O παλμός της ελληνικής craft χτύπησε επί τρεις ημέρες στο δεύτερο Greek Beer Festival

Κοινοποίηση:

του Ηλία Ανδρεάκη

Χιλιάδες κόσμου ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα του 2ου Greek Beer Festival Only Craft, και συγκεντρώθηκαν στο Παλιό Αμαξοστάσιο του ΟΣΥ στον Κεραμεικό το τριήμερο 28-30 Μαρτίου για να δοκιμάσουν τις κορυφαίες συνταγές μερικών από των σημαντικότερων ονομάτων στο χώρο της ελληνικής μικροζυθοποιίας. Το φεστιβάλ τελεί υπό την υποστήριξη και αιγίδα του Συνδέσμου Μικρών Ανεξάρτητων Ζυθοποιών (ΣΜΑΖΕ).

Δεκάδες μικροζυθοποιίες ανά την Ελλάδα από την Κρήτη και την Ικαρία, έως και το Καρπενήσι και τη Θεσσαλονίκη επί τρεις ημέρες μετέδωσαν το πάθος και τις ιστορίες τους στο κοινό. Με τη μπύρα να ρέει άφθονη, γνώριμες, αλλά και νέες συνταγές γέμισαν τα ποτήρια των ενθουσιασμένων καταναλωτών. Φυσικά, τη μεγάλη γιορτή του ζύθου συνόδευσε η μελωδία Ελλήνων καλλιτεχνών διαφόρων ειδών μουσικής, κωμικές παραστάσεις και πολύ ενδιαφέρουσες ομιλίες από τον Πολ Εμμανουηλίδη σχετικά με την οικοζυθοποίηση και τις δυσκολίες της χειροποίητης μπύρας.

Δημιουργίες από όλη την Ελλάδα

Ανάμεσα στις μικροζυθοποιίες που συμμετείχαν στο φεστιβάλ ήταν η Ζυθοποιία Αναστασίου από το Χαλάνδρι, που αποτελεί μια σταθερή παρουσία στο χώρο της craft ζυθοποίησης. Όσοι επισκέφτηκαν το περίπτερο της μικροζυθοποιίας είχαν την ευκαιρία να δοκιμάσουν μεταξύ άλλων τη φρέσκια smoked lager ετικέτα <<Φόλος>> (περιεκτικότητα αλκοόλ 5,9%) που δημιουργήθηκε σε συνεργασία με την Paragon Brewery από την Ηλιούπολη και την Local Streets από τον Βόλο.

Το δεύτερο Greek Beer Festival έδωσε στο κοινό την ευκαιρία να εξοικειωθεί και με τη νέα ετικέτα lager της Κερκυραϊκής Ζυθοποιίας <<Κορυφώ>>. Πρόκειται για μια helles με περιεκτικότητα αλκοόλ 5,1% και αρώματα βύνης, δημητριακών και ψωμιού, η οποία αντλεί έμπνευση από τις δίδυμες κορυφές του εμβληματικού φρουρίου της Κέρκυρας.

Την τελευταία ημέρα του φεστιβάλ, ευχάριστη έκπληξη ήταν τα αποκαλυπτήρια της νέας συνταγής της νανοζυθοποιίας ΚΥΚΑΩ, Chestnut & Carob Brown Ale, μιας δυνατής μπύρας με περιεκτικότητα 12% αλκοόλ. Στις βρύσες της ΚΥΚΑΩ ήταν και η πρώτη ελληνοτουρκική craft <<Zula Sour Ale>> που παράχθηκε σε συνεργασία με την 3 Kafadar.

Μια ακόμα από τις μπύρες που δοκιμάσαμε και μας άφησε πολύ θετική εντύπωση ήταν και η Belgian Wit της μοναδικής μικροζυθοποιίας της Ευρυτανίας, Carpinus. Πρόκειται για μια σχετικά δυνατή ετικέτα με περιεκτικότητα αλκοόλ 6,1% και αρώματα από γαρύφαλλο, μπαχαρικά και πιπέρι.

Φυσικά, από το φεστιβάλ δεν θα μπορούσε να λείπει και η Ζυθοποιία Ανατολικής Μακεδονίας Θράκης, με τη Βεργίνα να κεντρίζει το ενδιαφέρον του κόσμου, φέρνοντας μαζί της και τη μη αλκοολούχα ετικέτα της, δείχνοντας πως αναγνωρίζει την παγκόσμια τάση των καταναλωτών για πιο υγιεινές επιλογές.

