Mega ηλιοθερμικό σύστημα από την ELPEDISON για χάρη της Αθηναϊκής Ζυθοποιίας

Κοινοποίηση:

Η ΕLPEDISON, στο πλαίσιο παροχής ενεργειακών υπηρεσιών σε εμπορικούς και βιομηχανικούς πελάτες, υπέγραψε 15ετή συμφωνία με την Αθηναϊκή Ζυθοποιία, για την κατασκευή και λειτουργία ηλιοθερμικού συστήματος παραγωγής ατμού, ονομαστικής ισχύος 5,75 MWth, που θα συνοδεύεται από σύστημα αποθήκευσης ατμού 15,5 MWhth. Το εν λόγω σύστημα έχει στόχο να καλύψει το 25% της συνολικής θερμικής ενέργειας που απαιτείται για την παραγωγή ατμού, στη βιομηχανική εγκατάσταση της Αθηναϊκής Ζυθοποιίας στην Πάτρα, όπου η ELPEDISON έχει ήδη κατασκευάσει Φωτοβολταϊκό σύστημα 1 MWp.

Το έργο αναμένεται να συμβάλλει σημαντικά στην επίτευξη των στρατηγικών στόχων της Αθηναϊκής Ζυθοποιίας, σχετικά με τη βελτίωση του περιβαλλοντικού της αποτυπώματος, μέσω της μείωσης των εκπομπών CO2 κατά 25%. Παράλληλα, θα μειώσει το ενεργειακό κόστος της βιομηχανικής εγκατάστασης, μέσω της ιδιοκατανάλωσης της “πράσινης” θερμικής ενέργειας που θα παράγει το ηλιοθερμικό σύστημα. Επιπλέον, θα μειώσει την εξάρτησή της από ορυκτά καύσιμα – πετρέλαιο ή/και φυσικό αέριο – καθώς και την έκθεσή της στις διακυμάνσεις του κόστους των καυσίμων, ενισχύοντας ταυτόχρονα την ενεργειακή απόδοση της εγκατάστασης.

Η ELPEDISON καλύπτει το 40% της αξίας της επένδυσης, ενώ το υπόλοιπο 60% έχει λάβει επιδότηση από το Ταμείο Καινοτομίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης (EU Innovation Fund). Ο ηλιοθερμικός σταθμός παραγωγής ατμού θα ανήκει στο χαρτοφυλάκιο της ELPEDISON, που έχει αναλάβει εξ ολοκλήρου την κατασκευή του έργου “με το κλειδί στο χέρι” καθώς και τη μετέπειτα λειτουργία και συντήρηση του συστήματος. Η Αθηναϊκή Ζυθοποιία έχει ήδη συνάψει σχετική 15-ετή Συμφωνία Αγοράς Θερμικής Ενέργειας (Thermal Purchase Agreement/TPA) με την ELPEDISON, για την κατανάλωση του παραγόμενου από το σύστημα ατμού.

Το νέο σύστημα, βάσει του βέλτιστου σχεδιασμού του, θα τροφοδοτεί ατμό, αποτελεσματικά και υπό τις απαιτούμενες πάντα προδιαγραφές, στην υφιστάμενη παραγωγική διαδικασία της Αθηναϊκής Ζυθοποιίας. Πιο συγκεκριμένα, το ηλιοθερμικό σύστημα θα εγκατασταθεί παράλληλα με τους υπάρχοντες λέβητες και θα παρέχει ατμό μέσω του υπάρχοντος λεβητοστάσιου.

Το έργο αυτό αποτελεί σταθμό για την ελληνική αγορά και έρχεται να προστεθεί σε μια πλειάδα έργων που έχει κατασκευάσει και διαχειρίζεται η επιχειρησιακή μονάδα Ενεργειακών Υπηρεσιών της ELPEDISON, μέσω μιας άρτια καταρτισμένης ομάδας από εξειδικευμένους μηχανικούς, που παρέχουν προσωποποιημένες κι ολοκληρωμένες λύσεις.

Ο Διευθύνων Σύμβουλος της ELPEDISON κ. Ν. Ζαχαριάδης, δήλωσε σχετικά: “Με μεγάλη χαρά ανακοινώνουμε τη συνέχεια της στρατηγικής μας συνεργασίας στον τομέα των ενεργειακών υπηρεσιών με τον Όμιλο Heineken Group. Με τον ηλιοθερμικό σταθμό παραγωγής και αποθήκευσης ατμού, τον οποίο θα κατασκευάσει και θα λειτουργεί η ELPEDISON με σημαντικά οικονομικά οφέλη για τη βιομηχανική εγκατάσταση της Αθηναϊκής Ζυθοποιίας στην Πάτρα, στηρίζουμε αφενός το όραμα του Ομίλου Heineken Group προς τη βιώσιμη ανάπτυξη και τον στόχο του για μηδενικές εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα έως το 2030 και αφετέρου το όραμα της ELPEDISON να ηγείται της αγοράς, παρέχοντας κορυφαίες και καινοτόμες ενεργειακές λύσεις”.

