Η βιομηχανία μπύρας της Γερμανίας αναζητά λύσεις στον αντίκτυπο της κλιματικής αλλαγής

Κοινοποίηση:

Λυκίσκους ανθεκτικούς στην κλιματική αλλαγή εξετάζει η Γερμανία, με την πρώτη δύναμη της παγκόσμιας βιομηχανίας μπύρας να καλλιεργεί πειραματικά νέα φυτά εντός ενός θερμοκηπίου που αποκαλείται «ο παιδικός σταθμός μας».

Το θερμοκήπιο ανήκει στον οργανισμό Society of Hop Research στα βόρεια του Μονάχου, που ιδρύθηκε το 1926 από μέλη της Ένωσης Γερμανών Ζυθοποιών, λόγω προβλημάτων με τον περονόσπορο. Τα 7 χιλιάδες δοκιμαστικά φυτά αποτελούν μια μίξη νέων ποικιλιών που προέκυψαν από έρευνα, εκπαίδευση και παραδόσεις αιώνων της Γερμανίας στην καλλιέργεια λυκίσκων και την ζύμωση μπύρας. Ελπίδα των ερευνητών είναι ότι τα φυτά θα μπορέσουν να φτάσουν τα 7 με 8 μέτρα στο ύψος και ότι θα είναι αρκετά δυνατά ώστε να αντέξουν σε μια πληθώρα ασθενειών και ακραίων καιρικών φαινομένων, όπως η αύξηση της θερμοκρασίας, η ξηρασία και ο περονόσπορος που μπορούν να καταστρέψουν ολόκληρες σοδειές.

Σε κάθε στάδιο της ανάπτυξης τους τα φυτά θα μελετώνται από πανεπιστήμια, επαγγελματικές σχολές, ζυθοποιίες και αγροκτήματα σε όλη τη Γερμανία, ώστε τόσο οι τωρινές, όσο και οι μελλοντικές γενιές επαγγελματιών αγροτών και ζυθοποιών να μάθουν ποιες ποικιλίες μπορούν να συμβάλλουν στην μείωση του ρίσκου της καταστροφής ολόκληρων σοδειών ενός αγροκτήματος, αν οι νέες ποικιλίες προσφέρουν μια νέα γεύση στην αγορά και αν κάποιο είδος είναι ιδιαίτερα ανθεκτικό σε ασθένειες.

Η επιτυχία των νέων σοδειών ενδέχεται να αποδειχθεί κρίσιμη για την φημισμένη περιοχή Hallertau, την κορυφαία παραγωγό λυκίσκων παγκοσμίως, όπου το μεγαλύτερο μέρος της παραγωγής αξιοποιείται για την δημιουργία μπύρας. Αν οι λυκίσκοι καταφέρουν να επιβιώσουν και να αναπτυχθούν τότε θα χρησιμοποιηθούν σε επόμενο στάδιο δοκιμαστικά σε χωράφια στην Βαυαρία. Οι επιστήμονες ευελπιστούν ότι οι αυτές οι ειδικές ποικιλίες θα μπορέσουν να αναπτυχθούν, ώστε να γίνουν ανθεκτικές στην κλιματική αλλαγή, και εμπορικά βιώσιμες επιλογές για την παρασκευή μπύρας που θα σερβίρεται παγκοσμίως σε μπαρ και σε μελλοντικά Oktoberfest, αφού το φεστιβάλ διεξάγεται μια ώρα μακριά από τις εγκαταστάσεις του ερευνητικού κέντρου.

Ο διευθύνων σύμβουλος του οργανισμού, Walter Konig, δήλωσε στο Associated Press πως οι νέες ποικιλίες εξασφαλίζουν το μέλλον των νέων παραγωγών για τις επόμενες γενιές. Η μπύρα αποτελεί σημαντικό μέρος της πολιτιστικής κληρονομιάς της Γερμανίας και για αυτό αποτελεί αντικείμενο σχολαστικής έρευνας και εκπαίδευσης. Παράλληλα, ο καθηγητής και επικεφαλής των τεχνολογιών ζύμωσης στο Πολυτεχνείο του Μονάχου ανέφερε πως οι σοδειές των αγροτών έχουν αρχίσει να συρρικνώνονται σημαντικά αναγκάζοντας τους ζυθοποιούς να αναζητήσουν νέες πρακτικές για να επιτύχουν τις επιθυμητές τους γεύσεις.

Την ανάγκη για προσαρμογή στις ανάγκες της κλιματικής αλλαγής δείχνει και μια έρευνα που δημοσιεύτηκε πέρυσι στο επιστημονικό εγχειρίδιο Nature Communications με τους μελετητές να προβλέπουν μείωση της τάξεως του 4-18% στις σοδειές λυκίσκων ανά την Ευρώπη μέχρι το 2050, αν δεν βρεθούν λύσεις στα προβλήματα που φέρει η κλιματική κρίση.

Στο Hallertau ήδη έχει φανεί ο αντίκτυπος των υψηλών θερμοκρασιών και των περιορισμένων βροχοπτώσεων κατά τους ανοιξιάτικους και θερινούς μήνες εδώ και πολλά χρόνια. Όπως εξηγεί ο 32χρονος αγρότης, Andreas Widmann, που δραστηριοποιείται στην περιοχή, τονίζει ότι είναι δύσκολο να προβλέψει κανείς το μέλλον της καλλιέργειας λυκίσκων, αφού από την μια εξαρτάται από την ζήτηση της αγοράς, και από την άλλη απαιτεί την ανάγκη για λύσεις ανθεκτικές στην κλιματική αλλαγή.