Η ελληνική craft γιγαντώνεται

Η πολύ ευχάριστη ατμόσφαιρα που επικρατούσε σ’ όλη τη διάρκεια του φεστιβάλ συνεχίστηκε ακατάπαυστα μέχρι και το τέλος του, και σε συνδυασμό με τη μαζική ανταπόκρσιση του κόσμου επιβεβαίωσε την ανοδική τάση που γνωρίζει ο χώρος της ελληνικής μικροζυθοποιίας. Αυτό εξάλλου φαίνεται και από τα στοιχεία της τελευταίας έκθεσης Ένωσης Ζυθοποιών της Ευρώπης, όπου φαίνεται πως ο αριθμός των μικροζυθοποιίων στην Ελλάδα είχε αυξηθεί από μόλις 30 το 2017 σε 51 το 2023, κάτι που δείχνει πως έχει σχεδόν διπλασιαστεί στη διάρκεια μόλις 6 χρόνων.

Ραντεβού Πελοπόννησο

Με τη μεγαλύτερη αθηναϊκή γιορτή της craft σκηνής να έχει ολοκληρωθεί, πλέον το ενδιαφέρον μεταφέρεται στο 5ο Peloponnese Beer Festival, το οποίο θα διεξαχθεί τον Αύγουστο στην Καλαμάτα. Στο δεύτερο Craft Beer Festival συμμετείχαν οι εξής ζυθοποιίες:

ΑNAΣΤΑΣΙΟΥ Ζυθοποιία – Χαλάνδρι

AZATIS Brewery – Χανιά

CARPINUS BEER –Καρπενήσι

CHARMA BEER ΚΡΗΤΙΚΗ ΖΥΘΟΠΟΙΪΑ – Χανιά  

CORFU BEER – Κέρκυρα

CRAFT Handcrafted Beer – Αθήνα

KALAMATA’ BEER CO Brewery – Καλαμάτα •

IAMABrewery – Πλαταιές

ΙΚΑΡΙΩΤΙΣΣΑ BEER – Ικαρία

ΚΟΡΥΦΩ ΒΕΕR – ΚΕΡΚΥΡΑ

KYKAO Ηandacrafted – Πάτρα

LOLA BEER ZYΘΟΠΟΙΪΑ ΠΗΝΕΙΟΥ – Λάρισα  

NEMA Brewery – Μεσσηνιακή Μάνη

NOCTUA Microbrewery – Αθήνα

ORA BEER ΠΑΤΡΑΪΚΗ ΖΥΘΟΠΟΙΪΑ – Πάτρα

SEVEN SEALS Brewery – Χαλκιδική

SIRIS Microbrewery – Σέρρες

SKINPA Πρότυπη Μικροζυθοποιία Θεσσαλονίκης – Θεσσαλονίκη

STRANGE BREW -Αθήνα  

VERGINA Brewery – Κομοτηνή.

Κοινοποίηση:
Προτεινόμενα

Νέα εκδοχή για την πειραματική «Κάψα» της Ζυθοποιίας Αναστασίου»

Μια νέα εκδοχή της πειραματικής και περιορισμένης παραγωγής «Κάψα» λανσάρει η Ζυθοποιία Αναστασίου. Η «Κάψα» είναι μια πικρή και ταυτόχρονα καυτερή West Coast I.P.A. με περιεκτικότητα αλκοόλ 6,3%. Δημιουργείται με συνδυασμό φρέσκων αμερικάνικων λυκίσκων cascade, citra, Simcoe και ένα μείγμα καυτερών πιπεριών.

Οι Γερμανοί ζυθοποιοί στρέφονται σε μη αλκοολούχες και παραδοσιακές ετικέτες για να κερδίσουν τους καταναλωτές

Σε μεταβατική φάση βρίσκεται η βιομηχανία ζύθου της Γερμανίας, με τις μη αλκοολούχες μπύρες και ετικέτες με ιστορία και παράδοση, όπως αφιλτράριστες Zwickel ή θολές Kellerbier να είναι αυτές που κερδίζουν το ενδιαφέρον των εγχώριων καταναλωτών. Κυριότερος λόγος για αυτήν την αλλαγή είναι ότι η εγχώρια κατανάλωση πέφτει, με τους Γερμανούς ζυθοποιούς να αναγκάζονται να ακολουθήσουν τις νέες παγκόσμιες τάσεις.