Αντίστοιχα, ο Οικονομικός Διευθυντής της Αθηναϊκής Ζυθοποιίας Shankar Ramalingam, τόνισε ότι: “H συνεργασία με την ELPEDISON για το ηλιοθερμικό σύστημα παραγωγής και αποθήκευσης ατμού είναι ένα ακόμη σημαντικό βήμα στην πορεία μας προς τη βιώσιμη ανάπτυξη. Αποτελεί μέρος μιας ευρύτερης στρατηγικής που στοχεύει στη μετατροπή του εργοστασίου μας στην Πάτρα σε ένα από τα πρώτα “πράσινα” εργοστάσια του ομίλου HΕΙΝΕΚΕΝ στην Ευρώπη έως το 2030, με μηδενικό ανθρακικό αποτύπωμα. Ως μία από τις μεγαλύτερες παραγωγικές μονάδες μπίρας στη Νοτιοανατολική Ευρώπη, το εργοστάσιο της Πάτρας – μία από τις δύο μονάδες μας στην Ελλάδα – βρίσκεται στην καρδιά της στρατηγικής βιωσιμότητας της εταιρείας μας, η οποία διατρέχει όλες τις παραγωγικές μας δραστηριότητες και κάθε στάδιο της λειτουργίας μας, από το χωράφι μέχρι το ποτήρι. Με σημαντικές επενδύσεις, ισχυρές συνεργασίες και καινοτόμες λύσεις, η Αθηναϊκή Ζυθοποιία υποστηρίζει ενεργά και αποτελεσματικά τη μετάβαση σε μια οικονομία χαμηλών εκπομπών, συμβάλλοντας στην παραγωγή ενός καλύτερου αύριο”.

 

Κοινοποίηση:
Προτεινόμενα

Μερική πώληση επιχειρήσεων στην Ασία φαίνεται να εξετάζει η Carlsberg

Την αποποίηση ορισμένων από τις επιχειρήσεις της στην Ασία εξετάζει η Carlsberg, με την ιαπωνική εταιρεία Sapporo Holdings να εμφανίζεται ως η πιθανότερη αγοραστής, σε περίπτωση που ο δανικός κολοσσός προχωρήσει όντως σε πώληση.

Νέα δυνατή Imperial Stout παρουσιάζει η Seven Island Brewery

Η μικροζυθοποιία Seven Island Brewery ανακοίνωσε το νέο κεφάλαιο της σειράς «Dark Ages» με την καινούργια δυνατή Imperial Stout «Wicked Wizard», η οποία έχει περιεκτικότητα αλκοόλ 11% και αρώματα από cheese cake με φυστικοβούτυρο.

Καθοδική τάση για τις premium μπύρες στο πρώτο εξάμηνο 2025

Έπειτα από τέσσερα χρόνια σταθερής ανάπτυξης, ο όγκος πωλήσεων μπυρών κατηγορίας premium και πάνω μειώθηκαν στο πρώτο μισό του 2025 με αισθητές μειώσεις να παρατηρούνται σε σημαντικές αγορές όπως η Κίνα, η Βραζιλία και οι ΗΠΑ, αλλά με μικρότερες αγορές να προσφέρουν μια χαραμάδα αισιοδοξίας, σύμφωνα με την ερευνητική εταιρεία IWSR.

Προτεινόμενα

Η ΕΖΑ ποντάρει στην αύξηση τιμών για να επιστρέψει στην κερδοφορία εντός του 2026

Στα 28,669 εκατ. ευρώ ανήλθε ο κύκλος εργασιών του ομίλου Ελληνική Ζυθοποιία Αταλάντης το 2024, έναντι 31,545 εκατ. ευρώ κατά την προηγούμενη χρήση, με την ΕΖΑ να ποντάρει στην επιστροφή στην κερδοφορία από το 2026 μέσω αύξησης της τιμής των προϊόντων της.

Η Ζυθοποιία Μακεδονίας Θράκης παρουσίασε τη στρατηγική ανάπτυξης της σε φοιτητές

Η Ζυθοποιία Μακεδονίας Θράκης επισκέφθηκε το Deree – The American College of Greece, στο πλαίσιο παρουσίασης της εταιρείας και της επιχειρηματικής της φιλοσοφίας στους φοιτητές του Τμήματος Marketing and Strategy.

Ιρλανδική ζυθοποιία επιχειρεί να αναβιώσει ιστορική μπύρα 150 ετών

Η Ιρλανδική ζυθοποιία Innis & Gunn ετοιμάζεται να ανοίξει μια από τις σπανιότερες φιάλες ale στον κόσμο προκειμένου να επιχειρήσει να αναβιώσει την ιστορική μπύρα που είχε δημιουργηθεί για ένα ερευνητικό ταξίδι στην Αρκτική.

Η Αθηναϊκή Ζυθοποιία αυξάνει το κοινωνικο-οικονομικό της αποτύπωμα, στους μοχλούς η «Έξυπνη Σπορά»

Ανάπτυξη 85% σημείωσε την τριετία 2021-2024 η Αθηναϊκή Ζυθοποιία, με 763 εκατ. ευρώ προστιθέμενης αξίας στην ελληνική οικονομία και επιρροή σε 37.000 θέσεις εργασίας σύμφωνα με τη νέα Μελέτη Κοινωνικο-Οικονομικού Αντικτύπου της για το 2024.

Σε νέα μονάδα παραγωγής μπύρας στο Μεξικό αξίας άνω των 2 δισ. επενδύει η Heineken

Το έργο, το οποίο αποτελεί μία από τις μεγαλύτερες επενδύσεις της εταιρείας στο Μεξικό τα τελευταία χρόνια, ανακοινώθηκε πριν λίγες ημέρες κατά τη διάρκεια συνέντευξης τύπου της προέδρου της χώρας, Claudia Sheinbaum.