Αλώνια στο βυνοποιήσιµο κριθάρι µε τιμή 21 λεπτά με την τιμή να ανέρχεται στα 21 λεπτά

Κοινοποίηση:

Πολύ καλή χρονιά, µε αυξηµένες στρεµµατικές αποδόσεις και υψηλή ποιότητα παραγωγής, προοιωνίζεται η φετινή για την πλειονότητα των περιοχών της χώρας που καλλιεργούν βυνοποιήσιµο κριθάρι, λίγο πριν µπουν οι θεριζοαλωνιστικές µηχανές στα χωράφια και αρχίσει το αλώνι.

Οι βροχοπτώσεις βάλσαµο για µεγάλο διάστηµα την περασµένη άνοιξη σε συνδυασµό µε τις ήπιες θερµοκρασίες κατά τη διάρκεια του χειµώνα ευνόησαν την καλλιέργεια, µε εξαίρεση κάποια µικροπροβλήµατα από χαλαζοπτώσεις και πλαγιάσµατα από δυνατούς αέρηδες, σχεδόν σε όλα τα παραδοσιακά παραγωγικά κέντρα.

Ως εκ τούτου αν δεν αλλάξει δραµατικά κάτι µε τις καιρικές συνθήκες στο τελευταίο… µίλι, τα πρώιµα χωράφια θα ξεκινήσουν να αλωνίζονται τα τέλη Μαΐου και µαζικά ως το πρώτο δεκαήµερο Ιουνίου.

«Με τις βροχές η χρονιά έχει πάει λίγο πίσω. Το αλώνι αναµένεται να ξεκινήσει στα τέλη Μαΐου από τον Αλµυρό, που είναι η πιο πρώιµη από τις περιοχές που καλλιεργείται βυνοποιήσιµο κριθάρι. Ποιοτικά όπως όλα δείχνουν θα έχουµε καλό µέγεθος κοκκοµετρίας, που σηµαίνει πως η πρωτεΐνη αναµένεται στα χαµηλά επίπεδα», εξηγεί στην Agrenda ο Βασίλης Κωτούλας, επικεφαλής γεωπόνος στην Αθηναΐκή Ζυθοποιία.

Η γνωστή ζυθοποιία εφαρµόζει εδώ και χρόνια µακράν το µεγαλύτερο πρόγραµµα συµβολαιακής καλλιέργειας βυνοποιήσιµου κριθαριού και φέτος έχει προβλέψει για τις συµβάσεις της µε τους συνεργαζόµενους παραγωγούς 20 λεπτά το κιλό, ως ελάχιστη εγγυηµένη τιµή, όσο ήταν και πέρυσι, διατηρώντας και το πλαφόν στον όγκο παραγωγής που θα παραλάβει από τον κάθε παραγωγό.

Για την τρέχουσα καλλιεργητική περίοδο το πρόγραµµα περιλαµβάνει περίπου 140.000 – 150.000 στρέµµατα, µαζί µε τη σποροπαραγωγή, τα οποία έχουν συµφωνήσει να καλλιεργήσουν πάνω από 2.200 -2.300 παραγωγοί. «Το πρόγραµµα αναπτύσσεται σε 18 νοµούς της χώρας και περίπου το 60% των εκτάσεων βρίσκονται από την Κατερίνη και βορειότερα, ενώ το υπόλοιπο 40% αφορά περιοχές από τη Λάρισα και κάτω, µε τον κύριο όγκο, περί το 30% να είναι στη Θεσσαλία και το άλλο 10% σε Φθιώτιδα και Βοιωτία» διευκρινίζει ο κ. Κωτούλας. Ως προς τις ποικιλίες, η Zahna και η Fortuna εξακολουθούν να αποτελούν βασικές επιλογές, µε πάνω από το 60% των καλλιεργούµενων εκτάσεων, ωστόσο φέτος µπήκαν στο παιχνίδι και η Lexy µε την Guzel και οι ιθύνοντες της ζυθοποιίας είναι σε αναµονή της αξιολόγησης και των συµπερασµάτων για τη συµπεριφορά τους στο χωράφι.

