Επιστήμονες βρήκαν ενδείξεις για παραγωγή μπύρας από ρύζι στην Κίνα πριν από 10.000 χρόνια

Κοινοποίηση:

Η μπύρα από ρύζι αποτελεί ένα βασικό στοιχείο της κουλτούρας της σύγχρονης ανατολικής Ασίας και παράγεται ακόμα και από τους μεγαλύτερους παραγωγούς της περιοχής, όπως, η Asahi. Βάσει μιας νέας έρευνας, το γεγονός αυτό μόνο έκπληξη δεν θα πρέπει να προκαλεί, αφού το ρύζι χρησιμοποιούταν για την παραγωγή μπύρας στην Κίνα εδώ και τουλάχιστον 10.000 χρόνια.

Τα αποτελέσματα της έρευνας των επιστημόνων από το Πανεπιστήμιο του Stanford, την Κινεζική Ακαδημία του Επιστημονικού Ινστιτούτου Γεωλογίας και Γεωφυσικής, και το Περιφερειακό Ινστιτούτο Πολιτισμικών Κειμηλίων και Αρχαιολογίας της Zhejiang  δημοσιεύτηκαν στο επιστημονικό εγχειρίδιο «Proceedings of the National Academy of Sciences (PNAS), και δίνουν μια νέα οπτική σχετικά με την ανάπτυξη του τομέα της αλκοολικής ζύμωσης και της καλλιέργειας ρυζιού στην ανατολική Ασία. Τα ευρήματα σχετίζονται, μάλιστα, με την κουλτούρα Shangshan στο χαμηλότερο μέρος της κοιλάδας του ποταμού Yangtze, που συναντάται ήδη από το 8.000 π.Χ.

Για χάρη της έρευνας οι επιστήμονες ανέλυσαν όστρακα, και θραύσματα από βάζα και λεκάνες που πιθανότατα χρησιμοποιούνταν για την προετοιμασία φαγητού και ποτών. Από την ανάλυση αυτή βρεθήκαν φυτικά υπολείμματα ρυζιού, βελανιδιών και κρίνων. Το σημαντικότερο, όμως, είναι ότι εντοπίστηκαν κόκκοι αμύλου, γεγονός που είναι ενδεικτικό μιας διαδικασίας αλκοολικής ζύμωσης. Άξιο αναφοράς είναι ότι η μαγιά που αναλύθηκε ήταν εφάμιλλή αυτής που χρησιμοποιείται σήμερα στην Κίνα για την παραγωγή του προϊόντος qu, που αξιοποιείται για την εκκίνηση της διαδικασίας αλκοολικής ζύμωσης ποτών όπως το baiju. Φυσικά, αυτά είναι και τα αρχαιότερα ευρήματα μιας τέτοιας διαδικασίας στην ανατολική Ασία.

Τέλος, κατά την εκτίμηση των επιστημόνων η αρχαία αυτή μπύρα από ρύζι πιθανότατα καταναλωνόταν στην διάρκεια τελετών, και δεν παραγόταν προς μαζική κατανάλωση, όπως σήμερα.

Πληροφορίες από drinks business

Κοινοποίηση:
Προτεινόμενα

Παράγει αξία για την ΑΜΘ η Ζυθοποιία Μακεδονίας Θράκης, στόχος η ενίσχυση της τοπικής ταυτότητας

Τις εγκαταστάσεις της Ζυθοποιίας Μακεδονίας Θράκης επισκέφτηκε ο Δήμαρχος Αλεξανδρούπολης, Ιωάννης Ζαμπούκης μαζί με την ομάδα Αντιδημάρχων του την Πέμπτη 29 Μαΐου. Στο επίκεντρο της επίσκεψης ήταν η συζήτηση για μελλοντικές συνέργειες σε όλα τα επίπεδα, στον τομέα του τουρισμού, της γαστρονομίας και ανάδειξης τοπικών προϊόντων, με στόχο την ενίσχυση της τοπικής ταυτότητας και βιώσιμης ανάπτυξης.

Προτεινόμενα

Στο Βέλγιο ο ναός της µπύρας

Έχοντας προσελκύσει περισσότερους από 20.000 επισκέπτες στους τέσσερις μήνες της λειτουργίας του, το μουσείο Belgian Beer World προσφέρει μια πλούσια διαδραστική εμπειρία για την κουλτούρα της μπύρας.

Η Budweiser επενδύει σε εγκαταστάσεις αξίας 268,7 εκατομμυρίων ευρώ για παραγωγή στις ΗΠΑ

Η κορυφαία επωνυμία της AB InBev, Budweiser, προχωράει στην κατασκευή νέων εγκαταστάσεων αξίας 268,7 εκατ. ευρώ στο Οχάιο των ΗΠΑ, σε μια προσπάθεια να προωθήσει την παραγωγή ετικετών για την αγορά της Αμερικής εντός των συνόρων της.

Στα 3,4 δισεκατομμύρια ευρώ η αξία των εξαγωγών μπύρας ΕΕ προς τρίτες χώρες το 2024

Στα 29,8 δισ. ευρώ ανήλθε η αξία των εξαγωγών αλκοολούχων ποτών της ΕΕ προς τρίτες χώρες για το 2024,  με την μπύρα να είναι η τρίτη σημαντικότερη κατηγορία από άποψη αξίας με μερίδιο 11,5% (3,4 δισ. ευρώ) επί του συνόλου, σύμφωνα με στοιχεία της Κομισιόν. Η συνολική αξία των εξαγωγών είναι οριακά μικρότερη από τα 30 δισ. ευρώ του 2023.

Γκρεμίζονται οι γερμανικές εξαγωγές μπύρας, άνοδος για άνευ ετικέτες στην εγχώρια αγορά

Μειωμένες κατά 6% σε σχέση με τα προ δεκαετίας επίπεδα ήταν οι εξαγωγές μπύρας της Γερμανίας το 2024, οι οποίες ανήλθαν στα 1,45 δισ. λίτρα έναντι 1,54 δισ. λίτρων το 2014, σύμφωνα με στοιχεία που δημοσίευσε η Ομοσπονδιακή Στατιστική Υπηρεσία (Destatis) την Τρίτη 22 Απριλίου. Παρότι οι παραδοσιακές μπύρες κινούνται καθοδικά, εντός των γερμανικών συνόρων παρατηρείται σημαντική αύξηση πωλήσεων για τις μη αλκοολούχες ετικέτες.