Σημείο καμπής, παρά την αισιοδοξία, για την παγκόσμια αγορά μπύρας αποδεικνύεται το 2024

Κοινοποίηση:

Παρά την αισιοδοξία των ζυθοποιών ότι το 2024 θα αποτελούσε χρονιά ανάκαμψης για την παγκόσμια βιομηχανία μπύρας, εντούτοις φαίνεται πως εξελίσσεται σε έτος όπου πολλοί παραγωγοί αναγκάζονται να σταματήσουν τις δραστηριότητες τους ή να πουλήσουν τις επωνυμίες τους.

Τα αυξημένα κόστη παραγωγής έχουν αποτελέσει «αγκάθι» στο πλευρό των ζυθοποιών, που παράλληλα αναγκάζονται να συμμετέχουν σε ένα παιχνίδι προβλέψεων σχετικά με τις τάσεις που επικρατούν στην διαρκώς μεταβαλλόμενη βιομηχανία της μπύρας.

Ενδεικτικό του αρνητικού κλίματος είναι και το αντίκτυπο της κλιματικής αλλαγής στην απόδοση των σοδειών, γεγονός που έχει αυξήσει το κόστος των πρώτων υλών, ελέω της αυξημένης ζήτησης και της χαμηλής παραγωγής, το οποίο σύντομα αναμένεται να βιώσουν στο «πετσί» τους πολλοί μικρότεροι παραγωγοί, που δεν διαθέτουν τις οικονομικές δυνατότητες των μεγάλων εταιρειών, ώστε να μπορέσουν να αντέξουν τις διαρκώς και πιο ακριβές παραγγελίες.

Εκεί στάθηκε με δηλώσεις του στην πλατφόρμα του Drinks Business, ο επικεφαλής του τμήματος επικοινωνίας του οργανισμού «Ένωση Ανεξάρτητων Ζυθοποιών» (SIBA), Neil Walker, που τόνισε πως όπως και οποιοδήποτε άλλο γεωργικό προϊόν, το κριθάρι και οι λυκίσκοι βρίσκονται στο «έλεος» των αποδόσεων των καλλιεργειών, που έχουν ταλανιστεί φέτος από τα έντονα καιρικά φαινόμενα.

Σε ίδιο μήκος κύματος ήταν και όσα ανέφερε ο συνιδρυτής της καλιφορνέζικης ζυθοποιίας  Firestone Walker Brewing Company, David Walker που στάθηκε στις σοβαρές επιπτώσεις των γεωπολιτικών και κλιματικών συνθηκών στο κόστος της προμήθειας πρώτων υλών. Οι αναταραχές που σήμανε η περίοδος της πανδημίας στην αγορά και ιδιαίτερα οι συνέπειες του ρώσο-ουκρανικού πολέμου και οι κυρώσεις που έχει φέρει έχουν γίνει αισθητές σε σημαντικά υλικά, όπως το σιτάρι και το αλουμίνιο. Παράλληλα, ο Walker τόνισε ότι μια ισχνή παραγωγή κριθαριού θα μεταφερθεί γρήγορα στον ζυθοποιό.

Προφανώς, είναι επιτακτική ανάγκη για πολλές ζυθοποιιές να δώσουν την δέουσα προσοχή στην όλο και αυξανόμενη τάση για μπύρες με χαμηλή ή μηδενική περιεκτικότητα αλκοόλ με τους καταναλωτές να ενδιαφέρονται όλο και περισσότερο για την υιοθέτηση πιο υγιεινών συνηθειών. Ως προς αυτό ο βρετανός ζυθοποιός, Fergus Fritzgerald, αναφέρει ότι σε λίγα χρόνια οι ζυθοποιίες που δεν παράγουν μπύρες με χαμηλή περιεκτικότητα αλκοόλ θα είναι είδος προς εξαφάνιση, αφού οι καταναλωτές ανεξαιρέτως προτιμήσεων θέλουν να έχουν επιλογές, είτε αυτές σχετίζονται με τις θερμίδες των προϊόντων είτε με την περιεκτικότητα τους σε αλκοόλ.

Ο Fritzgerald ήταν κατατοπιστικός και ως προς τον λόγο που οι lager συνεχίζουν να αποτελούν τις κορυφαίες επιλογές παγκοσμίως, υπογραμμίζοντας ότι η απήχηση τους οφείλεται στην ανάγκη των καταναλωτών να ξεφύγουν από την πραγματικότητα, φαινόμενο το οποίο ονομάζει «Μεσογειακή απόδραση».

