Γερμανική συνταγή με αέρα Νάξου η gose «Ταλιάνι» της Ζυθοποιίας Αναστασίου

Κοινοποίηση:

Ένα παραδοσιακό γερμανικό είδος ζύθου με άρωμα και γεύση Νάξου συνδυάζει η νέα gose ετικέτα «Ταλιάνι» της Ζυθοποιίας Αναστασίου. Η «Ταλιάνι» παράγεται με 100% γερμανικό καπνιστό σιτάρι, φρέσκο λεμόνι Νάξου και αλάτι απευθείας από τις αλυκές πίσω από την παραλία του Αγίου Προκοπίου στη Νάξο.

Η «Gose» ένα παραδοσιακό γερμανικό είδος ζύθου αυθόρμητης ζύμωσης, που μετράει πάνω από 1.000 χρόνια ζωής. Προέρχεται από την πόλη Goslar που πήρε το όνομά της από τον ποταμό Gose, ο οποίος παρείχε το φυσικά αλμυρό και πλούσιο σε μεταλλικά στοιχεία νερό, που χρησιμοποιούνταν για την παρασκευή αυτού του μοναδικού είδος ζύθου. Το μοναδικό γευστικό προφίλ αποδίδεται στον ιδιαίτερο χαρακτήρα του νερού αλλά και στη χρήση κυρίως σιταριού, κόλιανδρου και στην αυθόρμητη ζύμωση, η οποία συχνά οδηγούσε σε μια ελαφρώς ξινή γεύση.

Αναλυτικά η σχετική ανακοίνωση έχει ως εξής:

Τι σχέση μπορεί να έχει το μεγαλύτερο νησί των Κυκλάδων, η Νάξος, με το Γκόσλαρ, την ιστορική πόλη της Κάτω Σαξονίας της Γερμανίας.

Εκ πρώτης ανάγνωσης μάλλον καμία, όμως εμείς συνδυάσαμε ένα αυθεντικά παραδοσιακό γερμανικό είδος ζύθου με πρωταγωνιστές φρέσκα, ναξιώτικα προϊόντα.

Ας ξετυλίξουμε την ιστορία πίσω από την νέα μας συνταγή…

Ο λόγος για τις «Gose», ένα παραδοσιακό γερμανικό είδος ζύθου αυθόρμητης ζύμωσης, που μετράει πάνω από 1.000 χρόνια ζωής. Προέρχεται από την πόλη Goslar που πήρε το όνομά της από τον ποταμό Gose, ο οποίος παρείχε το φυσικά αλμυρό και πλούσιο σε μεταλλικά στοιχεία νερό, που χρησιμοποιούνταν για την παρασκευή αυτού του μοναδικού είδος ζύθου.

Το μοναδικό γευστικό προφίλ αποδίδεται στον ιδιαίτερο χαρακτήρα του νερού αλλά και στη χρήση κυρίως σιταριού, κόλιανδρου και στην αυθόρμητη ζύμωση, η οποία συχνά οδηγούσε σε μια ελαφρώς ξινή γεύση.

Ενώ αρχικά η παραγωγή γινόταν κυρίως τοπικά, η Gose κέρδισε δημοτικότητα στη Λειψία τον 18ο αιώνα και έγινε βασικό στοιχείο στην κουλτούρα ζύθου της περιοχής. Το είδος έχει αναβιώσει τα τελευταία χρόνια, τόσο στη Γερμανία όσο και διεθνώς.

Στην δική μας περίπτωση χρησιμοποιήσαμε 100% γερμανικό καπνιστό σιτάρι, φρέσκο λεμόνι Νάξου και αλάτι απευθείας από τις αλυκές πίσω από τη διάσημη παραλία του Αγίου Προκοπίου στη Νάξο.

Ο υδροβιότοπος της Αλυκής Νάξου είναι ο μεγαλύτερος υγρότοπος των Κυκλάδων και ένας από τους μεγαλύτερους στο Νότιο Αιγαίο.

Απλώνεται σε έκταση περίπου 1.000 στρεμμάτων και εκεί βρίσκουν καταφύγιο, τις μεταναστευτικές περιόδους, εκατοντάδες είδη πουλιών. Παλαιότερα η Αλυκή Νάξου ήταν ένας ενιαίος υγρότοπος που επικοινωνούσε ελεύθερα με τη θάλασσα, όμως αργότερα κτίστηκε ένα τεχνητό ανάχωμα που έκλεισε τα νερά και πλέον σήμερα μόνο μία τάφρος συνδέει τα γλυκά νερά με την θάλασσα. Για αιώνες η λιμνοθάλασσα λειτουργούσε ως αλυκή, ενώ παλαιότερα ονομαζόταν και «ταλιάνι» που σήμαινε ιχθυοτροφείο και ήταν ξακουστό για την μεγάλη του παραγωγή σε αλιεύματα.

