Μπύρες με φρουτώδη αρώματα και εγχώριες ετικέτες δείχνουν οι παγκόσμιες τάσεις 2025

Κοινοποίηση:

Οι μπύρες με φρουτώδη αρώματα και οι εγχώριες ετικέτες φαίνεται να είναι μεταξύ άλλων, οι απόλυτες τάσεις στο χώρο του ζύθου για το 2025, βάσει σειράς ερευνών και δημοσιευμάτων. Παρακάτω ακολουθούν τα trends που αναμένουμε να συναντήσουμε τη φετινή χρονιά.

Φρουτώδεις μπύρες

Οι μπύρες με φρουτώδη γεύση και αρώματα πιθανότατα θα αποτελέσουν κινητήριο δύναμη και σημαντικό μερίδιο των συνολικών πωλήσεων του κλάδου, δίνοντας μια απαραίτητη ώθηση για αύξηση της αξίας του, όχι μόνο φέτος, αλλά και τα επόμενα χρόνια. Πιο συγκεκριμένα, σε πρόσφατη έρευνα τους, οι αναλυτές της Research & Markets, εκτιμούν ότι μέχρι το 2030 οι μπύρες με φρουτώδη αρώματα θα ξεπεράσουν σε αξία τα 420 εκατομμύρια ευρώ, ακολουθώντας ετήσιο ρυθμό ανάπτυξης ύψους 4,7% για την περίοδο αναφοράς 2025-2030. Κορυφαία, από άποψη ζήτησης, γεύση αποτελεί το βατόμουρο, αφού βάσει της Research & Markets, το 2019 κατείχε μερίδιο 29,9% των πωλήσεων της συγκεκριμένης κατηγορίας, ποσοστό το οποίο ακόμα και το 2024 έχει παραμείνει σε παρόμοια επίπεδα (29,3%). Ανερχόμενη γεύση αποτελεί και το κεράσι που αναμένεται να ακολουθήσει ετήσιο ρυθμό ανάπτυξης 5,1% για την περίοδο που εξετάζει η μελέτη.

Παραμένουν ανάρπαστες οι lager

Φυσικά, και τη φετινή χρονιά οι ετικέτες lager εκτιμάται ότι θα διατηρήσουν την αίγλη τους, με τις περισσότερες ζυθοποιίες να διαθέτουν στη γκάμα προϊόντων τους κάποιο τύπο της συγκεκριμένης κατηγορίας. Δημοφιλέστερη επιλογή παραμένουν οι Pilsner, όμως, σημαντική ζήτηση υπάρχει και για άλλα είδη lager, όπως οι Helles, Mexican και καστανές lager.

Στην κατηγορία αυτή, οι καταναλωτές φαίνεται να δίνουν ιδιαίτερο βάρος στην αυθεντικότητα και την ποιότητα έναντι της δημοφιλίας της εκάστοτε επωνυμίας που παράγει lager. Σε σχετικό δημοίευμα των New York Times, για παράδειγμα, αναφέρεται ότι αυξάνεται το ενδιαφέρον για αυθεντικές τσέχικες συνταγές pilsner ανάμεσα στους καταναλωτές, με τις συγκεκριμένες ετικέτες να κερδίζουν έδαφος, ιδιαίτερα στην πολύ σημαντική αγορά των ΗΠΑ.

Έκαστος στον τόπο του

Οι μικροζυθοποιίες που παράγουν ετικέτες που ανταποκρίνονται στις προτιμήσεις των εγχώριων καταναλωτών τους πιθανότατα θα ξεχωρίσουν εντός του 2025. Φυσικά, η μεγάλη ποικιλία ξεχωριστών και ποιοτικών ετικετών που παράγονται από τις ντόπιες ζυθοποιίες, όπως είναι λογικό καλύπτουν, αν όχι εξ ολοκλήρου, τότε σε μεγάλο βαθμό τις προτιμήσεις των αγοραστών. Στην Ελλάδα, τα τελευταία χρόνια διαθέτουμε πολλές μικροζυθοποιίες που ξεχωρίζουν τόσο σε εγχώριο, όσο και διεθνές επίπεδο, πρωταγωνιστώντας σε σημαντικά φεστιβάλ, και ωθώντας την ελληνική craft σκηνή σε όλο και υψηλότερες κορυφές.  

Κοινοποίηση:
Προτεινόμενα
Προτεινόμενα

Με το βλέµµα στη δεύτερη άνοιξη της µπύρας

Η πρόοδος που παρουσιάζει τα τελευταία χρόνια ο κλάδος της µικροζυθοποιίας στην Ελλάδα είναι αδιαµφισβήτητη. Ωστόσο, οι αντιξοότητες µε τις οποίες βρίσκονται αντιµέτωποι οι πρωταγωνιστές του κλάδου, ειδικά από τον Μάρτιο του 2020, είναι πρωτοφανείς.