«Γονατίζουν» την ευρωπαϊκή βιομηχανία μπύρας οι δασμοί Τραμπ αναφέρει η Ένωση Ευρωπαίων Ζυθοποιών

Κοινοποίηση:

«Συναγερμό» σήμαναν για την ευρωπαϊκή βιομηχανία ζύθου οι δασμοί ύψους 25% στις εισαγωγές μπυρών στις ΗΠΑ, με πολλούς ζυθοποιούς να αναφέρουν ότι ενδέχεται να επιφέρουν απώλεια τουλάχιστον 100.000 εργασιών και κλείσιμο πολλών ζυθοποιείων. Για το λόγο αυτό οι Ευρωπαίοι ζυθοποιοί στρέφονται στην Κομισιόν για προστασία.

Η επιβολή των δασμών του Τραμπ θα αποτελέσει σημαντικό πλήγμα και για τους Αμερικάνους εισαγωγείς ευρωπαϊκών και μεξικανικών μπυρών, μεταξύ αυτών και μερικές από τις πλέον γνωστές παγκοσμίως, όπως οι Heineken και Corona. Μάλιστα, πολλοί ζυθοποιοί ανέφεραν ότι δεν ήταν βέβαιοι σχετικά με το αν οι δασμοί αυτοί ισχύουν για όλες τις μπύρες ή μόνο για όσες εισάγονται σε αλουμινένια κουτάκια.

«Ζητάμε από την Κομισιόν να χρησιμοποιήσει όλα τα διπλωματικά της κανάλια και είτε μέσω διαπραγματεύσεων είτε μέσω ανταποδοτικών δασμών, να βρει τρόπο να μειώσει τον αντίκτυπο των δασμών, των οποίων ο κλάδος μας αποτελεί παράπλευρη απώλεια» ανέφερε σχετικά η Γενική Γραμματέας, της Ένωσης Ζυθοποιών Ευρώπης, μέλη της οποίας αποτελούν κορυφαίες ζυθοποιίες όπως η AB InBev, η Heineken και η Carlsberg, Julia Leferman.

Οι ευρωπαϊκές εξαγωγές μπύρας προς τις ΗΠΑ για το 2024 ανήλθαν σε αξία στα 870 εκατ. ευρώ σύμφωνα με την Ένωση Ευρωπαίων Ζυθοποιών. Από την άλλη, οι αναλυτές εκτιμούν ότι οι εισαγωγές μεξικανικών μπυρών στις ΗΠΑ ανέρχονται σε περίπου 85% των πωλήσεων της κορυφαίας αμερικανικής ζυθοποιίας Constellation Brans, οι οποία παράγει τις επωνυμίες Corona και Modelo. Για τη Heineken η κατάσταση είναι καλύτερη, αφού οι εισαγωγές των ετικετών της στις ΗΠΑ αποτελούν μόλις το 3% του συνόλου των πωλήσεων του ομίλου.

«Δυσκολευόμαστε να κατανοήσουμε γιατί η μπύρα υποβαθμίζεται σε παράγωγο προϊόν αλουμινίου. Δεν είναι δυνατόν να συγκαταλέγεται μαζί με προϊόντα όπως καλώδια και σύρματα» ανέφερε στους Financial Times η Leferman.

Πληροφορίες από Financial Times

 

Κοινοποίηση:
Προτεινόμενα

Μπαίνει δυναμικά στο φθινόπωρο με μια νέα Hazy IPA ετικέτα η μικροζυθοποιία Alea Brewing

Έντονα φρουτώδη χαρακτήρα και απαλή πικράδα στο τελείωμα διακρίνουν τη νέα Hazy IPA της Alea Brewing Co. η οποία μπαίνει δημιουργικά στο φθινόπωρο. Η πρώτη επίσημη παρουσίαση της νέας ετικέτας θα πραγματοποιηθεί στο Last Row στο Μαρούσι.

Προτεινόμενα

Βιωσιμότητα μπύρας θέλει η νέα Γενική Γραμματέας των Ευρωπαίων ζυθοποιών

Με εμπειρία δύο δεκαετιών στην πολιτική και σε διοικητικούς ρόλους, η Julia Leferman ανέλαβε τα καθήκοντα της ως Γενική Γραμματέας του οργανισμού εκπροσώπησης των Eυρωπαίων παραγωγών μπύρας «Ζυθοποιοί της Ευρώπης», υποσχόμενη να δουλέψει σκληρά προκειμένου να επιτύχει την βιωσιμότητα του ζύθου της Ε.Ε., και την προώθηση της ασφαλούς κατανάλωσης.

Αυξημένα κέρδη στο πρώτο εξάμηνο 2025 σημείωσε η Heineken, σταθερές οι προβλέψεις για το σύνολο του έτους

Αυξημένα κατά 7,4% παρουσιάζονται τα κέρδη του κολοσσού της μπύρας Heineken στο α’ εξάμηνο 2025. Το επίπεδο της αύξησης είναι οριακά υψηλότερο  από τις προβλέψεις των ειδικών για άνοδο 7%, με την εταιρεία να αποδίδει την ανάπτυξη αυτή στις ικανοποιητικές επιδόσεις σε χώρες όπως η Αφρική και η Ασία, αλλά και σε πρακτικές για μείωση κόστους.

Διατηρεί τα «σκήπτρα» ως ηπολυτιμότερη επωνυμία μπύρας στον κόσμο η Corona Extra

Η Corona Extra διατηρεί τα σκήπτρα της ως πολυτιμότερη επωνυμία μπύρας και το 2025 σύμφωνα με έρευνα της κορυφαίας συμβουλευτικής εταιρείας Brand Finance. Όπως και πέρυσι την πρώτη τριάδα συμπληρώνουν οι Heineken και Budweiser. Κατά την Brand Finance η αθροιστική αξία επωνυμίας των 50 πολυτιμότερων παραγωγών μπύρας το 2025 ανέρχεται σε 101,6 δισ. ευρώ.

Η Αθηναϊκή Ζυθοποιία αυξάνει το κοινωνικο-οικονομικό της αποτύπωμα, στους μοχλούς η «Έξυπνη Σπορά»

Ανάπτυξη 85% σημείωσε την τριετία 2021-2024 η Αθηναϊκή Ζυθοποιία, με 763 εκατ. ευρώ προστιθέμενης αξίας στην ελληνική οικονομία και επιρροή σε 37.000 θέσεις εργασίας σύμφωνα με τη νέα Μελέτη Κοινωνικο-Οικονομικού Αντικτύπου της για το 2024.