Η μπύρα από ρύζι αποτελεί ένα βασικό στοιχείο της κουλτούρας της σύγχρονης ανατολικής Ασίας και παράγεται ακόμα και από τους μεγαλύτερους παραγωγούς της περιοχής, όπως, η Asahi. Βάσει μιας νέας έρευνας, το γεγονός αυτό μόνο έκπληξη δεν θα πρέπει να προκαλεί, αφού το ρύζι χρησιμοποιούταν για την παραγωγή μπύρας στην Κίνα εδώ και τουλάχιστον 10.000 χρόνια.
Τα αποτελέσματα της έρευνας των επιστημόνων από το Πανεπιστήμιο του Stanford, την Κινεζική Ακαδημία του Επιστημονικού Ινστιτούτου Γεωλογίας και Γεωφυσικής, και το Περιφερειακό Ινστιτούτο Πολιτισμικών Κειμηλίων και Αρχαιολογίας της Zhejiang δημοσιεύτηκαν στο επιστημονικό εγχειρίδιο «Proceedings of the National Academy of Sciences (PNAS), και δίνουν μια νέα οπτική σχετικά με την ανάπτυξη του τομέα της αλκοολικής ζύμωσης και της καλλιέργειας ρυζιού στην ανατολική Ασία. Τα ευρήματα σχετίζονται, μάλιστα, με την κουλτούρα Shangshan στο χαμηλότερο μέρος της κοιλάδας του ποταμού Yangtze, που συναντάται ήδη από το 8.000 π.Χ.
Για χάρη της έρευνας οι επιστήμονες ανέλυσαν όστρακα, και θραύσματα από βάζα και λεκάνες που πιθανότατα χρησιμοποιούνταν για την προετοιμασία φαγητού και ποτών. Από την ανάλυση αυτή βρεθήκαν φυτικά υπολείμματα ρυζιού, βελανιδιών και κρίνων. Το σημαντικότερο, όμως, είναι ότι εντοπίστηκαν κόκκοι αμύλου, γεγονός που είναι ενδεικτικό μιας διαδικασίας αλκοολικής ζύμωσης. Άξιο αναφοράς είναι ότι η μαγιά που αναλύθηκε ήταν εφάμιλλή αυτής που χρησιμοποιείται σήμερα στην Κίνα για την παραγωγή του προϊόντος qu, που αξιοποιείται για την εκκίνηση της διαδικασίας αλκοολικής ζύμωσης ποτών όπως το baiju. Φυσικά, αυτά είναι και τα αρχαιότερα ευρήματα μιας τέτοιας διαδικασίας στην ανατολική Ασία.
Τέλος, κατά την εκτίμηση των επιστημόνων η αρχαία αυτή μπύρα από ρύζι πιθανότατα καταναλωνόταν στην διάρκεια τελετών, και δεν παραγόταν προς μαζική κατανάλωση, όπως σήμερα.
Πληροφορίες από drinks business