Βαρέλια παλαίωσης, the next best thing στην μπύρα

Κοινοποίηση:

του Γιώργου Λαμπίρη

Στην επέκταση των εγκαταστάσεών της προχωράει η Μικροζυθοποιία Septem, στο πλαίσιο της οποίας σχεδιάζει να δηµιουργήσει µία κάβα για ξύλινα βαρέλια όπου θα ωριµάζουν κάποιες από τις µπύρες που παράγει. «Πρόκειται για βαρέλια από ρούµι, από ουίσκι αλλά και καινούργια, προερχόµενα από την Αµερική. Το βαρέλι αποτελεί το µεγαλύτερο πεδίο πειραµατισµού όχι µόνο για την µπύρα αλλά για όλα τα αλκοολούχα. Μάλιστα στην µπύρα υφίσταται αυτή τη στιγµή µία παγκόσµια τάση για παλαίωση σε βαρέλια», σηµειώνει ο επικεφαλής της Σοφοκλής Παναγιώτου, τον οποίο το B&B συνάντησε στην έκθεση HoReCa 2022. Επιπλέον θα δηµιουργηθεί και νέα παραγωγική µονάδα, στην οποία θα εγκατασταθούν νέες δεξαµενές ζύµωσης – ωρίµανσης. «Με αυτό τον τρόπο θα διπλασιάσουµε την αποθηκευτική µας δυνατότητα σε χύδην προϊόν. Ταυτόχρονα η δυνατότητα παραγωγής θα προσεγγίσει τα 12.000 εκατόλιτρα ετησίως, από 700 εκατόλιτρα.

Με αυτή την κίνηση ετοιµαζόµαστε για την επόµενη µέρα. Πρόκειται για ένα επενδυτικό πλάνο που θα ξεκινούσαµε να υλοποιούµε το 2020 ωστόσο καθυστέρησε λόγω της πανδηµίας. Έχει ενταχθεί στο Leader, ενώ για µέρος της επένδυσης θα καταθέσουµε και πρόταση στον Επενδυτικό νόµο που θα αφορά στην προσθήκη µηχανολογικού εξοπλισµού. Το συνολικό ύψος επένδυσης θα ανέλθει σε πρώτη φάση στις 700 χιλ. ευρώ και η δεύτερη φάση υπολογίζεται ότι θα κοστίσει επιπλέον 1,2 εκατ. ευρώ. Στόχος µας είναι να φτάσουµε σταδιακά στο όριο της παραγωγικής δυναµικότητας των 20.000 εκατόλιτρων, που αποτελεί το ταβάνι που δίνει ο νόµος για τις µικροζυθοποιίες. Στόχος είναι να διατηρούµε 15 έως και 20 κωδικούς και να γίνουµε ακόµα πιο craft από αυτό που είµαστε σήµερα, κάνοντας τους πειραµατισµούς µας µε νέες µπύρες».

Το όριο των 20.000 εκατόλιτρων, που αποτελεί και το ταβάνι για τις μικροζυθοποιίες, έχει θέσει ως στόχο παραγωγής η Septem

Μεταφορά της ιδιοπαραγωγής λυκίσκου σε υψόµετρο 600 µέτρων

Η Μικροζυθοποιία Septem δραστηριοποιείται τα τελευταία χρόνια και στην παραγωγή λυκίσκου ενώ µέρος της παραγωγής χρησιµοποιείται για την µπύρα Wet Hop, η οποία δηµιουργείται µε φρέσκο λυκίσκο. Όπως αναφέρει ο κ. Παναγιώτου η περσινή χρονιά δεν απέφερε παραγωγή για τη Septem, δεδοµένου ότι οι υψηλές θερµοκρασίες και ο καύσωνας κατέστρεψαν το σύνολο της καλλιέργειας στην ανθοφορία. Η έκταση καλλιέργειας έχει έκταση 7 στρεµµάτων, όπου φύονται 500 δέντρα λυκίσκου σε αποστάσεις 3 επί 2 µ. Το ύψος των δέντρων ανέρχεται από 3,5 έως και 4,2 µ., ενώ κύριο µέληµα αποτελεί να διατηρείται ένα πιο συµπαγές τείχος για να διατηρεί το φυτό την υγρασία του. «Αυτό που διερευνούµε είναι να επεκτείνουµε τις καλλιέργειες λυκίσκου στην περιοχή της Κεντρικής Εύβοιας, φυτεύοντας σε υψόµετρο περίπου 500 έως 600 µ. για να αντιµετωπίσουµε της υψηλές θερµοκρασίες και να συναντήσουµε µεγαλύτερη υγρασία», σηµειώνει ο κ. Παναγιώτου.

Φωτογραφίες: Γεωργία Καραμαλή

Κοινοποίηση:
Προτεινόμενα

Μια «κατσαρόλα» που έγινε πλήρες εργοστάσιο μπύρας

Η δοξασµένη για την ιστορία της Χίος, γεωργικά, θα µπορούσε να πει κανείς ότι έχει καταξιωθεί για τα µαστιχόδενδρα και τον κάµπο µε τα εσπεριδοειδή. Tα τελευταία χρόνια, ωστόσο, χτίζει χρόνο µε το χρόνο το όνοµά της και στην παραγωγή µπύρας.

Η Alea Brewing Co. γιορτάζει τα 5 χρόνια παραγωγής διοργανώνοντας το πρώτο Alea Craft Beer Festival την Κυριακή 30 Ιουνίου

Η Alea Brewing Co. γιορτάζει τα 5 χρόνια παραγωγής της με μία πολύ σημαντική εκδήλωση στον εξωτερικό χώρο τους ζυθοποιείου της, διοργανώνοντας το πρώτο Alea Craft Beer Festival την Κυριακή 30 Ιουνίου!

Προτεινόμενα

Πρώτη πλήρως ψηφιακή εγχώρια µικροζυθοποιία η Ζυθοποιία Πηνειού

Σε συνεργασία µε την ελληνική startup εταιρεία Oliveex η Ζυθοποιία Πηνειού κατάφερε να ψηφιοποιήσει πλήρως τις παραγωγικές διαδικασίες και να εφαρµόσει τεχνητή νοηµοσύνη µε σκοπό τη βελτιστοποίηση του τρόπου λειτουργίας της.

Με δύο νέες ποικιλίες και ψηφιακή διαχείριση το κριθάρι της Αθηναϊκής

Δύο νέες ποικιλίες βυνοποιήσιμου κριθαριού μαζί με ένα ολοκληρωμένο πακέτο ψηφιακής διαχείρισης της συμβολαιακής καλλιέργειας από τους αγρότες, φέρνει σύντομα στην αγορά η Αθηναϊκή Ζυθοποιία.