Ελάχιστη εγγυηµένη τιµή 21 λεπτά από τη Ζυθοποιία Μακεδονίας Θράκης

Όσον αφορά τη Ζυθοποιία Μακεδονίας Θράκης, που επίσης εφαρµόζει πρόγραµµα συµβολαιακής καλλιέργειας βυνοποιήσιµου κριθαριού, η εικόνα, λίγο πριν ξεκινήσει το αλώνι, είναι ενθαρρυντική. «Είµαστε κοντά στην έναρξη του αλωνιού, το οποίο περιµένουµε να γίνει στις αρχές Ιουνίου µε τα πρώιµα κριθάρια», είπε στην Agrenda ο Χρήστος Αραµατζόγλου, επικεφαλής γεωπόνος της µπύρας «Βεργίνα», προσθέτοντας πως «οι βροχές το προηγούµενο διάστηµα βοήθησαν την καλλιέργεια στο στάδιο του γεµίσµατος του σταχιού και περιµένουµε η ποιότητα να είναι υψηλή, καθώς υπήρξε επιµέλεια από τους αγρότες σε σχέση µε τη λίπανση, αλλά και την αντιµετώπιση των µυκητολογικών προσβολών και παράλληλα οι στρεµµατικές αποδόσεις να είναι λίγο πάνω από τις περσινές, για τις περιοχές που δεν επλήγησαν από παγετούς και σποραδικές χαλαζοπτώσεις».

Η ακριτική ζυθοποιία συνεργάζεται µε πάνω από 500 παραγωγούς στη Βόρεια Ελλάδα αλλά και τη Λήµνο στο Βόρειο Αιγαίο, που ανέλαβαν να καλλιεργήσουν για αυτή λίγο πάνω από 27.000 στρέµµατα. «Τα συµβόλαιά µας φέτος έχουν ελάχιστη εγγυηµένη τιµή 21 λεπτά το κιλό, έναντι των 23 λεπτών πέρυσι, για το σύνολο των ποσοτήτων που θα παράξουν οι συνεργαζόµενοι παραγωγοί», είπε ο κ. Αραµατζόγλου.

Λεωνίδας Λιάμης

Κοινοποίηση:
Προτεινόμενα

Διατηρεί τα «σκήπτρα» ως πολυτιμότερη επωνυμία μπύρας η Corona Extra

Η Corona Extra διατηρεί τα σκήπτρα της ως πολυτιμότερη επωνυμία μπύρας και το 2025 σύμφωνα με έρευνα της κορυφαίας συμβουλευτικής εταιρείας Brand Finance. Όπως και πέρυσι την πρώτη τριάδα συμπληρώνουν οι Heineken και Budweiser. Κατά την Brand Finance η αθροιστική αξία επωνυμίας των 50 πολυτιμότερων παραγωγών μπύρας το 2025 ανέρχεται σε 101,6 δισ. ευρώ.

Μείωση εκπομπών άνθρακα 19% την τελευταία 6ετία πέτυχε η Ολυμπιακή Ζυθοποιία

Πιστή στον Εταιρικό της Σκοπό να «Ζυθοποιεί για ένα καλύτερο σήμερα και αύριο», η Ολυμπιακή Ζυθοποιία δημοσιεύει την Ετήσια Έκθεση Βιωσιμότητας για το 2024, αναδεικνύοντας την πρόοδό και τα αποτελέσματά της στους τρεις πυλώνες ESG: Περιβάλλον, Κοινωνία και Εταιρική Διακυβέρνηση. Σε μία χρονιά αυξημένων προκλήσεων για τον κλάδο, ο απολογισμός επιβεβαιώνει τη διαχρονικά επιτυχημένη πορεία της εταιρείας και αναδεικνύει τη δέσμευσή της να λειτουργεί με υπευθυνότητα, συνέπεια και μακροπρόθεσμη προοπτική, επισημαίνει η σχετική ανακοίνωση.

Πήραν «φωτιά» τα καζάνια στο νέο ζυθοποιείο της μυτιληνιάς μικροζυθοποιίας Sigri Brewery

Τη νέα της weiss ετικέτα Witty λάνσαρε η μικροζυθοποιία Λέσβου, Sigri Brewery. H ολοκαίνουργια ετικέτα παράγεται και συσκευάζεται εξ ολοκλήρου στο νεοσύστατο ζυθοποιείο της Sigri στη Μυτιλήνη και αποτελεί ωδή στη γεωλογική και παλαιοντολογική ιστορία της Δυτικής Λέσβου. Στην έμπνευση της ετικέτας συνέβαλε και το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου.

Προτεινόμενα

H Αθηναϊκή Ζυθοποιία αναγνωρίστηκε κορυφαία εργοδότρια για το 2024

Η Αθηναϊκή Ζυθοποιία δεν διακρίνεται μόνο για τις ετικέτες της, αλλά και τις αξίες της, όπως φαίνεται και από την αναγνώριση της από τον παγκόσμιο οργανισμό Top Employers Institute, ως «Top Employer 2024», από την πρώτη, μάλιστα, φορά που συμμετέχει στην διαδικασία πιστοποίησης.