Αλώνια στο βυνοποιήσιµο κριθάρι µε τιμή 21 λεπτά με την τιμή να ανέρχεται στα 21 λεπτά

Κοινοποίηση:

Πολύ καλή χρονιά, µε αυξηµένες στρεµµατικές αποδόσεις και υψηλή ποιότητα παραγωγής, προοιωνίζεται η φετινή για την πλειονότητα των περιοχών της χώρας που καλλιεργούν βυνοποιήσιµο κριθάρι, λίγο πριν µπουν οι θεριζοαλωνιστικές µηχανές στα χωράφια και αρχίσει το αλώνι.

Οι βροχοπτώσεις βάλσαµο για µεγάλο διάστηµα την περασµένη άνοιξη σε συνδυασµό µε τις ήπιες θερµοκρασίες κατά τη διάρκεια του χειµώνα ευνόησαν την καλλιέργεια, µε εξαίρεση κάποια µικροπροβλήµατα από χαλαζοπτώσεις και πλαγιάσµατα από δυνατούς αέρηδες, σχεδόν σε όλα τα παραδοσιακά παραγωγικά κέντρα.

Ως εκ τούτου αν δεν αλλάξει δραµατικά κάτι µε τις καιρικές συνθήκες στο τελευταίο… µίλι, τα πρώιµα χωράφια θα ξεκινήσουν να αλωνίζονται τα τέλη Μαΐου και µαζικά ως το πρώτο δεκαήµερο Ιουνίου.

«Με τις βροχές η χρονιά έχει πάει λίγο πίσω. Το αλώνι αναµένεται να ξεκινήσει στα τέλη Μαΐου από τον Αλµυρό, που είναι η πιο πρώιµη από τις περιοχές που καλλιεργείται βυνοποιήσιµο κριθάρι. Ποιοτικά όπως όλα δείχνουν θα έχουµε καλό µέγεθος κοκκοµετρίας, που σηµαίνει πως η πρωτεΐνη αναµένεται στα χαµηλά επίπεδα», εξηγεί στην Agrenda ο Βασίλης Κωτούλας, επικεφαλής γεωπόνος στην Αθηναΐκή Ζυθοποιία.

Η γνωστή ζυθοποιία εφαρµόζει εδώ και χρόνια µακράν το µεγαλύτερο πρόγραµµα συµβολαιακής καλλιέργειας βυνοποιήσιµου κριθαριού και φέτος έχει προβλέψει για τις συµβάσεις της µε τους συνεργαζόµενους παραγωγούς 20 λεπτά το κιλό, ως ελάχιστη εγγυηµένη τιµή, όσο ήταν και πέρυσι, διατηρώντας και το πλαφόν στον όγκο παραγωγής που θα παραλάβει από τον κάθε παραγωγό.

Για την τρέχουσα καλλιεργητική περίοδο το πρόγραµµα περιλαµβάνει περίπου 140.000 – 150.000 στρέµµατα, µαζί µε τη σποροπαραγωγή, τα οποία έχουν συµφωνήσει να καλλιεργήσουν πάνω από 2.200 -2.300 παραγωγοί. «Το πρόγραµµα αναπτύσσεται σε 18 νοµούς της χώρας και περίπου το 60% των εκτάσεων βρίσκονται από την Κατερίνη και βορειότερα, ενώ το υπόλοιπο 40% αφορά περιοχές από τη Λάρισα και κάτω, µε τον κύριο όγκο, περί το 30% να είναι στη Θεσσαλία και το άλλο 10% σε Φθιώτιδα και Βοιωτία» διευκρινίζει ο κ. Κωτούλας. Ως προς τις ποικιλίες, η Zahna και η Fortuna εξακολουθούν να αποτελούν βασικές επιλογές, µε πάνω από το 60% των καλλιεργούµενων εκτάσεων, ωστόσο φέτος µπήκαν στο παιχνίδι και η Lexy µε την Guzel και οι ιθύνοντες της ζυθοποιίας είναι σε αναµονή της αξιολόγησης και των συµπερασµάτων για τη συµπεριφορά τους στο χωράφι.