Σε ανοδικά μονοπάτια βρίσκονται και οι μπύρες stout και porter που βιώνουν μια μικρή «αναγέννηση», που εν πολλοίς οφείλεται στον πιο ανάλαφρο χαρακτήρα τους. Ο Walker ανέφερε ότι κατά την διάρκεια της πανδημίας υπήρξε μια μεταστροφή για πιο ισχυρές και σκουρόχρωμες μπύρες. Από την πλευρά του ο ιδρυτής και βασικός ζυθοποιός, Mark Tranter, ανέφερε ότι το μέλλον της μπύρας είναι απρόβλεπτο και συνήθως εξελίσσεται με τρόπους που δεν μπορεί να περιμένει κανείς.

Κοινοποίηση:
Προτεινόμενα

Η Bud επίσημος χορηγός μπύρας της Μίλαν

Η Μίλαν και η AB InBev, η κορυφαία ζυθοποιία στον κόσμο από άποψη πωλήσεων, ανακοίνωσαν μια νέα συνεργασία, στο πλαίσιο της οποίας η Budweiser θα γίνει ο Επίσημος Συνεργάτης Μπύρας και Περιφερειακός Συνεργάτης των Rosoneri.

Τις τάσεις στο χώρο της μικροζυθοποιίας ανέδειξε το διεθνές συνέδριο στη «Βεργίνα»

Η τεχνολογία και οι εξελίξεις στο χώρο της μικροζυθοποιίας ήταν τα ζητήματα που εξέτασε το 6ο Διεθνές Συνέδριο Ζυθοποίησης ICBR 2025, που διεξήχθη στις εγκαταστάσεις της Ζυθοποιίας Μακεδονίας Θράκης στην Κομοτηνή μεταξύ 21 και 23 Νοεμβρίου.

Προτεινόμενα

Καθοδική τάση για τις premium μπύρες στο πρώτο εξάμηνο 2025

Έπειτα από τέσσερα χρόνια σταθερής ανάπτυξης, ο όγκος πωλήσεων μπυρών κατηγορίας premium και πάνω μειώθηκαν στο πρώτο μισό του 2025 με αισθητές μειώσεις να παρατηρούνται σε σημαντικές αγορές όπως η Κίνα, η Βραζιλία και οι ΗΠΑ, αλλά με μικρότερες αγορές να προσφέρουν μια χαραμάδα αισιοδοξίας, σύμφωνα με την ερευνητική εταιρεία IWSR.

Η ΕΖΑ ποντάρει στην αύξηση τιμών για να επιστρέψει στην κερδοφορία εντός του 2026

Στα 28,669 εκατ. ευρώ ανήλθε ο κύκλος εργασιών του ομίλου Ελληνική Ζυθοποιία Αταλάντης το 2024, έναντι 31,545 εκατ. ευρώ κατά την προηγούμενη χρήση, με την ΕΖΑ να ποντάρει στην επιστροφή στην κερδοφορία από το 2026 μέσω αύξησης της τιμής των προϊόντων της.

Η κορυφαία ασιατική επωνυμία μπύρας Asahi Super Dry επίσημος χορηγός της Arsenal

Η κορυφαία από άποψη πωλήσεων επωνυμία μπύρας της Ιαπωνίας, Asahi Super Dry, αποτελεί επίσημο χορηγό της Άρσεναλ για τη νέα σεζόν της Premier League. Η Asahi Super Dry σημείωσε αύξηση πωλήσεων ύψους 33% στη διάρκεια του τελευταίου έτους με ανάπτυξη που σε ποσό αγγίζει τα 78 εκατ. ευρώ.

Στα 3,4 δισεκατομμύρια ευρώ η αξία των εξαγωγών μπύρας ΕΕ προς τρίτες χώρες το 2024

Στα 29,8 δισ. ευρώ ανήλθε η αξία των εξαγωγών αλκοολούχων ποτών της ΕΕ προς τρίτες χώρες για το 2024,  με την μπύρα να είναι η τρίτη σημαντικότερη κατηγορία από άποψη αξίας με μερίδιο 11,5% (3,4 δισ. ευρώ) επί του συνόλου, σύμφωνα με στοιχεία της Κομισιόν. Η συνολική αξία των εξαγωγών είναι οριακά μικρότερη από τα 30 δισ. ευρώ του 2023.