Γερμανική συνταγή με αέρα Νάξου η gose «Ταλιάνι» της Ζυθοποιίας Αναστασίου

Κοινοποίηση:

Ένα παραδοσιακό γερμανικό είδος ζύθου με άρωμα και γεύση Νάξου συνδυάζει η νέα gose ετικέτα «Ταλιάνι» της Ζυθοποιίας Αναστασίου. Η «Ταλιάνι» παράγεται με 100% γερμανικό καπνιστό σιτάρι, φρέσκο λεμόνι Νάξου και αλάτι απευθείας από τις αλυκές πίσω από την παραλία του Αγίου Προκοπίου στη Νάξο.

Η «Gose» ένα παραδοσιακό γερμανικό είδος ζύθου αυθόρμητης ζύμωσης, που μετράει πάνω από 1.000 χρόνια ζωής. Προέρχεται από την πόλη Goslar που πήρε το όνομά της από τον ποταμό Gose, ο οποίος παρείχε το φυσικά αλμυρό και πλούσιο σε μεταλλικά στοιχεία νερό, που χρησιμοποιούνταν για την παρασκευή αυτού του μοναδικού είδος ζύθου. Το μοναδικό γευστικό προφίλ αποδίδεται στον ιδιαίτερο χαρακτήρα του νερού αλλά και στη χρήση κυρίως σιταριού, κόλιανδρου και στην αυθόρμητη ζύμωση, η οποία συχνά οδηγούσε σε μια ελαφρώς ξινή γεύση.

Αναλυτικά η σχετική ανακοίνωση έχει ως εξής:

Τι σχέση μπορεί να έχει το μεγαλύτερο νησί των Κυκλάδων, η Νάξος, με το Γκόσλαρ, την ιστορική πόλη της Κάτω Σαξονίας της Γερμανίας.

Εκ πρώτης ανάγνωσης μάλλον καμία, όμως εμείς συνδυάσαμε ένα αυθεντικά παραδοσιακό γερμανικό είδος ζύθου με πρωταγωνιστές φρέσκα, ναξιώτικα προϊόντα.

Ας ξετυλίξουμε την ιστορία πίσω από την νέα μας συνταγή…

Ο λόγος για τις «Gose», ένα παραδοσιακό γερμανικό είδος ζύθου αυθόρμητης ζύμωσης, που μετράει πάνω από 1.000 χρόνια ζωής. Προέρχεται από την πόλη Goslar που πήρε το όνομά της από τον ποταμό Gose, ο οποίος παρείχε το φυσικά αλμυρό και πλούσιο σε μεταλλικά στοιχεία νερό, που χρησιμοποιούνταν για την παρασκευή αυτού του μοναδικού είδος ζύθου.

Το μοναδικό γευστικό προφίλ αποδίδεται στον ιδιαίτερο χαρακτήρα του νερού αλλά και στη χρήση κυρίως σιταριού, κόλιανδρου και στην αυθόρμητη ζύμωση, η οποία συχνά οδηγούσε σε μια ελαφρώς ξινή γεύση.

Ενώ αρχικά η παραγωγή γινόταν κυρίως τοπικά, η Gose κέρδισε δημοτικότητα στη Λειψία τον 18ο αιώνα και έγινε βασικό στοιχείο στην κουλτούρα ζύθου της περιοχής. Το είδος έχει αναβιώσει τα τελευταία χρόνια, τόσο στη Γερμανία όσο και διεθνώς.

Στην δική μας περίπτωση χρησιμοποιήσαμε 100% γερμανικό καπνιστό σιτάρι, φρέσκο λεμόνι Νάξου και αλάτι απευθείας από τις αλυκές πίσω από τη διάσημη παραλία του Αγίου Προκοπίου στη Νάξο.

Ο υδροβιότοπος της Αλυκής Νάξου είναι ο μεγαλύτερος υγρότοπος των Κυκλάδων και ένας από τους μεγαλύτερους στο Νότιο Αιγαίο.

Απλώνεται σε έκταση περίπου 1.000 στρεμμάτων και εκεί βρίσκουν καταφύγιο, τις μεταναστευτικές περιόδους, εκατοντάδες είδη πουλιών. Παλαιότερα η Αλυκή Νάξου ήταν ένας ενιαίος υγρότοπος που επικοινωνούσε ελεύθερα με τη θάλασσα, όμως αργότερα κτίστηκε ένα τεχνητό ανάχωμα που έκλεισε τα νερά και πλέον σήμερα μόνο μία τάφρος συνδέει τα γλυκά νερά με την θάλασσα. Για αιώνες η λιμνοθάλασσα λειτουργούσε ως αλυκή, ενώ παλαιότερα ονομαζόταν και «ταλιάνι» που σήμαινε ιχθυοτροφείο και ήταν ξακουστό για την μεγάλη του παραγωγή σε αλιεύματα.

«Ταλιάνι» ονομάσαμε και την νέα μας συνταγή.

