Γερμανική startup εκμεταλλεύεται τα κατάλοιπα της παραγωγής μπύρας για μείωση περιβαλλοντικών ρύπων

Κοινοποίηση:

Η γερμανική startup HopfON, ακολουθώντας το παράδειγμα του οργανισμού Society of Hop Research στην Βαυαρία, επιχειρεί να εκμεταλλευτεί τα κατάλοιπα της διαδικασίας παραγωγής μπύρας μέσω της κατασκευής βιώσιμων προϊόντων από υλικά που περισσεύουν από την συγκομιδή των λυκίσκων.

Η HopfON, το όνομα της οποίας είναι λογοπαίγνιο από την γερμανική λέξη για τον λυκίσκο (hopfen), αποτελεί το πνευματικό δημιούργημα δύο φοιτητών από το Πολυτεχνείο του Μονάχου, και από το 2022 εξετάζει τρόπους για να μειώσει τον περιβαλλοντικό αντίκτυπο της παραγωγικής διαδικασίας μπύρας, μέσω της κατασκευής βιώσιμων προϊόντων από φύλλα, αγκάθια και αμπέλια που περίσσεψαν από την διαδικασία συγκομιδής των λυκίσκων. Παράλληλα, η Society of Hop Research δημιουργεί νέες ποικιλίες που μειώνουν τα κατάλοιπα του φυτού, ήδη, από την αρχή της διαδικασίας,

Μόνο η συγκομιδή των λυκίσκων από την εμβληματική περιοχή για την παραγωγή μπύρας Hallertau , την μεγαλύτερη καλλιεργητική δύναμη λυκίσκων παγκοσμίως, βλέπει ανά ένα κιλό υλικού που μπορεί να αξιοποιηθεί για την παρασκευή μπύρας, να υπάρχουν άλλα 3,5 κιλά αποβλήτων βιομάζας από το υπόλοιπο φυτό. Σε αναλογία το ποσοστό αυτό είναι περίπου 20% χρήσιμο προϊόν, έναντι 80% αποβλήτων.

 (AP Photo/Matthias Schrader)

Μερικά από τα απόβλητα λυκίσκων μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την κατασκευή λιπασμάτων, και ένα μέρος τους μπορεί να πουληθεί σε εργοστάσια βιοαερίων για την παραγωγή ενέργειας. Όσον αφορά τους αγρότες, όμως, η πλειονότητα των εν λόγω υλικών τους είναι είναι άχρηστη, και μπορεί να τους αναγκάσει να νοικιάσουν επιπλέον εκτάσεις, ώστε να μπορέσουν να ξεφορτωθούν τα απόβλητα από την σοδειά τους, τα οποία μπορούν να παράξουν ρύπους του θερμοκηπίου και ακόμα και να πιάσουν και φωτιά.

Ο επενδυτής της HopfON, Mauricio Fleischer Acuna, ανέφερε στην πλατφόρμα του Associated Press ότι εντόπισαν μεγάλες δυνατότητες στην ανακύκλωση υλικών και την χρήση μιας ροής αποβλήτων που παραβλέπεται από το μεγαλύτερο μέρος των αγροτών. Για να επιτύχει τους στόχους της, η εταιρεία έχει λανσάρει ένα κυκλικό μοντέλο, όπου οι πελάτες μπορούν να επιστρέψουν τα προϊόντα τους, ώστε να αξιοποιηθούν για την κατασκευή νέων υλικών.

Κατά την διάρκεια της φθινοπωρινής συγκομιδής η εταιρεία παίρνει φρέσκα υλικά από τις φάρμες και τα ξεραίνει αμέσως, αφαιρώντας ατέλειες και ανακυκλώσιμα μέταλλα. Έπειτα τα ξεραμένα φυτά κόβονται και διαχωρίζονται σε μια διαδικασία που αναμένει δίπλωμα ευρεσιτεχνίας που αξιοποιεί παράγοντες που βρίσκονται ήδη στο φυτό για να μετατρέψουν την βιομάζα σε προϊόντα, όπως ακουστικά πάνελ, θερμική μόνωση και διαφημιστικές πινακίδες.

