, Λουκάς Παπαγγελής, δεν παρέλειψε να ευχαριστήσει τη Ζυθοποιία Χίου (με τη σειρά της ασημένια στην κατηγορία βαρελίσιας ωρίμανσης), η οποία παράγει την stout ετικέτα για χάρη της νομαδικής ζυθοποιίας.

Η έτερη κορυφαία διάκριση, Top Lager, κατέληξε στην «Craft Lager» της ιστορικής πρώτης ελληνικής μικροζυθοποιίας, Craft Microbrewery, με την επιχείρηση του Παύλου Εμμανουηλίδη να αποδεικνύει περίτρανα ότι παρότι βρίσκεται στο χώρο σχεδόν 30 χρόνια (από το 1997) συνεχίζει να αποτελεί μέχρι και σήμερα μια από τις μεγάλες δυνάμεις στην εγχώρια βιομηχανία ζύθου.

Οι «αδερφές» μικροζυθοποιίες Septem και Έλιξη, ιδιοκτησίας Σοφοκλή και Γιώργου Παναγιώτου συγκέντρωσαν αθροιστικά 6 βραβεία, μεταξύ των οποίων και το ασημένιο για την επετειακή ετικέτα για τα 15 χρόνια λειτουργίας της πρώτης «Dry Stone». Πέντε διακρίσεις απέσπασε η ΕΖΑ, ενώ μεταξύ των πολυνικών ήταν και η Πρότυπη Μικροζυθοποιία Θεσσαλονίκης. Ασημένια διάκριση στην κατηγορία.

Αναλυτικά τους φετινούς νικητές των Greek Beer Awards μπορείτε να δείτε εδώ.

Κοινοποίηση:
Προτεινόμενα
Προτεινόμενα

Εγκρίθηκε η ανάπλαση των ιστορικών εγκαταστάσεων της πρώην «Ζυθοποιίας ΦΙΞ» στην Θεσσαλονίκη

«Πράσινο φως» για την υλοποίηση της ανάπλασης των εγκαταστάσεων της πρώην «Ζυθοποιίας ΦΙΞ» στη Θεσσαλονίκη, αφού μέσω της έκδοσης του Προεδρικού Διατάγματος (ΦΕΚ Δ’ 805/2024)

Mega ηλιοθερμικό σύστημα από την ELPEDISON για χάρη της Αθηναϊκής Ζυθοποιίας

Η ΕLPEDISON, στο πλαίσιο παροχής ενεργειακών υπηρεσιών σε εμπορικούς και βιομηχανικούς πελάτες, υπέγραψε 15ετή συμφωνία με την Αθηναϊκή Ζυθοποιία, για την κατασκευή και λειτουργία ηλιοθερμικού συστήματος παραγωγής ατμού, ονομαστικής ισχύος 5,75 MWth, που θα συνοδεύεται από σύστημα αποθήκευσης ατμού 15,5 MWhth. Το εν λόγω σύστημα έχει στόχο να καλύψει το 25% της συνολικής θερμικής ενέργειας που απαιτείται για την παραγωγή ατμού, στη βιομηχανική εγκατάσταση της Αθηναϊκής Ζυθοποιίας στην Πάτρα, όπου η ELPEDISON έχει ήδη κατασκευάσει Φωτοβολταϊκό σύστημα 1 MWp. 

«Όπλο» στα χέρια των αγροτών η ψηφιακή πλατφόρμα «Έξυπνη Σπορά» της Αθηναϊκής Ζυθοποιίας

Δεδομένα σχετικά με την ψηφιακή πλατφόρμα ευφυούς γεωργίας «Έξυπνη Σπορά» παρουσίασε στα πλαίσια του «Αγρότη της Χρονιάς» ο Βασίλης Κωτούλας, προϊστάµενος του προγράµµατος συµβολαιακής γεωργίας