«Ταλιάνι» ονομάσαμε και την νέα μας συνταγή.

Στην ετικέτα μας τώρα, διακρίνουμε ένα βαγόνι από τα ανθρακωρυχεία Ράμελσμπεργκ (Rammelsberg) στην Παλαιά Πόλη του Γκόσλαρ που είναι αναγνωρισμένα ως Μνημεία Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς της ΟΥΝΕΣΚΟ να μεταφέρει το ναξιώτικο αλάτι.

Ένα αυθεντικά παραδοσιακό γερμανικό είδος ζύθου με άρωμα και γεύση Ελλάδας, η νέα μας συνταγή, «Ταλιάνι» σας περιμένει να την ανακαλύψετε…Είς υγείαν ή αλλιώς prost!!

 

Κοινοποίηση:
Προτεινόμενα

Μερική πώληση επιχειρήσεων στην Ασία φαίνεται να εξετάζει η Carlsberg

Την αποποίηση ορισμένων από τις επιχειρήσεις της στην Ασία εξετάζει η Carlsberg, με την ιαπωνική εταιρεία Sapporo Holdings να εμφανίζεται ως η πιθανότερη αγοραστής, σε περίπτωση που ο δανικός κολοσσός προχωρήσει όντως σε πώληση.

Νέα δυνατή Imperial Stout παρουσιάζει η Seven Island Brewery

Η μικροζυθοποιία Seven Island Brewery ανακοίνωσε το νέο κεφάλαιο της σειράς «Dark Ages» με την καινούργια δυνατή Imperial Stout «Wicked Wizard», η οποία έχει περιεκτικότητα αλκοόλ 11% και αρώματα από cheese cake με φυστικοβούτυρο.

Καθοδική τάση για τις premium μπύρες στο πρώτο εξάμηνο 2025

Έπειτα από τέσσερα χρόνια σταθερής ανάπτυξης, ο όγκος πωλήσεων μπυρών κατηγορίας premium και πάνω μειώθηκαν στο πρώτο μισό του 2025 με αισθητές μειώσεις να παρατηρούνται σε σημαντικές αγορές όπως η Κίνα, η Βραζιλία και οι ΗΠΑ, αλλά με μικρότερες αγορές να προσφέρουν μια χαραμάδα αισιοδοξίας, σύμφωνα με την ερευνητική εταιρεία IWSR.

Προτεινόμενα

Η Sigri Brewery ανεβαίνει πίστα με το δικό της ζυθοποιείο, στόχος ο διπλασιασμός της παραγωγής

Έτοιµη να «ανοίξει τα φτερά» της και να αυξήσει το αποτύπωµα της στην εγχώρια σκηνή της µπύρας είναι η µικροζυθοποιία Sigri, µε τα καζάνια να έχουν πάρει «φωτιά» στο σύγχρονο ζυθοποιείο της στη Λέσβου.

Η Heineken ανανεώνει την πενταετή στρατηγική της για να πετύχει αύξηση κερδών εν μέσω δυσκολιών

Η Heineken υποστηρίζει ότι θα επιτύχει μεγαλύτερη ανάπτυξη με λιγότερους πόρους, καθώς παρουσίασε στους επενδυτές την Πέμπτη 23 Οκτωβρίου μια ανανεωμένη πενταετή στρατηγική, η οποία θα της επιτρέψει να επικεντρωθεί περισσότερο σε συγκεκριμένες μάρκες και αγορές.

Με άρωμα και γεύση Βρετανίας κυκλοφορεί η «Όλλυμι» της Ζυθοποιίας Αναστασίου

Με άρωμα και γεύση Βρετανίας συστήνεται η νέα ετικέτα «Όλλυμι» της Ζυθοποιίας Αναστασίου. Πρόκειται για μια βρετανικού τύπου pale ale με έντονη πικράδα και περιεκτικότητα αλκοόλ 5,2%. Παράγεται με τη σύγχρονη ποικιλία λυκίσκου Olicana που αναπτύχθηκε από το πρόγραμμα ανάπτυξης λυκίσκου της Charles Faram και κυκλοφόρησε στο εμπόριο το 2014. Όπως αναφέρει η Ζυθοποιία Αναστασίου η εν λόγω ποικιλία λυκίσκου είναι γνωστή για τις έντονες γεύσεις τροπικών φρούτων όπως μάνγκο, γκρέιπφρουτ και φρούτο του πάθους, καθώς και για νότες εσπεριδοειδών και βοτάνων.