Μπύρα χωρίς αλκόολ ή απλά µια λεµονάδα;

Κοινοποίηση:

του Γιάννη Πανάγου

Το γεγονός αυτό κάνει πολλούς ζυθοποιούς να αναζητούν επίµονα τρόπους περαιτέρω βελτίωσης της γευστικής δοµής των ετικετών που εστιάζουν στο άνευ, µε πρώτο ζητούµενο, βέβαια, τη διατήρηση της γευστικής απόλαυσης που προσφέρει µια µπύρα µε αλκοόλ.

Να πούµε εδώ ότι η αγορά µπύρας χωρίς αλκοόλ σηµειώνει ταχεία ανάπτυξη τα τελευταία χρόνια και σύµφωνα µε το Ευρωβαρόµετρο προβλέπεται να παρουσιάσει αύξηση της τάξεως του 7% την προσεχή πενταετία.

Ξεφυλλίστε και κατεβάστε σε υψηλή ανάλυση το τεύχος 14 του Beer & Brunch

 

Στο Ηνωµένο Βασίλειο, το οποίο θεωρείται µια από τις πιο δυναµικές αγορές χωρίς ή µε χαµηλό αλκοόλ, ο αναλυτής της αγοράς ποτών  IWSR εκτιµά ότι περισσότερο από το ήµισυ του ενήλικου πληθυσµού αγόρασε ένα προϊόν χωρίς αλκοόλ ή χαµηλής περιεκτικότητας σε αλκοόλ πέρυσι.

Ο ∆ανός προµηθευτής συστατικών ζύµωσης (µαγιές) που βρίσκουν εφαρµογή στον κλάδο της µπύρας, Chr Hansen, µπήκε στη συγκεκριµένη αγορά το 2016 και επαίρεται ότι είναι ο πρώτος που λάνσαρε µια βιολογική λύση για την παραγωγή µιας µπύρας 0,0% χωρίς αλκοόλ. Σχεδόν οκτώ χρόνια µετά, ο Chr Hansen δεν βλέπει κανένα σηµάδι που να δείχνει ότι η αγορά της µπύρας χωρίς αλκοόλ επιβραδύνεται.

Η ανάπτυξη της αγοράς µπύρας χωρίς αλκοόλ συνδέεται σε µεγάλο βαθµό µε την επιθυµία των καταναλωτών για υγεία και ευεξία, καθώς και µε τη αποφυγή του στιγµατισµού συνοδεύει πολλές φορές τους πότες. Αυτή ακριβώς η τάση υπαγορεύεται από καταναλωτές που προσέχουν µεν την υγεία τους, προτιµούν ωστόσο την µπύρα, µόνο που θα ήθελαν να είναι και νόστιµη και χωρίς αλκοόλ.

Το γευστικό αποτέλεσµα πάντως παραµένει το κρίσιµο ζητούµενο για την αποδοχή των µη αλκοολούχων ποτών από τους καταναλωτές, γι’ αυτό, σύµφωνα µε τον Chr Hansen, έχει ιδιαίτερη σηµασία η προσφορά διαφορετικών γευστικών επιλογών για την κάλυψη της ζήτησης της αγοράς.

Αξίζει να σηµειωθεί ότι µικρές αλλά και µεγάλες µονάδες µε παγκόσµια εµβέλεια, ανταποκρίνονται µε αυξηµένη παραγωγή µπύρας χωρίς αλκοόλ. Μάλιστα, διεθνείς όµιλοι όπως είναι η  AB InBev και η Heineken έχουν θέσει συγκεκριµένους στόχους για το πόσο από τον όγκο της µπύρας τους πρέπει να είναι µη αλκοολούχο. Για την AB InBev, το 20% της µπύρας της θα πρέπει να είναι χαµηλή ή χωρίς αλκοόλ έως το 2025. Για τους αρνητές αυτής της τάσης πάντως πλανάται το ερωτηµατικό, γιατί µπύρα (χωρίς αλκοόλ) και όχι λεµονάδα ή οποιοδήποτε άλλο αναψυκτικό.

 

*Με στοιχεία από το beveragedaily.com

Κοινοποίηση:
Προτεινόμενα

Καθιερώνεται η μπύρα χωρίς αλκοόλ, στοίχημα η κατάκτηση της γεύσης

Την ραγδαία άνοδο της μπύρας χωρίς αλκοόλ μέσα στην επόμενη δεκαετία προβλέπει έρευνα αγοράς, σύμφωνα με την οποία βασικό «στοίχημα» για τους παίκτες του κλάδου αποτελεί η βελτίωση της γεύσης,

Προτεινόμενα

Κερδίζουν έδαφος στις προτιμήσεις των καταναλωτών οι μπύρες με άρωμα και ιδιαίτερες γεύσεις

Ακολουθώντας την τάση της αγοράς για αρωματικά ποτά, οι ζυθοποιοί έχουν στρέψει το ενδιαφέρον τους προς την παραγωγή μπυρών με αρώματα, όπως προέκυψε από το συνέδριο International Beer Strategies Conference στην Πορτογαλία.

Kalamata Lager, μία μπύρα με όνομα-φόρο τιμής στον τόπο παραγωγής και προέλευσής της

Μία χειροποίητη, αφιλτράριστη και µη παστεριωµένη Lager χρυσαφένιου χρώµατος όπου ο βυνώδης χαρακτήρας και τα αρώµατα ψωµιού συνυπάρχουν αρµονικά µε την ήπια πικράδα και τα διακριτικά γήινα αρώµατα λουλουδιών και βοτάνων είναι η Kalamata Lager της Kalamata’s Beer Company.

Μανιφέστο 7 σημείων για στρατηγική θέση της μπύρας στα προϊόντα της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής

Στα στρατηγικά προϊόντα της Ε.Ε για μια βιώσιμη αγροτική πολιτική ζητούν να συμπεριληφθεί η μπύρα οι Ευρωπαίοι ζυθοποιοί με μανιφέστο 7 σημείων. Προκρίνουν μια σειρά από κίνητρα και επενδύσεις ώστε η Ευρώπη να παραμείνει κορυφαία παραγωγός μπύρας.