Μια «κατσαρόλα» που έγινε πλήρες εργοστάσιο μπύρας

Κοινοποίηση:

του Γιάννη Πανάγου

Η δοξασµένη για την ιστορία της Χίος, γεωργικά, θα µπορούσε να πει κανείς ότι έχει καταξιωθεί για τα µαστιχόδενδρα και τον κάµπο µε τα εσπεριδοειδή. Tα τελευταία χρόνια, ωστόσο, χτίζει χρόνο µε το χρόνο το όνοµά της και στην παραγωγή µπύρας.

Τον τόνο δίνει φυσικά η Ζυθοποιία Χίου και η πρωτοβουλία δύο φίλων που σε µια δεκαετία περίπου έχουν καταφέρει τα σήµατα της Fresh Chios Beer, όχι µόνο να κυριαρχούν στην τοπική αγορά του νησιού και να ζητιούνται µε το όνοµά τους στη µεγάλη αγορά της Αθήνας, αλλά και σε όλη την Ελλάδα.

Το Βeer & Βrunch βρέθηκε πριν από λίγες µέρες στη µονάδα παραγωγής της µπύρας Χίου, σε ένα υπερσύγχρονο µικροζυθοποιείο µε σηµερινή δυναµικότητα περί το 1,5 εκατοµµύριο φιάλες, εγκατεστηµένο στην περιοχή των Βαβύλων, λίγο έξω από την πόλη της Χίου.

Εκεί συνάντησε τους δύο καρδιακούς φίλους και συνεργάτες, Ιάκωβο Αµύγδαλο και Μάνο Ναζλίδη, µαθαίνοντας έτσι από πρώτο χέρι, πως ξεκίνησε το δηµιουργικό ταξίδι τους στη µπύρα, αλλά και τα σχέδιά τους από δω και µπρος. «Κατ’ αρχήν ό,τι βγάζουµε το επενδύουµε», τονίζει µε καµάρι ο Ιάκωβος Αµύγδαλος. «Κάπως έτσι, ξεκινώντας από τα «κατσαρολικά» µε τα οποία πειραµατιζόµασταν µέχρι το 2010, µπορούµε να πούµε ότι διαθέτουµε σήµερα ένα σύγχρονο ζυθοποιείο, στο οποίο, εκτός από τα δικά µας σήµατα, υποστηρίζουµε έναν αξιόλογο αριθµό ετικετών, ανθρώπων που µας εµπιστεύονται» προσθέτει ο ίδιος.

Η µονάδα διαθέτει ανοξείδωτες δεξαµενές, συστήµατα εµφιάλωσης, ψυγεία συντήρησης, εργαστήρια αναλύσεων

Η «συνταγή» για το επιχειρηµατικό εγχείρηµα, πέραν της «χηµείας» στη σχέση των δύο ανδρών, πήρε αφορµή από ένα κιτ, που είχε αγοράσει το καλοκαίρι του 2009, ο Μάνος, για να φτιάξει τότε τη δική του σπιτική µπύρα. Με τη σκέψη να µείνουν και να επενδύσουν στο νησί και όχι να επικεντρωθούν στο αντικείµενο των σπουδών τους που είχαν να κάνουν µε πληροφορική και υπολογιστές, έβαλαν µπροστά την ιδέα της Χιώτικης Μπύρας.

«Είναι σαν να έχεις πάρει µια µέρα από ένα σούπερ µάρκετ τα υλικά για να φτιάξεις τούρτα και µετά να ανοίγεις ζαχαροπλαστείο», µας είπε ο Ιάκωβος, δίνοντας τη δική του εκδοχή στο ξεκίνηµα της κουβέντας ανάµεσα στις δεξαµενές.

Τα υπόλοιπα…γραφειοκρατία, ανύπαρκτη νοµοθεσία για τη µικροζυθοποιία, εµπόδια στα προγράµµατα και τους αναπτυξιακούς νόµους, ένας αγώνας δηλαδή χωρίς τέλος. Σήµερα ωστόσο, η µονάδα παραγωγής διαθέτει µια ευρεία γκάµα από ανοξείδωτες δεξαµενές, συστήµατα εµφιάλωσης, ψυγεία συντήρησης, εργαστήρια αναλύσεων και ότι άλλο χρειάζεται ένα καλοκουρδισµένο ζυθοποιείο. Το τελευταίο σετ ζυθοβραστήρων εισαγωγής από τη Γερµανία, προϋπολογισµού 650.000 ευρώ, αναµένεται να δώσει νέο «αέρα» στην παραγωγική δραστηριότητα της χιώτικης ζυθοποιίας.