Σε νέα τοποθεσία μεταφέρεται η σερραϊκή μικροζυθοποιία Siris Craft Brewery για ενίσχυση τοπικής ταυτότητας

Η Siris Craft Brewery, η craft ζυθοποιία από τις Σέρρες που υπογράφει την Voreia, προχωρά σε ένα νέο σημαντικό κεφάλαιο: Η παραγωγή μεταφέρεται σε νέα τοποθεσία – ακόμη πιο κοντά στον αστικό ιστό της πόλης, και συγκεκριμένα στο 6ο χλμ Εθνικής Οδού Σερρών – Θεσσαλονίκης, 62100, Σέρρες.

Προτεινόμενα

Τα αρώματα των Κυκλάδων αναδεικνύει η πρώτη Session IPA που κυκλοφόρησε η ΝΗΣΟΣ

Την πρώτη της ανάλαφρη Session IPA, που διακρίνεται από ευχάριστα και αναζωογονητικά αρώματα, αλλά και το χαμηλό επίπεδο αλκοόλ (4,6%), κυκλοφόρησε η ζυθοποιία ΝΗΣΟΣ. Πρόκειται για μια ιδέα που ωρίμαζε επί χρόνια στην πολυβραβευμένη ζυθοποιία της Τήνου και εκφράζει στο έπακρο της αξίες της.

H Βεργίνα Alcohol Free στο πλευρό των δρομέων του 5ου Νυχτερινού Αγώνα Θράκης

Η Ζυθοποιία Μακεδονίας Θράκης Α.Ε με την ΒΕΡΓΙΝΑ alcohol free έδωσε δυναμικό «παρών» ως επίσημος Χορηγός του 5ου Νυχτερινού Αγώνα Θράκης – Thrace Night Run, ενισχύοντας έμπρακτα τις αξίες της ομαδικότητας, της ευγενούς άμιλλας και της υγείας.  Η ΒΕΡΓΙΝΑ  alcohol free στάθηκε περήφανα στο πλευρό των δρομέων και τους ξεδίψασε ως επίσημος χορηγός του αγώνα, με την ελεύθερη από τη φύση της δυναμική και την καινοτόμο συνταγή της που την καταστούν ισοτονική.

Η Βεργίνα στηρίζει την αγροτική εκπαίδευση με χορήγηση υποτροφίας στην ΑΓΣ

Η Ζυθοποιία Μακεδονίας Θράκης Α.Ε (ΒΕΡΓΙΝΑ) στηρίζει ενεργά για δεκαετίες τώρα την Αμερικανική Γεωργική Σχολή και το Perrotis College, που προετοιμάζει τους αποφοίτους για ανάληψη κυρίαρχων ρόλων στην κοινωνική ζωή και για ποικίλες επαγγελματικές σταδιοδρομίες στη γεωργία, την επιστήμη και τη βιομηχανία τροφίμων μέσω της μάθησης αγροτικών και επιχειρηματικών πρακτικών που είναι οικονομικά βιώσιμες, φιλικές προς το περιβάλλον και κοινωνικά υπεύθυνες.

Η Ζυθοποιία Μακεδονίας Θράκης στηρίζει έμπρακτα τον πολιτισμό, χορηγός στο 6ο AXD Film Festival

Η Ζυθοποιία Μακεδονίας Θράκης απέδειξε για ακόμα μια φορά την έμπρακτη στήριξη της στον πολιτισμό και την τέχνη, όντας χορηγός του 6ου Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου Αλεξανδρούπολης που έλαβε χώρα μεταξύ 13 και 16 Ιουνίου.

Η Βεργίνα Alcohol Free κράτησε συντροφιά στους δρομείς του 7ου αγώνα Kerkini Lake Run

Η Ζυθοποιία Μακεδονίας Θράκης Α.Ε, με τα προϊόντα της, την Βεργίνα Αlchool Free και το τσάι Tuvunu, συμμετείχε ως επίσημος χορηγός στο 7ο Kerkini Lake Run, που πραγματοποιήθηκε την Κυριακή 15 Ιουνίου 2025 στο μαγευτικό τοπίο της λίμνης Κερκίνης, στη Σερραϊκή ύπαιθρο.