Στην ετικέτα μας τώρα, διακρίνουμε ένα βαγόνι από τα ανθρακωρυχεία Ράμελσμπεργκ (Rammelsberg) στην Παλαιά Πόλη του Γκόσλαρ που είναι αναγνωρισμένα ως Μνημεία Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς της ΟΥΝΕΣΚΟ να μεταφέρει το ναξιώτικο αλάτι.

Ένα αυθεντικά παραδοσιακό γερμανικό είδος ζύθου με άρωμα και γεύση Ελλάδας, η νέα μας συνταγή, «Ταλιάνι» σας περιμένει να την ανακαλύψετε…Είς υγείαν ή αλλιώς prost!!

 

Κοινοποίηση:
Προτεινόμενα

Από ιδέα σε premium craft επωνυμία εξελίχθηκε η Πατρινή Ammousa

Η Πατρινή επωνυμία μπύρας Ammousa ξεκίνησε το ταξίδι της στην ελληνική craft σκηνή το 2016 και έκτοτε έχει εξελιχθεί σε μια υπολογίσιμη δύναμη στον χώρο της μπύρας της χώρας μας. Παρακάτω ακολουθούν λίγα λόγια για την επωνυμία μπύρας του Γιώργου Ντάνου όπως εμφανίζονται σε πρόσφατο άρθρο που αναρτήθηκε στη σελίδα της.

Αυγουστιάτικες Beer Stories που ταιριάζουν γάντι με ήλιο, παρέα και ήρεμη θάλασσα

Ενα ξεχωριστό, καλοκαιρινό αφιέρωμα με τίτλο «Beer Stories» ετοίμασε η ομάδα του Beer & Brunch. Άλλωστε καλοκαίρι στην Ελλάδα σημαίνει ήλιος, θάλασσα… και φυσικά παγωμένη μπύρα με την ελληνική ζυθοποιία -και την craft σκηνή στην πρώτη γραμμή- να έχει γνωρίσει εντυπωσιακή άνθιση, παρουσιάζοντας νέα αρώματα, ιδιαίτερα στυλ και τολμηρές γευστικές προτάσεις. Την ίδια στιγμή, που οι μεγάλες ελληνικές ζυθοποιίες συνεχίζουν να στηρίζουν διαχρονικές αξίες που αγαπήθηκαν από γενιές.

Προτεινόμενα

Τα αρώματα των Κυκλάδων αναδεικνύει η πρώτη Session IPA που κυκλοφόρησε η ΝΗΣΟΣ

Την πρώτη της ανάλαφρη Session IPA, που διακρίνεται από ευχάριστα και αναζωογονητικά αρώματα, αλλά και το χαμηλό επίπεδο αλκοόλ (4,6%), κυκλοφόρησε η ζυθοποιία ΝΗΣΟΣ. Πρόκειται για μια ιδέα που ωρίμαζε επί χρόνια στην πολυβραβευμένη ζυθοποιία της Τήνου και εκφράζει στο έπακρο της αξίες της.

Ο λυκίσκος Krush πρωταγωνιστής της «Κρούσης» της μικροζυθοποιίας Αναστασίου

Ο λυκίσκος Krush είναι ο πρωταγωνιστής της νέας μονοποικιλιακής I.P.A. της Ζυθοποιίας Αναστασίου.  H Krush είναι μια ποικιλία λυκίσκου που αναπτύχθηκε από την «Hop Breeding Company» και κυκλοφόρησε το 2024 με αρώματα και γεύσεις από εσπεριδοειδή (πορτοκάλι), τροπικά (μάνγκο, γκουάβα), πυρηνόκαρπα (ροδάκινο), μούρα και ξυλώδη (ρητίνη), να συνθέτουν το προφίλ της.

Νέα εκδοχή για την πειραματική ετικέτα«Κάψα» της Ζυθοποιίας Αναστασίου»

Μια νέα εκδοχή της πειραματικής και περιορισμένης παραγωγής «Κάψα» λανσάρει η Ζυθοποιία Αναστασίου. Η «Κάψα» είναι μια πικρή και ταυτόχρονα καυτερή West Coast I.P.A. με περιεκτικότητα αλκοόλ 6,3%. Δημιουργείται με συνδυασμό φρέσκων αμερικάνικων λυκίσκων cascade, citra, Simcoe και ένα μείγμα καυτερών πιπεριών.

Νέα παρτίδα της New England IPA ετικέτας «Στέντωρ» από την Ζυθοποιία Αναστασίου

Νέα παρτίδα της New England IPA ετικέτας «Στέντωρ» ανακοίνωσε η  Ζυθοποιία Αναστασίου σε συνεργασία με τη μικροζυθοποιία Χίου. Η «Στέντωρ» είναι μια ζουμερή, χυμώδης New England IPA με περιεκτικότητα αλκοόλ 6%, και εξαιρετικό μείγμα λυκίσκων.