Αν µη τι άλλο γράφεις ιστορία, αφού το 2011 που ξεκίνησε αποφασιστικά το ταξίδι της ζυθοποιίας στον Κάµπο της Χίου, τη βάση αποτελούσαν 4 δεξαµενές των 500 λίτρων. Αρχικά σε έναν µικρό ισόγειο χώρο κάτω από ένα σπίτι, όπου µε πολύ µεράκι δηµιουργήθηκε η πρώτη συνταγή της FRESH CHIOS BEER.

Εξετάζεται τελευταία το θέµα της επισκεψιµότητας του ζυθοποιείου

Το πρώτο µπουκάλι µε την ετικέτα Chios Beer εµφανίστηκε στην τοπική αγορά του νησιού το έτος 2012, ενώ σύντοµα κατάφερε και ταξίδεψε σε κάποιες πόλεις στην ηπειρωτική Ελλάδα, µε την Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη σε πρώτη προτεραιότητα. Η γκάµα προϊόντων της ζυθοποιίας εµπλουτίζεται µε νέες µπύρες, όπως η Smoked Robust Porter (µαύρη), η BBQ (καπνιστή), η Wheat Μastic (µε µαστίχα) και η India Pale Ale.

Να σηµειωθεί ότι οι δύο συνεργάτες εξετάζουν σχολαστικά τελευταία και το θέµα της επισκεψιµότητας του ζυθοποιείου, έτσι ώστε οι φίλοι της µπύρας που βρίσκονται στο νησί να µπορούν να µάθουν περισσότερα για τις διαδικασίες παραγωγής και εµφιάλωσης και να προµηθεύονται τις αγαπηµένες τους ετικέτες από την πηγή.

Κοινοποίηση:
Προτεινόμενα

Παράγει αξία για την ΑΜΘ η Ζυθοποιία Μακεδονίας Θράκης, στόχος η ενίσχυση της τοπικής ταυτότητας

Τις εγκαταστάσεις της Ζυθοποιίας Μακεδονίας Θράκης επισκέφτηκε ο Δήμαρχος Αλεξανδρούπολης, Ιωάννης Ζαμπούκης μαζί με την ομάδα Αντιδημάρχων του την Πέμπτη 29 Μαΐου. Στο επίκεντρο της επίσκεψης ήταν η συζήτηση για μελλοντικές συνέργειες σε όλα τα επίπεδα, στον τομέα του τουρισμού, της γαστρονομίας και ανάδειξης τοπικών προϊόντων, με στόχο την ενίσχυση της τοπικής ταυτότητας και βιώσιμης ανάπτυξης.

Προτεινόμενα

Ισχυρή κοινωνική προσφορά της Ζυθοποιίας Μακεδονίας Θράκης με πληθώρα δράσεων το περασμένο έτος

Η Ζυθοποιία Μακεδονίας Θράκης παραμένει σταθερά αφοσιωμένη στην υποστήριξη των τοπικών κοινωνιών, πρωτοστατώντας σε δράσεις κοινωνικής ευθύνης που έχουν ουσιαστικό αντίκτυπο. Το 2024 αποτέλεσε ακόμα

Απόλυτος σταθμός της craft μπύρας το 5ο Peloponnese Beer Festival στην Καλαμάτα τον Αύγουστο

Επιστρέφει για 5η φορά το φεστιβάλ «σταθμός» για την ελληνική craft σκηνή Peloponnese Beer Festival που θα διεξαχθεί στο Πάρκο Δυτικής Παραλίας (Κυκλ. Αγωγής) στην Καλαμάτα μεταξύ 1ης και 3ης Αυγούστου.

Εγκρίθηκε η ανάπλαση των ιστορικών εγκαταστάσεων της πρώην «Ζυθοποιίας ΦΙΞ» στην Θεσσαλονίκη

«Πράσινο φως» για την υλοποίηση της ανάπλασης των εγκαταστάσεων της πρώην «Ζυθοποιίας ΦΙΞ» στη Θεσσαλονίκη, αφού μέσω της έκδοσης του Προεδρικού Διατάγματος (ΦΕΚ Δ’ 805/2024)