Αθήνα και Βόλος ενώνουν τις δυνάμεις τους στη νέα συνεργατική ετικέτα Φόλος

Κοινοποίηση:

Χαλάνδρι, Ηλιούπολη και Βόλος, ή αλλιώς μικροζυθοποιία Αναστασίου, Paragon Brewery και Local Streets ένωσαν τις δυνάμεις τους για την παραγωγή της νέας συνεργατικής ετικέτας Φόλος.

Πρόκειται για ένα παραδοσιακή «Rauchnier» με γερμανικές βύνες Weyermann Beech Smoked Barley Malt και συνδυασμό τεσσάρων ειδικών βυνών που προσδίδουν ένα χάλκινο χρώμα με πλούσιο κρεμώδη αφρό, αρώματα καπνιστού ξύλου και 5,9% ABV.

Αναλυτικά η ανακοίνωση για το λανσάρισμα της νέας ετικέτας έχει ως εξής:

Με μεγάλη χαρά σας παρουσιάζουμε την νέα μας συνεργατική συνταγή “Φόλος”.

Ένα παραδοσιακά γερμανικό είδος ζύθου με μακρά ιστορία, ένας απολαυστικός καπνιστός βυθοζύμωτος ζύθος.

Οι ζυθοποιοί μέχρι τα μέσα του 17ου αιώνα στέγνωναν τα σιτηρά που χρησιμοποιούσαν για την παραγωγή ζύθου τους ζεσταίνοντάς τα πάνω από φωτιά (και κατ’ επέκταση καπνό). Αυτό άλλαξε όμως στις 23 Ιουλίου του 1635 όταν ο Sir Nicholas Halse, ένας εφευρέτης από την Κορνουάλη, δημιούργησε τον πρώτο κλίβανο που τροφοδοτούνταν με καύσιμα και είχε την ικανότητα να στεγνώνει σιτηρά χωρίς να έρχονται σε απευθείας επαφή με τον καπνό και την φωτιά.

Οι ζυθοποιίες αρχικά σε Αγγλία και Γερμανία αλλά και μετέπειτα στην υπόλοιπη Ευρώπη αγκάλιασαν την πατέντα του, με αποτέλεσμα το είδος καπνιστού ζύθου να οδηγείται σιγά σιγά στο περιθώριο, φθάνοντας σχεδόν στην ολοκληρωτική εξάλειψή του.

Μια μικρή βαυαρική πόλη όμως που αριθμεί σήμερα μόλις λίγους περισσότερους από 80.000 κατοίκους, αντιστάθηκε. Η Bamberg, ελληνιστί Βαμβέργη, διέθετε τέσσερεις ζυθοποιίες που παρήγαγαν αποκλειστικά καπνιστό ζύθο. Αυτές ήταν η Polarbär που έκλεισε κατά τον Β’ Παγκόσμιο πόλεμο, η Greifenklau που υπάρχει μέχρι και σήμερα αλλά σταμάτησε να παράγει καπνιστές μπίρες από τα ‘70s και φυσικά η Spezial και η εμβληματική Schlenkerla.

 

Έτσι κι εμείς χρησιμοποιήσαμε γερμανικές βύνες Weyermann Beech Smoked Barley Malt με συνδυασμό τεσσάρων ειδικών βυνών που προσδίδουν ένα χάλκινο χρώμα με πλούσιο κρεμώδη αφρό, αρώματα καπνιστού ξύλου και 5,9% ABV. Η δική μας εκδοχή μιας παραδοσιακής “Rauchbier”.

Κοινοποίηση:
Προτεινόμενα
Προτεινόμενα

Μπύρα χωρίς αλκόολ ή απλά µια λεµονάδα;

Κανείς δεν µπορεί να πει µε βεβαιότητα αν η τάση που καταγράφεται για τα µη αλκοολούχα ποτά είναι προϊόν ωριµότητας της καταναλωτικής κοινότητας ή αποτέλεσµα τακτικών marketing, τουτέστιν πλύσης εγκεφάλου. Ωστόσο το µόνο σίγουρο είναι πως η ζήτηση για µπύρες χωρίς αλκοόλ συνεχώς αυξάνεται.