Με πληροφορίες από Associated Press

 

 

 

Κοινοποίηση:
Προτεινόμενα

Όλα τα κιλά και τιμή 21 λεπτά το για το κριθάρι ανακοίνωσε η ΒΕΡΓΙΝΑ

Το σύνολο της φετινής παραγωγής, για όλα τα κιλά που παραδίδει ο παραγωγός, και στην προσυμφωνημένη τιμή των 21 λεπτών ανά κιλό, που τυγχάνει και η καλύτερη τιμή στην αγορά, θα απορροφήσει και φέτος η ΒΕΡΓΙΝΑ από τους παραγωγούς βυνοποιήσιμου κριθαριού, με τους οποίους συνεργάζεται στο πλαίσιο του μοντέλου της συμβολαιακής καλλιέργειας, χωρίς πλαφόν στα παραδοτέα κιλά. Η μέση στρεμματική απόδοση ανήλθε στα 470 κιλά ανά στρέμμα, «σημαντική επίδοση» όπως προσδιορίστηκε  από τον επικεφαλής Γεωπόνο της Ζυθοποιίας Μακεδονίας Θράκης Α.Ε. (ΒΕΡΓΙΝΑ) κ. Χ. Αραμπατζόγλου.

Οι δασμοί Τραμπ γκρεμίζουν τις πωλήσεις του αμερικανικού κολοσσού της μπύρας Constellation Brands

Υποτονικές πωλήσεις, χαμηλότερες των εκτιμήσεων των αναλυτών, σημείωσε ο κολοσσός της μπύρας Constellation Brands στο α’ τρίμηνο του οικονομικού της έτους. Ο όμιλος αποδίδει τις χαμηλές τις πτήσεις κυρίως στις πολιτικές δασμών του Αμερικανού προέδρου, Ντόναλντ Τραμπ στο αλουμίνιο και τις εισαγωγές μπύρας.Πιο συγκεκριμένα, η Constelation Brands σημείωσε πωλήσεις ύψους περίπου 2,14 δισ. ευρώ, έναντι προβλέψεων των αναλυτών για πωλήσεις 2,167 δισ. ευρώ στο τρίμηνο που τελείωσε στις 31 Μαΐου, σύμφωνα με στοιχεία που συνέλεξε το χρηματιστήριο του Λονδίνου.

Νέα εκδοχή για την πειραματική ετικέτα«Κάψα» της Ζυθοποιίας Αναστασίου»

Μια νέα εκδοχή της πειραματικής και περιορισμένης παραγωγής «Κάψα» λανσάρει η Ζυθοποιία Αναστασίου. Η «Κάψα» είναι μια πικρή και ταυτόχρονα καυτερή West Coast I.P.A. με περιεκτικότητα αλκοόλ 6,3%. Δημιουργείται με συνδυασμό φρέσκων αμερικάνικων λυκίσκων cascade, citra, Simcoe και ένα μείγμα καυτερών πιπεριών.

Προτεινόμενα

Μανιφέστο 7 σημείων για στρατηγική θέση της μπύρας στα προϊόντα της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής

Στα στρατηγικά προϊόντα της Ε.Ε για μια βιώσιμη αγροτική πολιτική ζητούν να συμπεριληφθεί η μπύρα οι Ευρωπαίοι ζυθοποιοί με μανιφέστο 7 σημείων. Προκρίνουν μια σειρά από κίνητρα και επενδύσεις ώστε η Ευρώπη να παραμείνει κορυφαία παραγωγός μπύρας.

Στα 3,4 δισεκατομμύρια ευρώ η αξία των εξαγωγών μπύρας ΕΕ προς τρίτες χώρες το 2024

Στα 29,8 δισ. ευρώ ανήλθε η αξία των εξαγωγών αλκοολούχων ποτών της ΕΕ προς τρίτες χώρες για το 2024,  με την μπύρα να είναι η τρίτη σημαντικότερη κατηγορία από άποψη αξίας με μερίδιο 11,5% (3,4 δισ. ευρώ) επί του συνόλου, σύμφωνα με στοιχεία της Κομισιόν. Η συνολική αξία των εξαγωγών είναι οριακά μικρότερη από τα 30 δισ. ευρώ του 2023.

Γκρεμίζονται οι γερμανικές εξαγωγές μπύρας, άνοδος για άνευ ετικέτες στην εγχώρια αγορά

Μειωμένες κατά 6% σε σχέση με τα προ δεκαετίας επίπεδα ήταν οι εξαγωγές μπύρας της Γερμανίας το 2024, οι οποίες ανήλθαν στα 1,45 δισ. λίτρα έναντι 1,54 δισ. λίτρων το 2014, σύμφωνα με στοιχεία που δημοσίευσε η Ομοσπονδιακή Στατιστική Υπηρεσία (Destatis) την Τρίτη 22 Απριλίου. Παρότι οι παραδοσιακές μπύρες κινούνται καθοδικά, εντός των γερμανικών συνόρων παρατηρείται σημαντική αύξηση πωλήσεων για τις μη αλκοολούχες ετικέτες.