Βιωσιμότητα μπύρας θέλει η νέα Γενική Γραμματέας των Ευρωπαίων ζυθοποιών

Κοινοποίηση:

Με εμπειρία δύο δεκαετιών στην πολιτική και σε διοικητικούς ρόλους, η Julia Leferman ανέλαβε τα καθήκοντα της ως Γενική Γραμματέας του οργανισμού εκπροσώπησης των Eυρωπαίων παραγωγών μπύρας «Ζυθοποιοί της Ευρώπης», υποσχόμενη να δουλέψει σκληρά προκειμένου να επιτύχει την βιωσιμότητα του ζύθου της Ε.Ε., και την προώθηση της ασφαλούς κατανάλωσης.

Η νέα θέση της Leferman ουσιαστικά αποτελεί επιβράβευση για τα σημαντικά αποτελέσματα που πέτυχε ως Γενική Διευθύντρια των «Ζυθοποιών της Ρουμανίας», που υπό την ηγεσία της έφερν την Βαλκανική χώρα στην κορυφή του συστήματος Επιστροφής – εγγύησης της Ευρώπης (deposit return system), και συνέβαλαν σημαντικά στην προσπάθεια της για ένα βιώσιμο μοντέλο ανακύκλωσης.

Με δηλώσεις της στην πλατφόρμα του EU Today έθεσε ως στόχο της την στενή συνεργασία με τους Ευρωπαίους νομοθέτες για την διασφάλιση της παραμονής της μπύρας ως ένας σημαντικός παράγοντας της Ευρωπαϊκής οικονομίας, την στροφή προς την υπεύθυνη κατανάλωση και την περιβαλλοντική βιωσιμότητα, στηρίζοντας τις περισσότερες από 10 χιλιάδες ζυθοποιίες και τους 2 εκατ. εργαζομένους που δραστηριοποιούνται στην βιομηχανία μπύρας της Ε.Ε..

Η Leferman τόνισε παράλληλα την ανάγκη για καινοτομία που παρουσιάζει η Ευρωπαϊκή βιομηχανία, αφού οι παγκόσμιες τάσεις δείχνουν πως οι καταναλωτές «διψούν» για νέα προϊόντα και αναζητούν ενεργά τον περιβαλλοντικό τους αντίκτυπο, φέρνοντας στο προσκήνιο την ανάγκη για νέα είδη μπύρες και ειδικά για μη αλκοολούχες επιλογές ή έστω για ετικέτες με χαμηλή περιεκτικότητα αλκοόλ.

Το μανιφέστο 7 σημείων για την θέση της μπύρας στην ΚΑΠ

Υπενθυμίζεται ότι νωρίτερα μέσα στο έτος οι «Ζυθοποιοί της Ευρώπης» είχαν αποκαλύψει ένα μανιφέστο 7 σημείων που θα εξασφαλίσει την στρατηγική θέση της μπύρας στην ΚΑΠ για την περίοδο 2024-2029.

Μέσο του μανιφέστου αυτού οι Ευρωπαίοι ζυθοποιοί προτείνουν τα παρακάτω κίνητρα που θεωρούν ότι θα συμβάλουν σημαντικά στην κοινωνική, οικονομική και βιώσιμη ανάπτυξη του κλάδου, λαμβάνοντας υπόψιν την σημασία της μπύρας για τον πολιτισμό και την κληρονομιά της Ευρώπης:

Βασικό αίτημα τους είναι στις πολιτικές της Ε.Ε γύρω από το αλκοόλ η μπύρα να αναγνωριστεί ως ένα ποτό με χαμηλότερο ποσοστό αλκοόλ ικανό να υποκινήσει τους καταναλωτές να καταναλώνουν αλκοόλ με μέτρο. Σύμφωνα με τους ζυθοποιούς αυτός είναι ένας δοκιμασμένος τρόπος για να εναρμονιστούν οι στόχοι των επιχειρήσεων με αυτών της δημόσιας υγείας. Από το 2012 ήδη οι Ευρωπαίοι ζυθοποιοί έχουν δεσμευτεί να προωθούν την υπεύθυνη κατανάλωση αλκοόλ παρέχοντας πλέον και επιλογές με χαμηλότερο ή καθόλου αλκοόλ.

Οι ζυθοποιοί λοιπόν προτείνουν να διαμορφωθεί ένα προοδευτικό πλαίσιο ειδικού φόρου κατανάλωσης, το οποίο θα είναι πιο δίκαιο για τις κατηγορίες μπύρας έναντι των ποτών που διαθέτουν υψηλότερο ποσοστό σε αλκοόλ μιας και ιδιαιτερότητες στην διαδικασία της ζυθοποίησης κάνουν την αλυσίδα παραγωγής της μπύρας πιο δαπανηρή σε σχέση με τα πιο δυνατά αλκοολούχα ποτά.