Ελάχιστη εγγυηµένη τιµή 21 λεπτά από τη Ζυθοποιία Μακεδονίας Θράκης

Όσον αφορά τη Ζυθοποιία Μακεδονίας Θράκης, που επίσης εφαρµόζει πρόγραµµα συµβολαιακής καλλιέργειας βυνοποιήσιµου κριθαριού, η εικόνα, λίγο πριν ξεκινήσει το αλώνι, είναι ενθαρρυντική. «Είµαστε κοντά στην έναρξη του αλωνιού, το οποίο περιµένουµε να γίνει στις αρχές Ιουνίου µε τα πρώιµα κριθάρια», είπε στην Agrenda ο Χρήστος Αραµατζόγλου, επικεφαλής γεωπόνος της µπύρας «Βεργίνα», προσθέτοντας πως «οι βροχές το προηγούµενο διάστηµα βοήθησαν την καλλιέργεια στο στάδιο του γεµίσµατος του σταχιού και περιµένουµε η ποιότητα να είναι υψηλή, καθώς υπήρξε επιµέλεια από τους αγρότες σε σχέση µε τη λίπανση, αλλά και την αντιµετώπιση των µυκητολογικών προσβολών και παράλληλα οι στρεµµατικές αποδόσεις να είναι λίγο πάνω από τις περσινές, για τις περιοχές που δεν επλήγησαν από παγετούς και σποραδικές χαλαζοπτώσεις».

Η ακριτική ζυθοποιία συνεργάζεται µε πάνω από 500 παραγωγούς στη Βόρεια Ελλάδα αλλά και τη Λήµνο στο Βόρειο Αιγαίο, που ανέλαβαν να καλλιεργήσουν για αυτή λίγο πάνω από 27.000 στρέµµατα. «Τα συµβόλαιά µας φέτος έχουν ελάχιστη εγγυηµένη τιµή 21 λεπτά το κιλό, έναντι των 23 λεπτών πέρυσι, για το σύνολο των ποσοτήτων που θα παράξουν οι συνεργαζόµενοι παραγωγοί», είπε ο κ. Αραµατζόγλου.

Λεωνίδας Λιάμης

Κοινοποίηση:
Προτεινόμενα

Η κρίση του ζύθου στη Γερμανία οδήγησε σε κλείσιμο την ιστορική Lang-Bräu

Η ιστορική ζυθοποιία Lang-Bräu στη βόρεια Βαυαρία της Γερμανίας κλείνει τις πόρτες της μετά από 172 χρόνια λειτουργίας. Η οικογενειακή ζυθοποιία, που βρίσκεται λιγότερο από μισή ώρα από τα πρώην σύνορα της Ανατολικής Γερμανίας, επέζησε δύο παγκόσμιους πολέμους και την πτώση του Σιδηρού Παραπετάσματος. Τώρα, αντιμετωπίζει το κλείσιμο λόγω των αυξανόμενων οικονομικών πιέσεων και των μεταβαλλόμενων καταναλωτικών συνηθειών των νεότερων γενεών.

Από τον τόπο της και για τον τόπο της παράγεται η πρώτη ευρυτανική μπύρα Carpinus

Η craft σκηνή βρίσκεται σε περίοδο άνθισης στην Ελλάδα τα τελευταία χρόνια, µε πολλές µικροζυθοποιίες να δηµιουργούνται σε κάθε γωνιά της χώρας. Σε αυτές  ανήκει και η Carpinus, µια µικρή µονάδα παραγωγής ζύθου,  που έχει ως στόχο να αναδείξει τον γαστρονοµικό χαρακτήρα της Ευρυτανίας και που συµµετέχει σταθερά σε όλες τις διοργανώσεις του χώρου.

Αύξηση πωλήσεων και ικανοποιητικές επιδόσεις για τη Ζυθοποιία Μακεδονίας Θράκης το 2024

Θετικό ήταν το πρόσημο στο 2024 για τη Ζυθοποιία Μακεδονίας Θράκης. Η ελληνική ζυθοποιία πέτυχε μικρή αύξηση ύψους 2,1% των καθαρών εσόδων από τις πωλήσεις της, τα οποία ανήλθαν σε 31.249.376,57 ευρώ, έναντι 30.609.506,27 ευρώ το 2023.

Προτεινόμενα

H Αθηναϊκή Ζυθοποιία αναγνωρίστηκε κορυφαία εργοδότρια για το 2024

Η Αθηναϊκή Ζυθοποιία δεν διακρίνεται μόνο για τις ετικέτες της, αλλά και τις αξίες της, όπως φαίνεται και από την αναγνώριση της από τον παγκόσμιο οργανισμό Top Employers Institute, ως «Top Employer 2024», από την πρώτη, μάλιστα, φορά που συμμετέχει στην διαδικασία πιστοποίησης.