Ένας κοινόχρηστος χώρος εργασίας στο Mannheim αποτελεί τον πρώτο πελάτη της εταιρείας για τα ακουστικά πάνελ με μελλοντικά σχέδια για εναλλακτικά προϊόντα γυψοσανίδας.

Ο Acuna, μαζί με τους συνεργάτες του Marlene Stechl και Thomas Rojas Sonderegger, τους φοιτητές που είχαν εξαρχής την ιδέα για την εταιρεία, έχουν θέσει ως μελλοντικό στόχο τους την χρήση και άλλων οργανικών υλικών και να αλλάξουν το όνομα της εταιρείας από HopfON σε onmatter.

Mε πληροφορίες από Associated Press

Κοινοποίηση:
Προτεινόμενα

Παράγει αξία για την ΑΜΘ η Ζυθοποιία Μακεδονίας Θράκης, στόχος η ενίσχυση της τοπικής ταυτότητας

Τις εγκαταστάσεις της Ζυθοποιίας Μακεδονίας Θράκης επισκέφτηκε ο Δήμαρχος Αλεξανδρούπολης, Ιωάννης Ζαμπούκης μαζί με την ομάδα Αντιδημάρχων του την Πέμπτη 29 Μαΐου. Στο επίκεντρο της επίσκεψης ήταν η συζήτηση για μελλοντικές συνέργειες σε όλα τα επίπεδα, στον τομέα του τουρισμού, της γαστρονομίας και ανάδειξης τοπικών προϊόντων, με στόχο την ενίσχυση της τοπικής ταυτότητας και βιώσιμης ανάπτυξης.

Προτεινόμενα

Κεντρίζει το ενδιαφέρον των ζυθοποιών παγκοσμίως ο ιδιαίτερος αμερικανικός λυκίσκος Strata

Ο αμερικανικός λυκίσκος Strata, ο οποίος δημιουργήθηκε το 2018 από την Indie Hops σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο του Όρεγκον, έχει κεντρίσει το ενδιαφέρον των παραγωγών μπύρας λόγω των ασυνήθιστων αρωμάτων και γεύσεων του, και ειδικά των απαλών αρωμάτων εσπεριδοειδών από τη ζώνη του Ειρηνικού. Από την Παρασκευή 23 Μαΐου και για δύο εβδομάδες έχει την τιμητική του μέσω μιας συνεργασίας παραγωγών στο Oregon, υπό το όνομα Oregon Homegrown.

Στα 3,4 δισεκατομμύρια ευρώ η αξία των εξαγωγών μπύρας ΕΕ προς τρίτες χώρες το 2024

Στα 29,8 δισ. ευρώ ανήλθε η αξία των εξαγωγών αλκοολούχων ποτών της ΕΕ προς τρίτες χώρες για το 2024,  με την μπύρα να είναι η τρίτη σημαντικότερη κατηγορία από άποψη αξίας με μερίδιο 11,5% (3,4 δισ. ευρώ) επί του συνόλου, σύμφωνα με στοιχεία της Κομισιόν. Η συνολική αξία των εξαγωγών είναι οριακά μικρότερη από τα 30 δισ. ευρώ του 2023.

Γκρεμίζονται οι γερμανικές εξαγωγές μπύρας, άνοδος για άνευ ετικέτες στην εγχώρια αγορά

Μειωμένες κατά 6% σε σχέση με τα προ δεκαετίας επίπεδα ήταν οι εξαγωγές μπύρας της Γερμανίας το 2024, οι οποίες ανήλθαν στα 1,45 δισ. λίτρα έναντι 1,54 δισ. λίτρων το 2014, σύμφωνα με στοιχεία που δημοσίευσε η Ομοσπονδιακή Στατιστική Υπηρεσία (Destatis) την Τρίτη 22 Απριλίου. Παρότι οι παραδοσιακές μπύρες κινούνται καθοδικά, εντός των γερμανικών συνόρων παρατηρείται σημαντική αύξηση πωλήσεων για τις μη αλκοολούχες ετικέτες.