Όσον αφορά τους περιβαλλοντικούς στόχους της Ε.Ε οι ζυθοποιοί προτείνουν να αναγνωριστούν και να προωθηθούν οι ορθές πρακτικές που σέβονται το περιβάλλον, στηρίζοντας παράλληλα την ηγετική θέση που διατηρούν οι ζυθοποιοί στην ανακύκλωση των συσκευασιών και να παροτρυνθούν οι υπόλοιπες κατηγορίες να αναλάβουν και αυτές δράση. Είναι αλήθεια πως ο κλάδος της ζυθοποιίας έχει πρωτοστατήσει με τέτοιες πρακτικές σε όλη την Ευρώπη καθώς πλέον πάνω από τη μισή μπύρα που καταναλώνεται στην Ε.Ε πωλείται σε επαναχρησιμοποιούμενες συσκευασίες.

Για να υπάρξει μεγαλύτερη καινοτομία στον κλάδο και μεγαλύτερη προώθηση προϊόντων χαμηλής περιεκτικότητας σε αλκοόλ οι ζυθοποιοί προτείνουν η Ε.Ε να υποστηρίξει πολιτικές και να παρέχει κίνητρα και επενδύσεις γύρω από την προώθηση, την παραγωγή και εμπορία μπύρας και εναλλακτικών προϊόντων με χαμηλότερο ή καθόλου αλκοόλ. Μπροστά σε μία διευρυμένη γκάμα από ποιοτικές μπύρες χαμηλής περιεκτικότητας σε αλκοόλ και μη,  οι ζυθοποιοί όχι μόνο βελτιώνουν τις επιλογές, αλλά διευκολύνουν την υπεύθυνη κατανάλωση αλκοόλ.

Η Ε.Ε χρειάζεται επίσης μια ανάλογη νομοθεσία για την επισήμανση των αλκοολούχων ποτών, η οποία θα δίνει προτεραιότητα σε βασικά, αντικειμενικά και συγκρίσιμα στοιχεία, όπως η επισήμανση των συστατικών και των θερμίδων σε όλα τα αλκοολούχα ποτά, ενώ παράλληλα θα αξιοποιεί την ψηφιακή μετάβαση για περαιτέρω πληροφορίες που θα ενδυναμώνουν τους καταναλωτές τονίζουν οι ζυθοποιοί

Επιστρέφοντας στους περιβαλλοντικούς στόχους στην Ε.Ε και γνώμονα την πράσινη μετάβαση, στο μανιφέστο περιγράφεται η ανάγκη για τη θεσμοθέτηση ενός νομοθετικού πλαισίου που θα ενθαρρύνει την καινοτομία και θα ενισχύει τις επενδύσεις σε τεχνολογίες απεξάρτησης από τον άνθρακα για ολόκληρη την αγροδιατροφική αλυσίδα, συμπεριλαμβανομένου του τομέα της ζυθοποιίας.

Τέλος βασικό μέλημα πρέπει να είναι η διατήρηση της ηγετικής θέσης που κατέχει η Ευρώπη ως κορυφαία παραγωγός μπύρας με την άρση των περιττών γραφειοκρατικών εμποδίων, την καλλιέργεια μιας ισχυρής βιομηχανικής πολιτικής που θα στηρίζει τις ζυθοποιίες στη διπλή μετάβαση και τη διεύρυνση του διαλόγου για το μέλλον της γεωργίας της ΕΕ ώστε να συμπεριλάβει ολόκληρη την αγροδιατροφική αλυσίδα, αναγνωρίζοντας έτσι τη μπύρα και τις πρώτες ύλες της ως στρατηγικά προϊόντα για μια ανταγωνιστική και βιώσιμη γεωργική πολιτική της ΕΕ.

Με πληροφορίες από EU Today

Κοινοποίηση:
Προτεινόμενα
Προτεινόμενα

Κερδίζουν έδαφος στις προτιμήσεις των καταναλωτών οι μπύρες με άρωμα και ιδιαίτερες γεύσεις

Ακολουθώντας την τάση της αγοράς για αρωματικά ποτά, οι ζυθοποιοί έχουν στρέψει το ενδιαφέρον τους προς την παραγωγή μπυρών με αρώματα, όπως προέκυψε από το συνέδριο International Beer Strategies Conference στην Πορτογαλία.

Επεκτείνεται στο κρασί η παλαιότερη ζυθοποιία της Αγγλίας

Η παλαιότερη βρετανική ζυθοποιία, Shepherd Neame, που μετρά περισσότερα από 300 χρόνια παρουσίας στον χώρο της μπύρας, ανακοίνωσε την είσοδο της στον κλάδο του κρασιού, με την νέα της συλλογή να αποτελεί προϊόν συνεργασίας με το οινοποιείο Balfour Winery.

Ντεμπούτο στο ποδόσφαιρο η Guinness, 4ετης συνεργασία με Premier League

Η Guinness αποτελεί την επίσημη μπύρα της Premier League για την επόμενη τετραετία, με την συνεργασία να έχει ξεκινήσει ήδη στα γήπεδα του αγγλικού πρωταθλήματος, ενώ η Guinness 0.0 είναι η επίσημη μη αλκοολούχα επιλογή των οπαδών που θα παρευρεθούν στους αγώνες του κορυφαίου πρωταθλήματος στον κόσμο.