Με μια παραδοσιακή βέλγικου τύπου saison ξεκινά τη χρονιά η μικροζυθοποιία Σόλο

Κοινοποίηση:

Μια παραδοσιακή βέλγικου τύπου saison είναι η νέα ετικέτα της κρητικής μικροζυθοποιίας Σόλο. Η «Farmhouse Traditional Saison», όπως ονομάζεται, αποτελεί παραλλαγή της κλασικής της ετικέτας «Cretan Craft-Saison», εντούτοις, με βάση την ήδη θεμελιωμένη συνταγή της.

Η «Farmhouse Traditional Saison» είναι μια ετικέτα με περιεκτικότητα 6,5% ABV, που αναδύει αρώματα άνθεων, δημητριακών, στάχεων, πιπεριών αλλά και τις χαρακτηριστικές «funky» νότες των βελγικών saison. Η γεύση της παρατηρείται έντονα ξηρή, με λίγες μόνο νότες επσεριδοειδών να κάνουν διακριτικά αισθητή την παρουσία τους. Παράλληλα, είναι πλούσια ενανθρακωμένη με ένα λευκό πυκνό αφρό να παραμένει για ώρα στο ποτήρι.

Όπως αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση της Σόλο, οι πιο σύγχρονες μοντέρνες εκδόσεις των saison, όπως και η δική της «Cretan Craft-Saison», διακρίνονται συνήθως από ένα υψηλότερο ποσοστό σε αλκοόλ, έντονη ενανθράκωση και πλούσιο χαρακτήρα φρούτων (π.χ. πορτοκαλιού, λεμονιού-εστερικού προφίλ) και μπαχαρικών, όπως πιπεριών, λόγω της συγκεκριμένης μαγιάς που χρησιμοποιείται για την παρασκευή τους.

Η ιστορία των βελγικού τύπου saison

 Οι πρώτες αναφορές στο συγκεκριμένο είδος μπύρας εντοπίζονται περί των αρχών του 19ου αιώνα, με καταγωγή τη γαλλόφωνη περιοχή της Βαλλονίας στο Βέλγιο. Τότε ήταν κοινή πρακτική να έχουν χαμηλά επίπεδα αλκοόλ και ελαφρύ σώμα, προκειμένου να μην εξαντλούνται οι εργάτες που δούλευαν στα χωράφια.

Η παραγωγή λάμβανε χώρα, κυρίως, τον χειμώνα και καταναλώνονταν συνήθως 4 με 6 μήνες αργότερα. Με το πέρασμα των χρόνων αρκετές μπύρες τύπου saison, άρχισαν σταδιακά να ζυθοποιούνται με πρώτες ύλες που βρίσκονταν στα χωράφια, εξού και η ευρύτερη κατηγοριοποίηση τους με το στυλ των farmhouse ale.

Κοινοποίηση:
Προτεινόμενα

Η Βεργίνα συγκέντρωσε τα βλέμματα στο World of Beer Festival

Η Ζυθοποιία Μακεδονίας Θράκης με πρωταγωνιστή τη Βεργίνα ήταν μια από τις σημαντικότερες παρουσίες στο World of Beer Festival που έλαβε χώρα στην Τεχνόπολη το τριήμερο 9-11 Μαΐου. Το περίπτερο της εταιρείας μαγνήτισε τα βλέμματα και απέδειξε πως αποτελεί μια από τις πρωτοπόρους δυνάμεις της εγχώριας βιομηχανίας ζύθου.

Διατηρεί τα σκήπτρα της για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά η Corona

Για δεύτερη διαδοχική χρονιά η Corona αναδεικνύεται η πιο πολύτιμη επωνυμία μπύρας παγκοσμίως σύμφωνα με την έκθεση BrandZ Global 2025 της ερευνητικής εταιρείας Kantar. Για το επίτευγμα αυτό σημαντική είναι η συμβολή της μη αλκοολούχας Corona Cero.

Προτεινόμενα

Διαχρονική στήριξη του έργου της Αμερικανικής Γεωργικής Σχολής και του Perrotis College από την Ζυθοποιία Μακεδονίας Θράκης

Η Ζυθοποιία Μακεδονίας Θράκης Α.Ε. στηρίζει ενεργά για δεκαετίες τώρα την Αμερικανική Γεωργική Σχολή και το Perrotis College, που προετοιμάζει τους αποφοίτους για ανάληψη κυρίαρχων ρόλων στην κοινωνική ζωή και για ποικίλες επαγγελματικές σταδιοδρομίες στη γεωργία, την επιστήμη και τη βιομηχανία τροφίμων μέσω της μάθησης αγροτικών και επιχειρηματικών πρακτικών που είναι οικονομικά βιώσιμες, φιλικές προς το περιβάλλον και κοινωνικά υπεύθυνες.