Αυξήθηκε στα 34,7 δισ. λίτρα η παραγωγή μπύρας στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης το 2024

Κοινοποίηση:

Στα 34,7 δισ. λίτρα ανήλθε παραγωγή μπύρας στην Ευρώπη το 2024, σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσίευσε η Eurostat. Σημαντική αύξηση σημείωσε η παραγωγή μη αλκοολούχων ετικετών.

Πιο συγκεκριμένα, όπως προκύπτει από τα στοιχεία της Eurostat, τα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης παρήγαγαν το 2024 συνολικά 32,7 δισ. λίτρα μπύρας με περιεκτικότητα αλκοόλ πάνω από 0,5%. Παράλληλα, παρήγαγαν 2 δισ. λίτρα μπύρας με περιεκτικότητα αλκοόλ κάτω από 0,5% ή άνευ αλκοόλ.

Σε σχέση με το 2023, η παραγωγή μπύρας με περιεκτικότητα αλκοόλ άνω του 0,5% στην ΕΕ αυξήθηκε κατά 0,6% (+0,2 δισ. λίτρα), ενώ η παραγωγή μπύρας χαμηλής περιεκτικότητας (κάτω από 0,5%) αυξήθηκε κατά 11,1%.

Κορυφαία παραγωγός η Γερμανία

Τα «σκήπτρα» της κορυφαίας παραγωγού μπύρας με περιεκτικότητα αλκοόλ άνω του 0,5% διατήρησε η Γερμανία με 7,2 δισ. λίτρα (22,2% της συνολικής παραγωγής της ΕΕ). Πίσω από τη Γερμανία ακολουθεί η Ισπανία με 4 δισ. λίτρα (12,3% του συνόλου της ΕΕ) και η Πολωνία με 3,4 δισ. λίτρα (10,6%). Την κορυφαία πεντάδα συμπληρώνουν η Ολλανδία με 2,2 δισ. λίτρα (6,8%) και το Βέλγιο με 2,1 δισ. λίτρα (6,3%).

«Πρωταθλήτρια» των εξαγωγών η Ολλανδία

 Η Ολλανδία παρέμεινε η κορυφαία εξαγωγέας μπύρας της ΕΕ με τις αποστολές της τόσο εντός της Γηραιάς Ηπείρου όσο και σε εξωκοινοτικούς προορισμούς να ανέρχονται σε 1,5 δισ. λίτρα. Εντούτοις το νούμερο αυτό είναι κατά 12% χαμηλότερο από τις αντίστοιχες περυσινές επιδόσεις της. Πίσω από την Ολλανδία ακολουθούν Γερμανία και Βέλγιο (εξαγωγές 1,4 δισ. λίτρων εκάστη), η Τσεχία (0,6 δισ. λίτρα) και η Ιρλανδία (0,5 δισ. λίτρα).

Όσον αφορά τις εισαγωγές, η Γαλλία παρέμεινε την περσινή χρονιά η σημαντικότερη εισαγωγές μπυρών με αλκοόλ, με 0,8 δισ. λίτρα να εισέρχονται εντός των συνόρων της. Άλλοι σημαντικοί εισαγωγείς ήταν η Ιταλία με περισσότερα από 0,7 δισ. λίτρα με Ισπανία και Γερμανία να ακολουθούν με 0,6 δισ. λίτρα, και την Ολλανδία με 0,5 δισ. λίτρα.

Κοινοποίηση:
Προτεινόμενα

Η Ολυμπιακή Ζυθοποιία συμμετέχει ενεργά για ακόμα μια χρονιά στα «Ανοιχτά Ζυθοποιεία»

Η Ολυμπιακή Ζυθοποιία συμμετέχει για ακόμη μια χρονιά στην πρωτοβουλία «Ανοιχτά Ζυθοποιεία» της Ελληνικής Ένωσης Ζυθοποιών και θα υποδεχτεί επισκέπτες στις εγκαταστάσεις της στη Ριτσώνα Ευβοίας το Σάββατο 27 Σεπτεμβρίου.

Προτεινόμενα

Επενδύει στις ανακυκλώσιμες συσκευασίες η Heineken, εντάσσεται στο δίκτυο του ιδρύματος Ellen MacArthur

Η Heineken εντάχθηκε στο δίκτυο του ιδρύματος Ellen MacArthur σε μια προσπάθεια να προωθήσει τη χρήση ανακυκλώσιμων συσκευασιών. Στα πλαίσια της συνεργασίας τους οι δύο πλευρές θα μοιραστούν την εμπειρία τους και θα δημιουργήσουν οδηγίες που θα επιτρέψουν στη βιομηχανία του ζύθου την ευρύτερη υιοθεσία ανακυκλώσιμων μοντέλων συσκευασίας.

Σε χαμηλό 30ετιας βρέθηκαν οι πωλήσεις μπύρας στη Γερμανία στο πρώτο εξάμηνο του 2025

Από τον Ιανουάριο έως τον Ιούνιο, οι πωλήσεις μπύρας στη Γερμανία μειώθηκαν κατά 6,3% σε σύγκριση με την ίδια περίοδο πέρυσι, φτάνοντας τα 3,9 δισεκατομμύρια λίτρα, σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσίευσε την Παρασκευή 1η Αυγούστου η ομοσπονδιακή στατιστική υπηρεσία Destatis.

Οι Γερμανοί ζυθοποιοί στρέφονται σε μη αλκοολούχες και παραδοσιακές ετικέτες για να κερδίσουν τους καταναλωτές

Σε μεταβατική φάση βρίσκεται η βιομηχανία ζύθου της Γερμανίας, με τις μη αλκοολούχες μπύρες και ετικέτες με ιστορία και παράδοση, όπως αφιλτράριστες Zwickel ή θολές Kellerbier να είναι αυτές που κερδίζουν το ενδιαφέρον των εγχώριων καταναλωτών. Κυριότερος λόγος για αυτήν την αλλαγή είναι ότι η εγχώρια κατανάλωση πέφτει, με τους Γερμανούς ζυθοποιούς να αναγκάζονται να ακολουθήσουν τις νέες παγκόσμιες τάσεις.

Σε πρωταγωνιστικό ρόλο οι μπύρες άνευ στην παγκόσμια αγορά αλκοολούχων ποτών ως το 2034

Αύξηση που αγγίζει τα 29,5 δισ. ευρώ προβλέπει η κορυφαία εταιρεία παροχής δεδομένων IWSR για την παγκόσμια βιομηχανία αλκοολούχων ποτών έως και το 2034. Η ανάπτυξη αυτή μεταφράζεται σε ποσοστό +3% για την περίοδο αναφοράς 2024-2034 στις μεγαλύτερες αγορές παγκοσμίως, με τις μη αλκοολούχες και τις premium μπύρες να αποτελούν σημαντικό παράγοντα αυτής της ανάπτυξης.